Zgrywanie z MPC 8 out

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.
Post Reply
Sox
Pad1

Proste pytanie, jak zgrać poszczególne ścieżki z 2000XL na kompa?
Jak to przypisać żeby np na pierwszej ścieżce była stopa, drugiej werbel itd?
grafcratedigger
Pad1

[youtube]w7GjFW3_7hY[/youtube]

to powinno pomóc. z tego co pamiętam to przypisujesz pady, może całe programy też się da do indywidualnych wyjść. Zakładam, że masz kartę 8 outs w mpc.
Sox
Pad1

Mam kartę, założyłem temat pochopnie bo wyszło na to, że po chwili sam to ogarnąłem. Ale jak by komuś się przydało to robi się to tak
Wciskasz Shift+7, np >Drum 1>Indiv, stukasz w pad który chcesz przypisac i na górze w kwadraciku wybiera się cyferkę, od 1-8
Jeżeli jakiś sampel jest w stereo, to jest do wyboru tylko między np 7/8, więc trzeba konwertować np werbel jak jest jakimś cudem w stereo.

Pomimo to mam jeszcze jedno pytanie, jak Wy robicie, no bo chyba każdy korzysta z layeringu, więc jak Wy to ogarniacie
Bo co jeżeli mam 3 stopy, 3 werble bas i sampel(nie licząc już hi hatów)?
Czy po prostu miksujecie przykładowo te 3 stopy jak najlepiej w MPC i wtedy zgrywacie, czy jak? Ciekawy jestem:)
grafcratedigger
Pad1

no dokładnie, bo wyjścia w mpc są mono.

najprościej będzie przypisac je do jednego wyjscia i tak ustawić, żeby gdy stukasz w jeden pad np. stopę pozostałe uzupełniające jej brzmienie stopy też grały :)
Sox
Pad1

Nie, nie. Chodziło mi bardziej o to, że jesteśmy ograniczeni 8 wyjściami, więc żebym mógł wszystko ładnie zgrać a potem zmiksować, musiałoby to wyglądać mniej więcej tak:
1(mono) - Stopa
2(mono) - Werbel
3(mono) - Hi Hat
4(mono) - bas
5/6(stereo) - sampel
Pozostają dwa wolne kanały, więc mogę dodatkowo wrzucić sobie przykładowo dwie stopy(zlayerować)
ale co w momencie gdy chcę też parę werbli?

Ja przeważnie layeruje 3 stopy, dwa - trzy werble, hi hat już rzadziej ale czasami też się zdarza, + jakieś fx'y w postaci skreczu, lub jakiś dodatkowych sampli np. trąbki. Jak to później mam zmieścić przy zgrywaniu?
Mając 3 stopy zajmuje już 3 kanały, a co z resztą? Wrzucę kolejne 3 werble, to już mam 6, do tego przypisze sampel i wszystkie 8 wyjść jest zajęte, co w momencie gdy mam tam jeszcze na przykład bas itd? Jest jakiś sposób by zgrać wszystko?

Chodzi mi o to, że przecież gdy chcę mieć pełną kontrolę w trakcie miksu, to muszę mieć odzielnie przypisaną każdą stopę do innego kanału, przecież nie mogę miksować 3 stóp na raz na jednym kanale, ponieważ gdy będę chciał podbić załóżmy w okolicach 60Hz stopę nr.1, pozostałe dwie też podbiję.
Post Reply