Postanowiłem założyć temat i dowiedzieć się czegoś ciekawego na ten temat od rutynowanych ekspertów w dziedzinie samplerów. Jak to z tym resamplingiem, ma on sens czy nie ma? Z tego co czytałem na angielskich stronach mówią, że działa on słabo i w ogóle nie ma podjazdu do tego brzmienia co jest np w MPC 60. Wiadomka, inne przetworniki itd, no ale chyba wiecie mi o co chodzi.
Takie zresamplowane sample mogą konkurować z brzmieniem MPC 60? W ogóle według Was jest sens resamplowania na MPC 2000XL do np 12 bitów?
Czekam na Wasze zdanie na ten temat, bo dużo w tym mitów. Wyczytałem też takie zdania, że wrzucając z PC na floopy disk'a sample i nastepnie do MPC, w ogóle nie będzie różnicy w brzmieniu, będzie tak samo jak na PC brzmieć, niektórzy twierdzą, że tylko nagrywając drum breaka prosto do MPC a następnie go tnąc w MPC uzyskamy to "unikalne brzmienie"
Ale trochę zbaczam z tematu, ten temat chyba powinien nosić nazwę "mity":D
MPC 2000XL vs MPC 60 - Resampling
- MARKOWY
- Zwycięzca Ligi Bitów
ja sie w to bawie czasami, zjeżdzam do 12/8 bitów czesto na werblu i hatach, żeby dzyndzoliło troche, czasami sampel ale trwa to pół dnia...
Nie traktuje tego jako zamiennika 12bitów, a raczej jako kreatywne narzędzie. 2kXL nie daje wielkich możliwości manipulacji dzwiękami więc wszytko sie nadaje;)
Nie traktuje tego jako zamiennika 12bitów, a raczej jako kreatywne narzędzie. 2kXL nie daje wielkich możliwości manipulacji dzwiękami więc wszytko sie nadaje;)
https://soundcloud.com/markowe-bity" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
-
- Pad1
Ja jak próbowałem sobie zresamplować, to po zapisaniu projektu te 12 bitowe sample po prostu znikały albo tak jakby powracały do oryginalnych 16 bitów, więc jeśli znikły, na nowo musiałem wgrać "czystą" stopę 16 bitową, nie wiem co mogłem robić źle.
Ktokolwiek z tego forum ma MPC60?
Zastanawiam się które brzmienie może być "lepsze" czy to z SP1200, czy z MPC60. W ogóle ciekawi mnie porównanie tych dwóch samplerów. Osobiście kupiłbym raczej SP1200 i w tym kierunku szedł, MPC60 wydaję mi się jakieś trudne w ogarnięciu... i jak by gorsze, nawet w sumie nie wiem czemu, w SP1200 są zamiast padów te guziki trochę dziwne rozwiązanie, ciekawy jestem czy wygodnie się na tym wyklepuję bit, bo moim zdaniem chyba jednak pady z MPC są o niebo lepsze.
Ktokolwiek z tego forum ma MPC60?
Zastanawiam się które brzmienie może być "lepsze" czy to z SP1200, czy z MPC60. W ogóle ciekawi mnie porównanie tych dwóch samplerów. Osobiście kupiłbym raczej SP1200 i w tym kierunku szedł, MPC60 wydaję mi się jakieś trudne w ogarnięciu... i jak by gorsze, nawet w sumie nie wiem czemu, w SP1200 są zamiast padów te guziki trochę dziwne rozwiązanie, ciekawy jestem czy wygodnie się na tym wyklepuję bit, bo moim zdaniem chyba jednak pady z MPC są o niebo lepsze.
-
- Pad1
Witam zrobiłem mały test na 2000xl i mpc 2500, mianowicie;
W 2500 wrzuciłem sampla którego spitchowałem o 3 oktawy w góre czyli maksymalny PitchTune w górę. Po czym włączajac w nagrywaniu opcję main out, zresamplowałem go i wrzuciłem na drugi pad ustawiając tym razem PitchTune maksymalnie w dól, wyszedł fajny efekt dzyndzolącego sampla
Dla porównania brzmienia wrzuciłem ten sam sample na xl'ke i w opcji resampling ustawiłem go na 13333hz i 12 bitów
brzmienie wyszło podobne jak w 2500
wrzucam 3 próbki do porównania
https://www.sendspace.com/file/fwfcqd" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Co o tym sądzicie?
W 2500 wrzuciłem sampla którego spitchowałem o 3 oktawy w góre czyli maksymalny PitchTune w górę. Po czym włączajac w nagrywaniu opcję main out, zresamplowałem go i wrzuciłem na drugi pad ustawiając tym razem PitchTune maksymalnie w dól, wyszedł fajny efekt dzyndzolącego sampla
Dla porównania brzmienia wrzuciłem ten sam sample na xl'ke i w opcji resampling ustawiłem go na 13333hz i 12 bitów
brzmienie wyszło podobne jak w 2500
wrzucam 3 próbki do porównania
https://www.sendspace.com/file/fwfcqd" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Co o tym sądzicie?
- DonPadzior
- Admin
...że samemu i bez niczyjej pomocy odkryłeś czym jest resampling

I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.