Problem z padami i kursorem

Pytania i opinie dotyczące MPC500.
Post Reply
GdoSdoA
Padawan

Siemano,

Pare dni temu przyszła do mnie MPC'tka. Koleś, który mi ją sprzedał zapewniał, że zacina się tylko jeden przycisk. Okazało się, że dwa pady odmawiają posłuszeństwa, tak samo jak przycisk 'OK' i kursor w dół. MPC było kupione serio za grosze, więc pytanie; czy opłaca mi się je naprawiać? Jeśli tak, to jakie są koszty naprawy i gdzie ewentualnie mógłbym ją naprawić? Dodam, że jestem z okolic Poznania, jeśli to miałoby pomóc. Pozdroo ;)
beatshowbrothers

Jeżeli chodzi o pady to najprawdopodobniej będzie potrzebna wymiana pad sensorów. Koszt 55USD mpcstuff:
https://www.mpcstuff.com/akai-mpc-500-pad-sensors/

Sprawę kursora lub innych nie działąjących przycisków powinna załatwić ich wymiana:
Koszt na mpcstuff 8USD:
https://www.mpcstuff.com/small-tact-swi ... er-button/

O ile pad sensory ciężko jest znaleźć i będziesz zmuszony zamawiać na mpcstuff to przyciski tzw tact switche możesz dużo taniej kupić w sklepie elektronicznym ich cena nie powinna być większa niż 0,50PLN 0,80PLN w zależności czy będą plastikowe czy bardziej trwałe z metalową nakładką.

Koszty wysyłki z mpcstuff to
20USD USPS Global
50USD USPS Express

Do tego dochodzą jeszcze koszty lutowania przycisków jeżeli nie potrafisz lutować. Ale to już kwestia indywidualna bo może znasz jakiegoś elektronika lub hobbystę.
GdoSdoA
Padawan

Ok! tak zróbie z tymi tatc switch. Znasz może wymiary? A co do padów po zdjęciu obudowy pady działają normalnie. może coś by podłożyć??? :|
dudi
Pad16

GdoSdoA wrote:Ok! tak zróbie z tymi tatc switch. Znasz może wymiary?
Było już o tym na forum, wystarczy poszukać.
pietruh
Pad12

dudi wrote:
GdoSdoA wrote:Ok! tak zróbie z tymi tatc switch. Znasz może wymiary?
Było już o tym na forum, wystarczy poszukać.
Ewentualnie napisz do Totepady. Odpisze pewnie szybko i na temat jak go znam. To taki nasz dobry duszek który przylutuje Ci pralkę do MPC i będzie działać.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Post Reply