akai mpc studio vs korg electrtible

Nie wiesz jaki sampler/kontroler wybrać? Tutaj się dowiesz.
Post Reply
DonPadzior
Admin

siema - oglądałem przed chwilą filmik youtube z wybuchem bomby atomowej i chciałbym rozszczepiać atomy - jakimi izotopami powinienem się pobawić ?
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
pietruh
Pad12

Totepady zaatakował ironią - jego ultimate skill.
Musisz nam dkus9 powiedzieć czego oczekujesz od tych sprzętów.
Electribe to stand alone. MPC Studio to kontroler midi-usb = potrzebujesz komputera.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
moskwa96
Pad4

Miałem oba. Zdecydowanie nie polecam electribe (chodzi o nowego electribe2 sampler). sprzęt zaprojektowany przez księgowego.

Znany powszechnie problem z nierównymi (zapadnietymi) od fabryki padami da sie przeżyć, chcoc nie wiadomo czy w dłuższym czasie okaza sie niezawodne.

Problem odpadające/luszczacej sie farby to kwestia estetyki ;) szybko nabierze "underground look" ;)

Jednak trudno przemilczać, ze jak wgrasz chociaż jednego swojego sampla, to za każdym razem musisz juz wszystkie sample z RAMU I ROMU ładować z karty SD do RAM, a po zakończeniu sesji zgrywac wszystkie sample znowu na SD. przy większej ilości sampli trwa to 10-15 min. Niewyobrazalny poziom zidiocenia projektanta, lub minimalizacja kosztów do poziomu absurdu.

Możesz tez próbować ładować tylko sample do projektu, ale musisz mieć zapisane na kartce nazwy sampli, bo projekt nie trzyma tych informacji. Naprawdę :]

Do minusów bym dorzucił okrojone do 4barow sekwencje, kompletny brak trybu Song i brak płynnego przechodzenia miedzy sekwencjami (prżelaczenie śekwencji jest z zauważalnym opóźnieniem).

Na plus zgrywanie sesji do projektu w Abletonie live, i ergonomiczny układ padow w dwóch rzędach. No i wielki plus za działanie na bakteriach.

Ogólnie najgorszy badziew imho na rynku. Sprzedałem i wróciłem do starego electribe ESX z analogowymi lampami w stopniu wzmacniacza.

Co do MPC Studio, to minusy sa dwa: musisz podłączyć do kompa, i nie jest to raczej sprzęt dla początkujących. Jest to maszyna o ogromnych możliwościach, wiec duuużo trzeba sie nauczyć.

Z dwojga opcji polecałbym jednak MPC.

PS: dodam jeszcze tylko ze Mpc ma słabe presety, natomiast Korg bardzo dobre, sporo jest właśnie traapowych i ogólnie do nuskooloweg hip-hopu.
piotrek
Pad2

hmmm. Jeśli kolega jest za sprzętem stand alone. To ja bym na twoim miejscu przemyślał pewniejszy i wydaje mi się lepszy wybór (patrząc na opinię moskwy co do korga) np. MPC 500. Cenowo niżej stoi od korga a jednak MPC to zaawsze MPC... Idąc tym tropem dalej, możnaby rozważyć też MPC 1000 która jest mega konkretnym sprzętem. No chyba że praca z komputerem nie przeszkadza to wtedy MPC studio... Taka jest moja skromna opinia.
Post Reply