Noon, prawa autorskie itp.

czyli pierdzioszenie o szopenie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Steff
Padawan

Witam,
Jak Noon w swoich ponadczasowych numerach ogarniał sprawy praw autorskich? Na płytach Pezeta - Muzyka Poważna i Muzyka Klasyczna a także Grammatik - Światła Miasta, wykorzystuje on dużo bardziej znanych fragmentów z piosenek i tekstów z filmów. Np w Grammatik - "Nie ma czasu pomyśleć" występuje sampel z utworu Budki Suflera - "Konie już czekają przed domem" (ok. 15-ta sekunda utworu), a jak wiemy Budka Suflera to jeszcze nie tak zamierzchłe czasy, żeby ktoś się nie przyczepił ewentualnie. W sumie oni chyba dalej coś grają... Mógłbym wymienić jeszcze parę utworów, z których pobrał sampelki, ale zatrzymam się aktualnie na tym co napisałem. Może załatwiał sobie prawa do tych fragmentów, chociaż wątpię. Więc jaka jest Wasza wiedza na ten temat?
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

Ja tak tylko rzucę pomysłem. Napisz do samego Noona. Ma działający fp na fb i nadal coś tam piszę co jakiś czas.
A jak dostaniesz odpowiedź to daj znać :)
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Awatar użytkownika
Steff
Padawan

Właśnie pisałem około tydzień temu z pytaniem o sample z jednego utworu i przeczytana wiadomość, lecz nie odpisał. :/ Może trafi się jeszcze ktoś na forum kto wie o tym coś więcej.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

pietruh pisze:Napisz do samego Noona. (...) A jak dostaniesz odpowiedź to daj znać :)
Nie sądzę :niepewny:
Steff pisze:Może trafi się jeszcze ktoś na forum kto wie o tym coś więcej.
No może :V
Steff pisze:Więc jaka jest Wasza wiedza na ten temat?
Nie rozmawiałem z nim o tym, więc mogę skomentować wyłącznie zgodnie z posiadaną wiedzą, rozmowami z innymi producentami i research'em w tym temacie, że na 99% osobiście nie podjął tematu czyszczenia sampli. Jeśli ktokolwiek załatwiał zgody na wykorzystanie przedmiotowych fragmentów, to była to wytwórnia.
Awatar użytkownika
Steff
Padawan

Na jakiej zasadzie odbywa się czyszczenie sampli?
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Na zasadzie uzyskania zezwolenia twórcy na wykorzystanie utworu pierwotnego oraz wykroczenie poza dozwolony użytek.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

z reguły zajmuje sie tym wytwórnia ty masz czekać tylko na odpowiedź czy opłaca im się czyścić sampel - jeśli nie to albo numer leci na innym instrumentalu albo wypada z płyty heh , mnie Urban Rec. tylko zapytało o artystę i nazwę pociętego utworu i nie pytali nawet który fragment jest wycięty czy cuś... :/
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
MARKOWY
Zwycięzca Ligi Bitów

Moje numery wydał label z niemiec, albumy poszły na cały świat, a miałem tam sample, wcale nie stare, z muzyki filmowej i growej. Napisałem im, że sampel jest z filmu, calkiem nowego, na co oni.. niema czym sie martwić :D
https://soundcloud.com/markowe-bity" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

MARKOWY pisze:na co oni.. niema czym sie martwić :D
Powszechne podejście, które jednak jest z prawem niezgodne.
Awatar użytkownika
MARKOWY
Zwycięzca Ligi Bitów

Owszem jednak wolałem im to powiedzieć i upewnić się, że na nich jako wydawcy spoczywa odpowiedzialność. Z pełną świadomością potwierdzili :)
https://soundcloud.com/markowe-bity" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Jasne, wiem o co kaman :)
ODPOWIEDZ