Ema Mordeczki
Zamierzam kupić nową maszynkę do drugiego studia. Może wiecie na jakich płytach można posłuchać tego samplera, bo ma podobno specyficzne surowe brzmienie, więc wolał bym się odrobinę osluchac, żeby później nie żałować. Z góry thx
Roland mv 8800
-
- Moderator
Kut O robił na tym sampelrze min ale nie ma sensu sluchac plyt zeby wylapac brzmienie bo kazda plyta jest mniej lub bardziej miksowana przez wtyczki/sprzety ktore zmieniaja charakter brzmienia. Obadaj sobie sprzęt przed kupnem i będziesz wiedział czy ci pasuje czy nie
No osobiście nie mam raczej możliwości. Z tego co widziałem w necie to powinien mi podejść, na pewno 512 ram będzie lepsze niż to co proponuje np mpc 5k . Jednak poza tym, że była na nim robiona płyta dana i wtangi trudno mi znaleźć informacje o tym jacy producenci na nim produkują.
-
- Moderator
Według mnie jest to zajebiscie mało znacząca informacja bo każdy znalazł sprzęt pod siebie. Z Kut O jak rozmawiałem parę lat wstecz to też mi mówił że raptem pare beatów na tym zrobił i przniósł się na Magix Samplitude. RZA tak samo zmienia sprzęty jak rękawiczki. Roland MV8800 bardziej bym porównał do MPC 4k niż do 5k jeżeli chodzi o parametry/możliwościwolfset pisze:tym jacy producenci na nim produkują.
Poczytaj trochę. Mb 8800 był głównym konkurentem mpc 5k , 4k to raczej inna bajka ja mam przewalkowane 2kxl ale na codzień robię bity na MPC ren. No a co do tych producentów to nie chodzi mi o to kto tylko właśnie po to, żeby moc przesłuchać ich produkcje, wiesz chodzi mi żeby usłyszeć jak np brzmi ten syntezator basowy w rolandzie, jak brzmi lp filter i o to agresywne brzmienie. Wiadomo każdą płyta po masteringu ale mimo wszystko sporo rzeczy powinno dac się usłyszeć
- pietruh
- Pad12
Ten syntezator bassowy w Rolandzie MV-8k (nie 8800 bo nie miałem) to taka zabawka bardziej. W sensie możesz mieć sam dźwięk ale nie możesz grać na padach prosto z syntezatora tylko musisz ten dźwięk nagrać, zapisać, przypisać do pada. Nie wiem czy zrozumiesz o co mi chodzi.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Dream about joining in
Rozumiem czyli robisz próbkę, a pózniej 16lewel (czy jak tam sie to w rolandach nazywa) i ognia ? A jak tam twoja 8k sprzedała się ?
- pietruh
- Pad12
16 level jest tylko na głos takie na Tune to po prostu musisz ten sampel 16 razy przypisać
No za 30 minut powinien być gościu i będzie zamiana z dopłatą z jego strony. Ale to przy innej okazji
No za 30 minut powinien być gościu i będzie zamiana z dopłatą z jego strony. Ale to przy innej okazji
Dream about joining in
Dream about joining in
-
- Moderator
No własnie nie bo na ostateczne brzmienie składa sie tak wiele czynników że sama maszyna to ok 5%. W każdym razie to 16 bitowa maszyna wiec jakiegos super extra brudu nie wprowadzi ci do produkcji. Według mnie to taki Fruity Loops w zamkniętej obudowie. Przeczytaj sobie artykuł na S.O.S który powinien ci mniej wiecej pokazać jak to jest z MV8800:wolfset pisze:...mimo wszystko sporo rzeczy powinno dac się usłyszeć
http://www.soundonsound.com/sos/oct07/a ... mv8800.htm
Dzięki za link pietruch jak Ci się w ogóle pracowało na rolandzie ? Myślisz, że powinienem od razu brać monitor i mysz ? A poza tematem, co szarpnąłes za mv8k ?
- pietruh
- Pad12
Monitor i mysz to wypas. Ale drogi wypas. Na samym rolandzie było ok. Ale jednak MPC (nowe te od Numarka już) mają lepszy OS
Zoom r16 jako interfejs + rejestrator na wypady w plener I dopłata.
Zoom r16 jako interfejs + rejestrator na wypady w plener I dopłata.
Dream about joining in
Dream about joining in
Nie aż taki drogi, za 200 pln można już kupić dobre używki no wiesz cały ten pomysł z rolandem powstał po to, żeby odpocząć trochę od mpc. Poza tym mam ochotę pomasterować na tym rolandzie, zeby zmienić środowisko, odpocząć od wtyczek i pobudzić kreatywność. Jestem tez mega ciekawy rolandowskich efektów no ludziska, rzuci ktoś jakimiś tytułami albumów produkowanych na mv'kach ?
Sampler zamówiony, czekam na kuriera już mnie paluszki świeżbią razem z monitorem i myszą kosztował mnie niecałe 2100 pln więc cena bardzo rozsądna. Już w krótce podrzucę jakieś biciwa z tej maszynki, żeby każdy mógł ocenić brzmienie rolanda pozdro Mordeczki