Mute Group MPC 2000

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.
Post Reply
Seras
Pad1

Ostatnio zakupiłem tą piękną maszynkę ale trochę utrudnia mi to mute group na opcji dwóch padów bo gubię trochę orientacje brzmienia gdy nakłada mi się zaraz inny pad który chce testować z innym. Czy istnieje gdzieś opcja trzaśnięcia na 16 padów ? Albo znacie jakiś trik by to ogarnąć ?

Pozdro
DirtyDrumzStudio
Moderator

Skopoiuj sampel na 16 padow i nadaj kazdej kolejnej kopii inny start / end point. Tak sie choppowało przed pojawianiem waveformow i auto choppu
Seras
Pad1

nie za bardzo się chyba zrozumieliśmy, nie chodzi mi o choppowanie, tylko o mute group, mam wrzucone pochoppowane sample na 16 padów, tyle że sobie chce pod perkusje wygrywać to co mi pasuje. Czyli uderzę sobie w pad nr 1 i zaraz np chce sobie go połączyć z padem numer 16 a potem np znowu 1 z 4 albo z 6 i chcę żeby mi klasycznie ucinało sampel gdy wchodzi kolejny. Tyle co zdążyłem odkryć to ten mute group w którym ma się dwa pady do ustalenia który po którym ucina sampel. Dlatego pytam czy można zrobić nie tylko na dwóch samplach, tylko na 16 mute group.

Dla przykładu. Na tym filmie pokazuje typ właśnie to o czym mówię i na tyle ja to ogarniam. masz te dwa pady do wyboru, pytam czy jest możliwość mieć tą opcję na wszystkie pady nie tylko na dwa które sobie wybiorę, a w następne które będę uderzał będą mi się nachodziły.

[youtube]Pvwo0nzGGhE[/youtube]

Pozdrawiam
Last edited by dudi on 16 Jan 2016, 23:39, edited 1 time in total.
Reason: Poprawnie wstawiaj linki w BBkody.
WodzuBeats
Pad1

No DDS kompletnie cię nie zrozumiał ;) niestety nie mam dla Cb dobrych wieści, z tego co się orientuję to w 2k nie ma mute group a jedynie mute assign. Oznacza to w praktyce, ze jeden pad może byc odcięty przez maksymalnie dwa inne pady. Musisz się więc nauczyć jakoś z tym żyć i np jeśli chcesz, żeby jakieś brzmienie było odcięte przez cztery pady to ustaw je pod dwoma padami ;) powodzenia :)
https://soundcloud.com/ukasz-uszczy-ski" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
dudi
Pad16

Seras wrote:Albo znacie jakiś trik by to ogarnąć
progam mode -> params i note off dla voice overlap
DirtyDrumzStudio
Moderator

Kurde mialem 2 okienka otwarte z 2 roznych for i sie okienka !@#$%^&* i stad odp nie na temat tak wiec sorry za to :(
WodzuBeats
Pad1

No i ja średnio pomogłem, na szczęście są na forum osoby które 2k mają jak widać w małym paluszku ;)
https://soundcloud.com/ukasz-uszczy-ski" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Seras
Pad1

Dziękóweczka Dudi :)
dudi
Pad16

Polecam się :D
Post Reply