Interfacjata do wokali

Potrzebujesz interfejsu, monitorów, słuchawek? Masz inne pytania? Zadaj je tu.
Post Reply
HenryChinasky
Padawan

Dzień dobry wieczór wszystkim,

na wstępie chciałbym oznajmić, że jestem pod wrażeniem kultury, która się na tym forum utrzymuje. W obecnych czasach to naprawdę rzadkość przeczytać kilka tematów w których można nabyć rzetelne info i nie dostać przy tym odcisków od skrolowania trollingu/hejtingu itp.

Do rzeczy:
Zbieram się do kupna/skonstruowania sprzętów do mojego pierwszego studia (pozwolę sobie to tak nazywać) do nagrywania wokali. Mam małe doświadczenie w pracy w całkiem dobrym studio domowym, ale nigdy nic u siebie. Nie mam żadnego doświadczenia w tworzeniu muzyki (więc mogę palnąć jakieś gafy), lecz nie chciałbym ograniczać się na wypadek, gdybym jednak za jakiś czas zechciał sięgnąć po maszynki. Na początek moim celem jest nagrywanie wokali o przyzwoitej jakości.

Po researchu moje typy to:
1. Mikrofon pojemnościowy Rode Ni1-A
2. Interface Focusrite Scarlett 2i4
3. Absorbery DIY
4. Słuchawki Bayerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm
5. Statyw do majka

Pytania wstępne:
0.1: Czy potrzebuje czegoś jeszcze?
0.2: Czy lista powyżej zagra razem idealnie?
0.3: Komputer to: Intel(R) Xeon(R) CPU W3550 3.07GHz Ram 12Giga
0.4: Głośniki jakieś stare, ale jare Heco od segmentów, ale na początek słuchawki wystarczą prawda?

Rozwinięcie i pytania główne:
ad.1.
Mikrofon pojemnościowy Rode Ni1-A + pop filter i koszyk

Budżet - 500-800pln
Internety mówią, że to relatywnie dobry wybór. Jedyne co mnie zastanawia to dopasowanie głosu. Nie mam pojęcia jak fachowo nazwać mój głos, czy jest matowy, ciemny, jasny, miękki (określeń jest sporo, żadnej nie kumam). Określiłbym swój głos jako wyższy z niskich - 4 w 5 stopniowej skali głosów niskich (gdzie najniższy to 1), lub 3-4 w 10 stopniowej skali głosów od niskiego (1) do wysokiego(10).
1.1. Ten majk podobno bywa szorstki na wysokich co mam nadzieje mi nie grozi. Dobry wybór do mojego głosu czy nie? Inne propozycje?
1.2. Wiadomo, że lepiej kupić nowe sprzęty, ale chyba okazyjnie kupie od Niemca używkę Rode'a za 400pln. Przeciwwskazania? Na co zwrócić uwagę przy pierwszych testach/co mogłoby sie popsuć w majku?

ad.2.
Interface Focusrite Scarlett 2i4

Budżet - 600-700pln
Idąc za radami na forum chciałbym więcej wejść w Preampie, zatem od razu omijam opcje 2i2.
1.1. Nowy Focusrite Scarlett 2i4 (600pln) czy używany Focusrite Forte (700pln)?
1.2. Co może się popsuć w Preampie. Wyczytałem tu, że Focusrite to czołg i bez strachu można brać używkę. Prawda? (Wiadomo ..gwarancji nigdy nie ma...ale).

ad.3.
Absorbery DIY:

Przeczytałem internet na ten temat i raczej ogarnę ich stworzenie. Mam dwa pytania:
3.1. Do nagrywania wokali nie potrzebuje pułapek bassowych prawda?
3.2. Jak pomierzyć rozmieszczenie absorberów metodami chałupniczymi? Niewiem czy uda mi się zakręcić ten majk do mierzenia.
3.3. Mój living room (ok 14m kwadratowych) miałby być również studiem. Mieszkam sam, więc żadna baba mi stękać nie będzie. Jakie to rozwiązanie ma wady? Jeśli będę miał dywan, nawale tam absorberów na ściany, sufity wg rad wszystkich świętych, to czy fakt iż jest tu też komoda, łóżko, duży telewizor, duży stół, duże lustro, mała szyba w drzwiach (pojęcia nie mam co ważne, dlatego wypisuje co mi wpadnie do głowy) nie przekreśli dobrej jakości nagrania?
3.4. Czy może (oprócz absorberów w pokoju) lepszym rozwiązaniem będzie otwarta szafa wyłożona absorberami w kierunku której/w której będę nagrywał?

ad.4:
Słuchawki Bayerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm

Nabyłem dziś używane za 280pln. Działają jak narazie, zobaczymy później czy to był interes życia. W sumie w tym punkcie się tylko chwale, bo to sprawdzony produkt.

ad.5:
Statyw do majka.

Budżet - 50-100pln.
Ze względów estetycznych i aby mnie nie !@#$%^&* nogi, chce statyw z okrągłym spodem. Obawiam się o jego stabilność więc myślę, aby obciążyć spód np ciężarkiem ze sztangi.
5.1. Czy to rozwiązanie nie wprowadzi niepożądanych efektów?

Jak widzicie kwoty są ruchome, i jak każdy chciałbym być bliżej dolnej granicy. Im mniej wydam tym szybciej będę miał zestaw na zimowe wieczory. Ale nie będę przekraczał maxymalnych kwot chyba, że grubo zaoszczędzę na innych fantach. Jestem otwarty na wszelkie rady, propozycje, mam tez nadzieje, że ten temat pomoże innym, jak mi pomogły poprzednie.

PS. Trochę rozrzut tematyczny, ale najbardziej zależy mi na radach odnośnie Interfejsu, stąd temat założyłem tu. Proszę Admina o przeniesienie w razie w.

Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji.

Henry
siemasz3
Pad6

po mojemu wszystko ok - ja w 2004 podczas nagrywania materiału na EPke montowałem mikrofon w szafie a za popkiller robiła pończocha mamy naciągnięta na uformowany kawałek drutu i efekt bardzo zadowalający był.
Jakbyśmy za bardzo przejmowali się teoria akustyki pomieszczenia to nikt by nigdy niczego w domu nie nagrał ;)
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
kazmisz
Pad3

Osobiście moge wypowiedzieć się na temat majka bo mam go osobiście, bardzo dobry sprzęt i podejrzewam że z tym preampem którego planujesz zakupić zagra jeszcze lepiej niż u mnie, bo to też swoje robi, te majki są bardzo stabilne i producent daje na nie 10 lat gwarancji do przedłużenia darmowo na stronie producenta, jeśli chodzi natomiast o statyw to sam kupiłem za 120zl ale w tym momencie raczej doradzał bym zakupić coś droższego bo Rode to ciężki mikrofon i może statyw się przewrócić.
Pozdro
dabek
Pad5

Polecam statywy marki Hercules, utrzymywał mi ciężkiego rode NTK + reflection filter i dawał radę :) kosztował ok. 180 PLN, ale nie ma porównania ze standardowym statywem na mic, z którego korzystałem wcześniej
HenryChinasky
Padawan

Dzięki za dotychczasowe wypowiedzi, jednak nadal kilka szczegółowych kwestii pozostaje dla mnie zagadką. Wzywam wszystkich świętych.
HenryChinasky
Padawan

Dobrze, to może pokolei i powoli...

3.1. Do nagrywania wokali nie potrzebuje pułapek bassowych w rogach prawda?

3.3. Czy ktoś używa swojego 'mieszkalnego' pokoju (salonu, living roomu, pokoju w kawalerce lub pokoju 'do wszystkiego') jako pokoju do nagrywania i osiąga zadowalające rezultaty?
kazmisz
Pad3

Ad3.3 nagrywalem z kilkoma osobami na tym majku i niezależnie od miejsca i tak każdy mówił że zaj... pracuje się na tym majku

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
HenryChinasky
Padawan

Właśnie znajomy polecił mi mikrofon Audio Technica AT2035. Czy ktoś może się do tego odnieść? A może są tu osoby mające doświadczenia z oboma - AT2035 i Rode Nt1-A?
Post Reply