Mpc/Gramofon + wzmacniacz + PC

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.
Post Reply
leo
Padawan

Witam
Czy jest mozliwosc zgrac bicik na DAW(sciezka po sciezce)podlaczajac mpc do wzmacniacza ktory z koleji jest podlaczony do PC i zastepuje karte dzwiekowa?.We wzmacniaczu (magnat ma) jest przedwzmacniacz gramofonowy,jak sie ma do tego gramofon? Czy samplujac na mpc gramofon moze byc podlaczony do wzmacniacza? Czy potrzebuje przedwzmacniacza do gramofonu skoro jest we wzmacniaczu?Czy obejdzie sie bez interfejsu.Nie wiem czy jest koniecznosc kupywania dodatkowego sprzetu(interfejsu,przedwzmacniacza,mixera) chcialbym narazie tylko poznac podstawy pracy na DAWie.W przyszlosci mysle nad reszta sprzetu.Jestem kompletnie zielony w tym temacie,wiec prosze o wyrozumialosc ;)
Pozdro
pietruh
Pad12

Gramofon > Wzmacniacz > MPC - Ok!
MPC > wzmacniacz > komp - Ok! Tylko, że nie zastąpi to karty dźwiękowej. Ta jest zintegrowana w komputerze i lepiej będzie podłączyć MPC > komp.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
leo
Padawan

Czyli samplowac moge jezeli jest takie ustawienie gramofon>wzmacniacz>mpc?.Do jakiego wejscia w mpc podlaczyc wtedy wzmacniacz ?
pietruh
Pad12

Input na jacka.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
leo
Padawan

Wszystko jasne dzieki
leo
Padawan

Robię coś źle bo jakby nie było połączenia między gramofonem a mpc.Jeżeli gramofon jest podłączony do phono we wzmacniaczu to mpc wtedy do jakiego toru we wzmacniaczu wpiąć?Jestem kompletnie zielony w tych sprawach.Rozumiem że przy takim ustawieniu gramofon>wzmacniacz>mpc ,mpc podpinam pod CD czy AUX?i wejście w mpc wtedy Record In?Potrzebuję kabla 2x duzy jack/2x chinch czy wystarczy 1 duzy jack /2 chinch ?Chodzi mi o to żeby zgrywać sample z gramofonu na mpc.
Pozdro
Sox
Pad1

Ja nie wiem jak z tym wzmacniaczem... Ale generalnie robi się to tak Gramofon wpięty do miksera pod Channel 1 np w wejścia "Phono" kablem Chinch po obu stronach z uziemieniem, następnie wychodzisz z miksera wyjściem "Rec" i wpinasz w dwa wejscia w MPC "Rec In"
Kable to:
2x - mono "Duży Jack" 6.3mm - do MPC Rec In (lewy i prawy kanał)
i przykładowo Chinch by wyjść z miksera - czyli Rec Out w mikserze do - Rec In w MPC. nie wiem, nie używałem nigdy wzmacniaczy więc nie wiem jakie tam masz wejścia...
leo
Padawan

Ok czyli rozumiem że dwa jacki idą do wejścia Rec In w mpc a wtedy do jakiego wyjścia we wzmacniaczu podpiąć mpc...CD,Aux,Tape czy Line In?Przy kanale Tape jest In i Out,może do Tape Out?
Sox
Pad1

CD odpada, Tape raczej też, bo to wejście żeby podpiąć magnetofon na kasety jeśli się nie mylę, więc w wejście Liniowe "Line". Sprawdź czy działa, odpal jakąś płytę na gramofonie podkręć Rec Gaina na MPC i sprawdz czy poruszają się słupki w zakładce "sample" tylko ustaw na stereo... Jeżeli nie, to pokombinuj, spróbuj podpiąć pod Aux, Tape Out i sprawdzaj czy działa, to nie boli :D
Ale to powinno być "Line" bo w mikserze też podłączasz pod "Line"... u mnie nawet nie piszę czy to wejście, czy wyjście haha, generalnie nie jest to trudne do rozpracowania.

Co do zgrywania ścieżek... przez wzmacniacz raczej nie zgrasz... Kupno dwu kanałowego miksera to nie jest duży wydatek... Ja mam gramofon podpięty do 2 kanałowego miksera, mikser przez "Rec" do MPC, a MPC do większego 12 kanałowego miksera, taka opcja jest raczej najwygodniejsza. Nawet za 400 zł wyrwiesz dwukanałowy mikser, a żeby zgrywać ścieżki i tak potrzebujesz interfejsu/miksera 12 kanałowego.
leo
Padawan

Przyjdą kabelki i będę działał,Dzięki za wyjaśnienie:)
Pozdro
leo
Padawan

Wszystko gra:)Podłączyłem mpc stereo do tape out we wzmacniaczu i teraz dźwięk z mpc jest odtwarzany na każdym kanale wzmacniacza,co jest praktyczne bo nie muszę przełączać z cd na usb np jak chcę usłyszeć dźwięk z kompa.Na jednym kanale komputerowym USB mogę odtwarzać dźwięk z mpc,komputera i nawet z gramofonu co jest ciekawe bo gramofon jedynie było słychać na kanale Phono.Dzięki takiemu połączeniu mogę samplować wszystko co przechodzi przez wzmacniacz czyli muza z kompa, youtube,syntezatora podłączonego do wzmacniacza a nawet dzięki antenie bluetooth we wzmacniaczu mogę nagrać na mpc rozmowę komórkową w czasie rzeczywistym:).Nie wiedziałem że takie coś jest możliwe.
Pozdro
Post Reply