[PROBLEM] MPC Studio, Bluescreen Win7

Wszelkie inne samplery (Akai S, E-mu, Roland, etc.)
Zablokowany
Packi
Padawan

Witam!

Problem wygląda w ten sposób, że po jakimś czasie pracy na MPC Studio program się wywala i wyskakuje znany dobrze nam wszystkim BSoD (Blue screen of dead). Dzieje się tak głównie wtedy gdy próbuję wrzucać efekty na mixerze (aczkolwiek nie zawsze) oraz kiedy próbuję załadować wtyczkę VST SampleTank 2.x (przy tej wtyce za każdym razem program się wywala). Często wywala się sam z siebie nawet przy samym starcie.

Komputer jest trochę archaiczny aczkolwiek nie na tyle zły by nie uciągnąć tego programu:

Core 2 Quad Q6600 @ 2,4 Ghz
4GB ram DDR2
Gforce GT630
HDD: Samsung 500GB
Windows 7 Professional N

Ktoś zna rozwiązanie?
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

1. Sprawdź RAM (testerami bootowalnymi z płytki/pendrive)
2. Sprawdź dysk czy nie ma bad sektorów najlepiej sprawdź test S.M.A.R.T.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Packi
Padawan

Nie do końca kumam co to ma do rzeczy, bo gdyby siadał mi ram bądź dysk twardy to system wywalałby mi się przy innych czynnościach, które wykonuję na kompie. Tymczasem wywala się tylko przy korzystaniu z MPC. Nie ma innej przyczyny tego problemu?

Zainstalowałem BlueScreenView i pokazywał błędy w rejestrze. Po przeskanowaniu Ccleanerem błędy zniknęły, ale to nie pomogło.

Edit: Po ostatnim BSoD BlueScreenView pokazał mi coś takiego:
Obrazek
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

Nie napisałeś, że wywala TYLKO przy MPC. Spróbuj zaktualizować wszelkie sterowniki.
A dysk i ram też możesz sprawdzić, błąd może być:
Na HDD na sektorze z VST albo tym DAWem;
Na RAM na np. Czwartym GB i dopiero jak załadujesz coś więcej jak VST to się wywala.
Dream about joining in
Packi
Padawan

Hard Disk Sentinel pokazuje żywotność dysku na poziomie 100% ... dziwne to trochę więc jeżeli możesz mi polecić jakiś inny program do sprawdzania bad sectorów to poproszę.

Co do ramu skanowanie w trakcie, ale po prawie 2 godzinnym teście nie wykazuje żadnych błędów na ten moment. Ram skanuję programem Memtest86 dodanym do Ubuntu Studio.

edit: co do kompa mimo, że jest trochę archaiczny to jednak dbam o niego. staram się go czyścić w miarę regularnie. Mam w nim zasilacz Fortron Hyper 600(nowy wzięty ze sklepu ok pół roku temu) więc no-name to nie jest, dlatego przyczyny problemu nie upatruję w hardwarze tylko w sofcie. Pytanie teraz co nie gra. System jest oryginalny (dreamspark) jednak postawiłem go ok. rok temu. Użytkowany codziennie.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2015, 15:30 przez Packi, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

zrób zdjęcie bluescreena i sprawdź czy za każdym razem wywala ci z tego samego powodu (np. ks.sys)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

Co do sprawdzania dysku Vicotria albo HDD Tune.
A no i test producenta :)
Dream about joining in
Packi
Padawan

Pomogła aktualizacja do wersji 1.2.0. Do zamknięcia
Zablokowany