Witam to mój pierwszy post na forum ( liczę na wasze doświadczenie )
Więc tak posiadam gramofon TT USB za pomocą przejściówek z chinch na jack TRS (prawy lewy kanał) wpinam je do mixera 808 xenyx w wejście line in 3/4 (żeby pozostawała możliwość korekcji dostępnej w mixerze)
przy pomocy wyjść main out za pomocą kabla (2x jack TRS - Jack TRS)
wpinam się do karty dźwiękowej scarletki 2i2
Jakość pozostawia wiele do życzenia
Dodatkowe informacje :
-gramofon kupiony jako powystawowy system groove tools czyli standard dodawany do tego gramofonu ( nie wiem czy to może być kwestia igły wcześniej nie korzystałem z gramofonów)
- przełącznik gramofonu ustawiony na RCA/line
- wejście w skarletce ustawione na instr zamiast na line ponieważ tak słychać wyraźniej
nie wiem gdzie szukać błędu jakieś sugestie ?
Gramofon TT USB numark - mixer behringer 808 xenyx
-
- Padawan
http://zapodaj.net/2a89d8e7f9ef9.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Tak wygląda obecne podłączenie gramofon ustawiony na RCA/line - RCA z przejściówkami na Jack wychodzące z gramofonu są wpięte w 2 wejścia mikrofonowe line-in mixera i standardowo z wyjścia na main out mixera trafiają kablem (2xJack mono - Jack stereo) do interfejsu focusrite z ustawieniem na wejście liniowe w interfejsie
Dalej jakość nie jest zadowalająca ktoś coś?
Tak wygląda obecne podłączenie gramofon ustawiony na RCA/line - RCA z przejściówkami na Jack wychodzące z gramofonu są wpięte w 2 wejścia mikrofonowe line-in mixera i standardowo z wyjścia na main out mixera trafiają kablem (2xJack mono - Jack stereo) do interfejsu focusrite z ustawieniem na wejście liniowe w interfejsie
Dalej jakość nie jest zadowalająca ktoś coś?
-
- Padawan
Nie ma co opisywać mizernie to brzmi - sprawdź sobie
http://www45.zippyshare.com/v/fZyCtrOy/file.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
może to kwestia systemu i igły ?
ustawienie pan skręciłem tak jak napisałeś do tego nagrania
http://www45.zippyshare.com/v/fZyCtrOy/file.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
może to kwestia systemu i igły ?
ustawienie pan skręciłem tak jak napisałeś do tego nagrania
-
- Moderator
Ustaw odpowiedni poziom Gain w Xenyxie [tak zeby nie bylo przesterów] i to samo na scarlettce. I przestaw na line bo podajesz sygnal liniowy a nie sygnał z Gitary elektrycznej
-
- Padawan
Na line już wcześniej przestawiłem - co do wzmocnienia gain to w Xenyxie korzystam z 2 wejść Mic (mikrofonowych) tak jak jest na zdjęciu wyżej :
- gdy w prawym kanale skręcę gain (w przypadki tego mixera trim) maksymalnie w lewo tak, żeby sygnał się nie wydostawał i podkręcę lekko trim na lewym kanale jest minimalnie lepiej
co mnie dziwi bo sygnał powinien chyba wychodzić jednocześnie z 2 kanałów
- gdy ustawię prawy i lewy kanał pokrętła trim na tą samą wartość jakość się drastycznie obniża
ps.Dirty ustawiłem gain w scarletce i mixerze tak że nie ma przesteru - poprawa jest minimalna
ale dalej jest niewiele lepiej
- gdy w prawym kanale skręcę gain (w przypadki tego mixera trim) maksymalnie w lewo tak, żeby sygnał się nie wydostawał i podkręcę lekko trim na lewym kanale jest minimalnie lepiej
co mnie dziwi bo sygnał powinien chyba wychodzić jednocześnie z 2 kanałów
- gdy ustawię prawy i lewy kanał pokrętła trim na tą samą wartość jakość się drastycznie obniża
ps.Dirty ustawiłem gain w scarletce i mixerze tak że nie ma przesteru - poprawa jest minimalna
ale dalej jest niewiele lepiej
-
- Padawan
Docisk ustawiony na 3g producent podaje od 2,5 do 3,5 poziom raczej trzyma sprawdzałem na kilku podłożach - igłę jakiś czas temu zamówiłem na dniach będzie (nowy system) - co do samego wyważania ramienia to odnoszę wrażenie jakby ramie gramofonu było mało precyzyjne w tych TT USB (pojawia się myśl czy to był na pewno dobry zakup) póki co sprawdzam i dalej efekt jest ten sam
-
- Padawan
Więc tak - temat rozwiązany - to była kwestia systemu - obecnie załadowałem do ramienia system ortofon concorde arkive i wszystko cyka jak należy , poprzedni system był pewnie zajechany (nawet go rozebrałem i przeczyściłem ale to niewiele dało), teraz jest OK
Ciekawa rzecz której pojąć nie potrafię - najlepsza jakość jest gdy potencjometry PAN mam jednakowo skręcone na 1 i 2 kanale oporowo w lewo, jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi dlaczego właśnie tak jest najlepsza jakość? bo na logikę 1 i 2 kanał powiny być ustawione odwrotnie do siebie 1 w prawo 2 w lewo
Ciekawa rzecz której pojąć nie potrafię - najlepsza jakość jest gdy potencjometry PAN mam jednakowo skręcone na 1 i 2 kanale oporowo w lewo, jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi dlaczego właśnie tak jest najlepsza jakość? bo na logikę 1 i 2 kanał powiny być ustawione odwrotnie do siebie 1 w prawo 2 w lewo