Yo, do rzeczy, otóż gdy np zapnę sobie efekt typu EQ na stopę, werbel cokolwiek, to zauważam, że zmienia ten sampel brzmienie, chodzi o to, że co ileś kliknięć(?) tak jak by lekko zmieniał się pitch...coś w ten deseń, dla jasności... nie chodzi tu o ingerencję w parametry equalizera. Wydaję mi się, że chodzi o zakładkę <F-MOD> czy wystarczy ustawić depth na 0 oraz 0.0Hz w obu słupkach a problem zniknie?
Miał ktoś też taki "problem"? Mnie osobiście to bardzo irytuję jak co ktoreś uderzenie stopa lub werbel zmienia brzmienie...
Edit. 1 - Ustawiłem wszystkie parametry na zero i wydaję mi się, że nie za wiele to zmieniło, czy ktoś wie o co może chodzić?
MPC 2000XL - Zmiana brzmienia podczas nakładania EQ
-
- Pad1
Jak na moje ucho pojawia się regularnie... Zgrałem próbkę uderzając w pad z werblem na której można usłyszeć o co chodzi, zawsze 7 i 8 werbel brzmi jakoś inaczej...
http://www67.zippyshare.com/v/HexOjEh9/file.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
http://www67.zippyshare.com/v/HexOjEh9/file.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
- dudi
- Pad16
Jedyne co mi przychodzi na myśl to, że jak zapinasz efekt coś za długo wybrzmiewa i przy którymś z kolei uderzeniu procesor MPC zwyczajnie nie wyrabia.
EDIT:
To może być nawet tail, który zostawiłeś na samplu - teoretycznie nic nie słyszysz, ale w praktyce MPC ma tam dźwięk który przetwarza.
EDIT:
To może być nawet tail, który zostawiłeś na samplu - teoretycznie nic nie słyszysz, ale w praktyce MPC ma tam dźwięk który przetwarza.
-
- Pad1
Problem w tym, że to raczej niemożliwe, bo przecież niemożliwym jest to, że na każdym samplu by się tak działo, cóż... to jest na tyle upierdliwe i drażni moje uszy, że chyba będę musiał zrezygnować z nakładania efektów w MPC, a szkoda... bo samego zgrywania przez outy trochę nie czaję, mam 12 kanałów w mikserze, ale gdy podepnę się pod kanał np 5/6 i wrzucę werbel na 6(Right) to słyszę tylko go z prawej strony, co jest niby logiczne... ale w takim razie jak mam inaczej to zrobić, skoro nie starczy mi kanałów by inaczej podpiąć.
Druga sprawa jest taka, że nie potrafię sobie tego zoorganizować i w ogóle nie rozumiem jak mam to zrobić, co w momencie gdy(a prawie zawsze tak robię) layeruję 3 stopy, 2-3 werble, 2 hihaty a mam jeszcze bas i sampel?
3 kanały na stopy, 2 na werble to już mam 5 kanałów zajętych, a gdzie reszta? Sampel zajmuję dwa, bo stereo, to zostaję mi jeden wolny kanał na przypuśćmy bas, a co z resztą?
Dudi jak Ty to ogarniasz, bo ja jestem zagubiony trochę w tym, niby wszystko jest proste, bo wystarczyłoby mi do takiego klasycznego bitu takie zestawienie:
- 2 stopy
- 2 werble
- 1 hihat
- Bas
- Sampel
Tylko sęk w tym, że zawsze stopa i werbel nie mają dobrego kopa jak dla mnie, więc zazywczaj layeruję 2/3 stopy, 2/3 werble, a wtedy nie mam pojęcia jak mam to zgrać...
Druga sprawa jest taka, że nie potrafię sobie tego zoorganizować i w ogóle nie rozumiem jak mam to zrobić, co w momencie gdy(a prawie zawsze tak robię) layeruję 3 stopy, 2-3 werble, 2 hihaty a mam jeszcze bas i sampel?
3 kanały na stopy, 2 na werble to już mam 5 kanałów zajętych, a gdzie reszta? Sampel zajmuję dwa, bo stereo, to zostaję mi jeden wolny kanał na przypuśćmy bas, a co z resztą?
Dudi jak Ty to ogarniasz, bo ja jestem zagubiony trochę w tym, niby wszystko jest proste, bo wystarczyłoby mi do takiego klasycznego bitu takie zestawienie:
- 2 stopy
- 2 werble
- 1 hihat
- Bas
- Sampel
Tylko sęk w tym, że zawsze stopa i werbel nie mają dobrego kopa jak dla mnie, więc zazywczaj layeruję 2/3 stopy, 2/3 werble, a wtedy nie mam pojęcia jak mam to zgrać...
-
- Moderator
Co to za mikser?Sox wrote:mam 12 kanałów w mikserze