Siemka,
no właśnie finger drumming. Gracie bębny na raz do swoich tracków czy nagrywacie osobno haty, osobno kicki i snary? Uczycie się finger drummingu? I Najważniejsze, jak mapujecie sample na padach? To znaczy co w którym miejscu żeby łatwiej grać wszystko "live"? Bo oglądam tutoriale i co jeden to inaczej mapuje sample
Zdrówka
jak wygodniej ja zazwyczaj bębny daję od początku znaczy np. 1,2,3,4 a potem lecę sample i na końcu bass
czasem coś tam grywam ale tylko 2 lajwy ujrzały światło dzienne bo reszta jakoś średnio mi się podobała
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Przypisz sobie dźwięki jak tobie pasuje najwygodniej. Nie ma jednego idealnego rozwiązania. Ja zauważyłem, że większość ludzi grając na dwie ręce bębny live klepią haty prawą ręką, a ja je jadę lewą, bo tak mi wygodniej. Jak lecę jedną ręką to podstawowy zestaw - hat, open/closed, snare i kick daję w pionie (tylko open/closed jest obok hata) i środkowym i wskazującym palcem operuję hatami, a kciukiem kick i werbel.
Dobrą opcją jest rozkładać zawsze tak samo, żebyś później nie szukał dźwięków. Ja mam nawyk z 500 gdzie miałem 3 rzędy padów i układałem w pionach od lewej:
haty i "hatopochodne", kicki, werble/krasze.
Dokładnie... Najpierw robisz sobie całą perkę i jak ci już pasuje do reszty a chcesz do mixu przygotowac to potem tylko pousuwać niechciane "nuty" na osobnych trackach.
Ja się uczyłem/uczę sam. Zacznij od najprostszych rytmów typu hat - hat - hat - hat (pod metronom oczywiście, bo równo to ma lecieć. Do tego dodaj drugą ręką razem z pierwszym hatem stopę, a z trzecim werbel. Później kombinuj różne połączenia, dodawaj stopy i werble pomiędzy hatami, baw się tymi bębnami. Wszystko zaczynaj wolno, od powiedzmy 70bpmów, a przy bardziej skomplikowanych rytmach nawet wolniej. Z czasem zacznij dodawać bonusowe dźwięki takie jak open/closed haty, crashe, jakieś podwójne werble. Słuchaj dużo perkisustów i badaj jakie mają patenty na granie.
A idąc prostszą ścieżką pooglądaj tutoriale Jeremiego Ellisa.
Praktyka czyni mistrza ... Brzmi banalnie ale to jest w sumie całą recepta. Napierdzielaj coś po pół godziny nawet dziennie - codziennie i zanim się obejrzysz będzie to dla ciebie proste i naturalne. W ten też sposób wypracujesz sobie najlepszy układ na padach który TOBIE najlepiej się sprawdza.
PS. Ja mam na dolnych (od lewej) Kick, Hihat, Snare, Claps.
Do tego na wyższych dokładam w tej samej kolejności ok 2 dodatkowe layer'y dla urozmaicenia i na najwyższych padach dochodzą zwykle 2 lub 3 Tom'y i jeden lub 2 Talerze długie na akcenty.
Natomiast Tobie może odpowiadać całkowicie inny układ.