Chętnie wysłucham Waszych rad odnośnie adaptacji akustycznej tego pomieszczenia. Chce nagrywać w nim wokal. Chodzi mi o umiejscowienie mikrofonu oraz absorberów. Chciałbym, aby łóżko zostało tam gdzie jest natomiast resztę mógłbym dopasować.
Jak zaadaptować ten pokój ?
-
- Moderator
Zainwestuj w wynalazek typu sE Reflexion Filter lub Micthing jezeli nie zamierzasz robić pomieszczenia do nagrywania. Pułapki bassowe stosuje sie do polepszenia warunków słuchowych
- HenryChinasky
- Padawan
Zamierzam zrobić pomieszczenie do nagrywania wokali (a w przyszłości instrumentów typu gitara, bas, ewentualnie instrumenty dęte ORAZ do odsłuchu, ale to mniej priorytetowa sprawa). Chciałbym sukcesywnie móc ulepszać adaptację w przyszłości, ale nie wiem jak zacząć - gdzie umiejscowić 'reżyserkę' i mikrofon tak, aby były stosunkowo blisko siebie, a adaptacja współgrała tak dla wokali, jak i póki co tymczasowego odsłuchu.
Nie chodziło mi o pułapki bassowe w rogach pokoju, gdyż te podobno nie są wymagane do nagrywania wokali, JEŚLI ma się odpowiednie absorbery szerokopasmowe. W innym wątku prosiłem o potwierdzenie tej tezy. W zasadzie nagrywałem w pomieszczeniu wyposażonym w absorbery szerokopasmowe z wełny DIY sztuk 12 bez bass trapów i efekty były znakomite, ale chciałbym uzyskać jakieś potwierdzenia od doświadczonych głów.
Z wielu źródeł m.in. na tym forum wynika, że do nagrywania wokali mikrofonem pojemnościowym wymagana jest adaptacja pomieszczenia np poprzez absorbery szerokopasmowe (zamierzam zrobić około 8-12 sztuk o wymiarach ok 60x120cm). Podany przez ciebie Reflection filter rozważam jako dodatek.
Nie chodziło mi o pułapki bassowe w rogach pokoju, gdyż te podobno nie są wymagane do nagrywania wokali, JEŚLI ma się odpowiednie absorbery szerokopasmowe. W innym wątku prosiłem o potwierdzenie tej tezy. W zasadzie nagrywałem w pomieszczeniu wyposażonym w absorbery szerokopasmowe z wełny DIY sztuk 12 bez bass trapów i efekty były znakomite, ale chciałbym uzyskać jakieś potwierdzenia od doświadczonych głów.
Z wielu źródeł m.in. na tym forum wynika, że do nagrywania wokali mikrofonem pojemnościowym wymagana jest adaptacja pomieszczenia np poprzez absorbery szerokopasmowe (zamierzam zrobić około 8-12 sztuk o wymiarach ok 60x120cm). Podany przez ciebie Reflection filter rozważam jako dodatek.
-
- Moderator
To jeżeli zamierzasz zrobić ustrój akustyczny to pomyśl nad tym żeby go umieścić na kółkach tak jak np. na samym dole tego linku:
http://www.igsaudio.com/diy" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Będziesz mogł regulować sobie "poziom" bliskosci wokalu. Stawiasz 2-3 wokół mikrofonu i metodą prób i błedów znajdujesz odpowiednią odległość ustrojów od majka [nagrywajac wokal z roznie ustawionymi ustrojami]. Jeżeli sound będzie dobry to może nie będziesz musiał kupować filtra.
http://www.igsaudio.com/diy" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Będziesz mogł regulować sobie "poziom" bliskosci wokalu. Stawiasz 2-3 wokół mikrofonu i metodą prób i błedów znajdujesz odpowiednią odległość ustrojów od majka [nagrywajac wokal z roznie ustawionymi ustrojami]. Jeżeli sound będzie dobry to może nie będziesz musiał kupować filtra.