Witam!
Jeśli temat już był, to z góry przepraszam.
Mam MPC5000. Planuję zakup gramofonu numark TT1650 (nie wiem, czy to dobry wybór, nie znam się na tym fachu). Mianowicie na początek chcę wykorzystać gramofon do zgrywania sampli, na scratch przyjdzie jeszcze czas. Czy do samego cięcia sampli, wystarczy mi gramofon i mpc, czy potrzebuję zakupić mikser, bądź inne urządzenie? Proszę o wyrozumiałość , ponieważ jestem żółtodziobem.
PS: Jeżeli ktoś byłby tak uprzejmy i przybliżyłby mi na czym polega zgrywanie sampla z gramofonu i czego to wymaga, to uczyniłby mnie szczęśliwszym człowiekiem.
MPC 5000/numarkTT1650/mikser?
- whiterabbit
- Pad1
Gramofon jest OK, ma mocny silnik, szybko łapie właściwe obroty.
W 5000 masz wejście phono i uziemienie, także i bez miksera da radę.. mikser przydałby się do cutów, ewentualnie EQ. Poza tym to możesz jeszcze między gramofonem a samplerem zapiąć tyle urządzeń uzdatniających tego sampla że pała mięknie podstawowo to wzmacniacz, korektor, kompresor.. albo np. delay, no ale to masz nawet na 5000, tyle że cyfrowe.
W 5000 masz wejście phono i uziemienie, także i bez miksera da radę.. mikser przydałby się do cutów, ewentualnie EQ. Poza tym to możesz jeszcze między gramofonem a samplerem zapiąć tyle urządzeń uzdatniających tego sampla że pała mięknie podstawowo to wzmacniacz, korektor, kompresor.. albo np. delay, no ale to masz nawet na 5000, tyle że cyfrowe.
https://soundcloud.com/follow-the-white-rabbit-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
- Molester
- Padawan
Zaniepokoiła mnie jedna kwestia. Otóż w temacie ,, nie wiesz jaki gramofon kupić" Numark TT1650 ma ,,*" (gwiazdkę). Według legendy to oznacza, że nie ma możliwości skreczu.
Nic z tego nie rozumiem, ponieważ widziałem filmy itp. na których koleś skreczuję na TT1650. Mógłby mi ktoś powiedzieć, czy jeśli kupię Numarka TT1650 to mogę liczyć na skreczę? Jeśli tak to czego będę potrzebował?
Nic z tego nie rozumiem, ponieważ widziałem filmy itp. na których koleś skreczuję na TT1650. Mógłby mi ktoś powiedzieć, czy jeśli kupię Numarka TT1650 to mogę liczyć na skreczę? Jeśli tak to czego będę potrzebował?
-
- Moderator
Wystarczy ci dobra igla do gramofonu i skrecz mikser np vestax pmc 06. Z tym ze jak myslisz w przyszlosci o skreczu to dołóż trochę więcej $ i kup sobie tt500 bo ten silnik w tt1650 do skreczu może być uciążliwy jeżeli masz tzw "ciezka" rekeMolester pisze: Mógłby mi ktoś powiedzieć, czy jeśli kupię Numarka TT1650 to mogę liczyć na skrecze? Jeśli tak to czego będę potrzebował?