Nagrywanie nierytmicznych cykaczy w sekwencji

Pytania i opinie dotyczące MPC500.
Post Reply
FanaticBeats22
Pad1

Siemanko Wszystkim! Jestem na etapie tworzenia trapowego bitu (pierwszego na MPC - dotychczas robiłem to w DAW) i mam problem. Otóż chciałbym nagrać nierytmiczne hi-haty, aby brzmiało to na takiej zasadzie jak poniżej:

https://www.youtube.com/watch?v=PcFhoD9 ... 0yy-AQHdJ0" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

Nie wiem jak to ustawić, żeby grało - cyk-cyk-cyk-cyk-cyk-cyk-cyk-cyk-c-c-c-cyk-cyk-cyk-cyk-cyk-cyk-cyk :D Ha ha ha, no chyba wiecie o co mi chodzi :D

Track w sekwencji nagrywa ciągle równo, a ja nie chcę równo :p Ktoś coś? Jak temu zaradzić? Proszę o rady bardziej doświadczonych ode mnie kolegów :)
,, The ring you gon kiss it,
The holy ones did this I handle they bussines"
pietruh
Pad12

Nagrywasz np. 2 takty w 1/8 a potem 1 takt w 1/16 a ostatni w 1/32 w połowie i końcówka np. znowu 1/16 i beng.
PS. Użyj note repeat.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
FanaticBeats22
Pad1

pietruh wrote:Nagrywasz np. 2 takty w 1/8 a potem 1 takt w 1/16 a ostatni w 1/32 w połowie i końcówka np. znowu 1/16 i beng.
PS. Użyj note repeat.
Czekaj, żebym dobrze zrozumiał :D Nagrywam 2 takty w 1/8 i stop? Potem robie overdub o nagrywam 1 w 1/16 i stop i na koniec zmieniam na 1/32 i dogrywam to, już sie nagrało a dopiero na koniec 1/16? Jedyne co muszę zmienić to sygnaturę czasową?
Kurde nie wiem czy dobrze myślę... :D

PS Note repeat częściowo spełnia moje oczekiwania, ale leci jak oszalałe ;P
MadBullBeats
Pad6

Zwolnij bit jak Marley Marl i !@#$%^&* haciory
pietruh
Pad12

FanaticBeats22 wrote:
pietruh wrote:Nagrywasz np. 2 takty w 1/8 a potem 1 takt w 1/16 a ostatni w 1/32 w połowie i końcówka np. znowu 1/16 i beng.
PS. Użyj note repeat.
Czekaj, żebym dobrze zrozumiał :D Nagrywam 2 takty w 1/8 i stop? Potem robie overdub o nagrywam 1 w 1/16 i stop i na koniec zmieniam na 1/32 i dogrywam to, już sie nagrało a dopiero na koniec 1/16? Jedyne co muszę zmienić to sygnaturę czasową?

Dobrze zrozumiałeś. Musisz pobawić się tym. Zmieniaj te wartości procentowe przy ustawianiu TC i może wyjdzie Ci coś ciekawego ;) A to, że najpierw 1/8 i tak dalej to tylko moja sugestia możesz lecieć np. od 1/32 w dół tak żeby haty przez całą sekwencję zwalniały - na przykład - albo jak tylko chcesz :V
We can play in the graveyard
Dream about joining in
FanaticBeats22
Pad1

pietruh wrote:
FanaticBeats22 wrote:
PS. Użyj note repeat.

Dobrze zrozumiałeś. Musisz pobawić się tym. Zmieniaj te wartości procentowe przy ustawianiu TC i może wyjdzie Ci coś ciekawego ;) A to, że najpierw 1/8 i tak dalej to tylko moja sugestia możesz lecieć np. od 1/32 w dół tak żeby haty przez całą sekwencję zwalniały - na przykład - albo jak tylko chcesz :V
Dziękówka po wieki! :D Postaram się efekty pracy nagrać na kamerze w hd, to posłuchacie co z tych kombinacji wyszło... :) Ale pewnie zanim to uczynię, trochę potrwa moja zabawa :D
Post Reply