WITAM .
mam problem z opanowaniem mojego samplera , chodzi mi tutaj o podstawy takie jak np.
1. Jak dostać się do karty pamięci .
2. Czy za pomocą stacji dvd mogę tez wgrać jakieś sample i jak w ogolę do tego dźwięku z tej płyty się dostać .
2. Co przydałoby się dokupić .
3. Jak bezpiecznie wyłączać urządzenie .
Jak widać kompletny brak wiedzy na ten temat ale mam nadzieje ze pomoc nadejdzie
a teraz moje problemy które są nieco dziwne a mianowicie gdy podłączyłem mpc do zasilania , ekran był przejrzysty , doskonała jakość obrazu ( literek i cyferek ) lecz gdy się zgubiłem po prostu odłączyłem zasilanie a gdy włączyłem z powrotem ekran stracił jakość . Z czego moze to wynikać ??
Druga sprawa to podłączenie mpc do komputera za pomocą kabla USB ;] niestety komputer ( laptop z systemem 8) nie wykrywa mi urządzenia . Czy potrzeba ściągnąć jakieś sterowniki ?
Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJE WAM WSZYSTKIM ZA POMOC !!
podstawy działania MPC 2500 SE
- dudi
- Pad16
ad. 1 mode + load (źródła, czy to karta, dysk, czy napęd zmieniasz kółkiem)
ad. 2 tak samo jak powyżej
ad. 2(?) zbyt ogólne pytanie, bo przydatne są np: kable, gramofon, mikser, interfejs, syntezator...
ad. 3 przyciskiem z tyłu włączasz i wyłączasz w każdym momencie, byle nie w trakcie zapisywania
Jaki masz soft w MPC? Akai czy JJ? Podejrzewam, że zmieniłeś kontrast ekranu - jak masz Akai OS to shift + kółko, jak JJ to stop + kółko (o ile nic nie pomieszałem )
Wszystko powinno śmigać bez najmniejszego problemu, nie ma żadnych sterowników.
ad. 2 tak samo jak powyżej
ad. 2(?) zbyt ogólne pytanie, bo przydatne są np: kable, gramofon, mikser, interfejs, syntezator...
ad. 3 przyciskiem z tyłu włączasz i wyłączasz w każdym momencie, byle nie w trakcie zapisywania
Jaki masz soft w MPC? Akai czy JJ? Podejrzewam, że zmieniłeś kontrast ekranu - jak masz Akai OS to shift + kółko, jak JJ to stop + kółko (o ile nic nie pomieszałem )
Wszystko powinno śmigać bez najmniejszego problemu, nie ma żadnych sterowników.
-
- Padawan
ahahah ! jesteś wielki ! ;] Noooo !! juz coś zaczynam kumać WIELKIE DZIĘKI ZiooMUŚ ;]
czyli "mode" a potem np. save zeby zapisac , load zeby wgrać ... juz zaczynam kumać ;]
jestem posiadaczem akai ;]
mam kolejne pytania :
jak doprowadzić do "zobaczenia " ścieżki dźwiękowej w cyfrowym pionowym zapisie ? jak zacząć nagrywać gdy już skończę ustawiać dźwięki bądź sample pod pady ?
wielkie dziekii ;]
czyli "mode" a potem np. save zeby zapisac , load zeby wgrać ... juz zaczynam kumać ;]
jestem posiadaczem akai ;]
mam kolejne pytania :
jak doprowadzić do "zobaczenia " ścieżki dźwiękowej w cyfrowym pionowym zapisie ? jak zacząć nagrywać gdy już skończę ustawiać dźwięki bądź sample pod pady ?
wielkie dziekii ;]
- dudi
- Pad16
Mode + trim - tam masz waveforma
A chcąc nagrać jedziesz record + play start albo overdub + play start żeby dograć nie kasując tego co nagrałeś wczesniej.
Masz instrukcję? Tam takie typowe podstawy są, zdecydowanie polecam zbadać, bo ci to ułatwi początki.
A chcąc nagrać jedziesz record + play start albo overdub + play start żeby dograć nie kasując tego co nagrałeś wczesniej.
Masz instrukcję? Tam takie typowe podstawy są, zdecydowanie polecam zbadać, bo ci to ułatwi początki.
-
- Padawan
dzięki wielkie ! mam , mam własnie się zabieram za tłumaczenie tego wszystkiego bo po ang.
mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć jak zamieniać pliki mp3 na te właściwe wav
http://media.io/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow czy na tej stronie jest to mozliwe ?? i czy mógłbyś mi podać jakies ciekawe stronki z perkusiami badz bembnami , samplami
Moze jakies paczki w torrentow ?
Dzieki za cierpliwośc
a mam jeszcze pytanko . udało mi sie to skonwersowac i wgrac do samplera cały 45 mb kawałek , naciskam mode load ale nie ma obrazu scieżki . cały niebieski ekran z paroma kreskami na górze pisze "loop off" czy to ma związek z tym ze nie widac i wrazie czego jak to zmienic ;] no i czy mozna takie długie kawałki ciąc ?
http://media.io/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow czy na tej stronie jest to mozliwe ?? i czy mógłbyś mi podać jakies ciekawe stronki z perkusiami badz bembnami , samplami
Moze jakies paczki w torrentow ?
Dzieki za cierpliwośc
a mam jeszcze pytanko . udało mi sie to skonwersowac i wgrac do samplera cały 45 mb kawałek , naciskam mode load ale nie ma obrazu scieżki . cały niebieski ekran z paroma kreskami na górze pisze "loop off" czy to ma związek z tym ze nie widac i wrazie czego jak to zmienic ;] no i czy mozna takie długie kawałki ciąc ?
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, 10:21 przez dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: edytuj posty
Powód: edytuj posty
- pietruh
- Pad12
http://www.freedrumkits.net/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Trzymaj te paczki bębnów
Trzymaj te paczki bębnów
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Dream about joining in
- dudi
- Pad16
Nie korzystałem nigdy z tej strony, więc nie zagwarantuję co wypluje. Osobiście używam Audacity do obróbki na kompie.mAniolL pisze:dzięki wielkie ! mam , mam własnie się zabieram za tłumaczenie tego wszystkiego bo po ang.
http://media.io/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow czy na tej stronie jest to mozliwe ??
poprzez mode + load wczytujesz plik do MPC, jak chcesz go ciąć musisz wejść w mode + trim i tam masz waveforma. Możesz ciąc tak długi kawałek na ile ci pozwoli RAM w MPC - jak masz rozszerzony (a w 2500SE masz, jeśli kupiłeś nową) to wchodzi w STEREO ponad 12 minut, a w mono (analogicznie) ponad 24 minuty.mAniolL pisze:a mam jeszcze pytanko . udało mi sie to skonwersowac i wgrac do samplera cały 45 mb kawałek , naciskam mode load ale nie ma obrazu scieżki . cały niebieski ekran z paroma kreskami na górze pisze "loop off" czy to ma związek z tym ze nie widac i wrazie czego jak to zmienic ;] no i czy mozna takie długie kawałki ciąc ?
-
- Padawan
już obczaiłem ze najpierw trzeba dany dźwięk pod poad ustawić a potem mode + trim )
Duzo tych bębnów ale o to chodziło ;dd DZIĘKI !
w ogole stawiam kolejke wszystkim dokładnie 24 godziny temu nie potrafiłem nic a teraz ! śmigam po moich kwadracikach ;]\
a co do strony to rzeczywiście działa ;] wiec polecam Tylko czy zawsze zmiana z mp3 na wav zmienia aż tak wagę ? Za pomocą tej strony z kawałka 8 MB zrobiło sie 45 MB czy to "zdrowe " ?
Duzo tych bębnów ale o to chodziło ;dd DZIĘKI !
w ogole stawiam kolejke wszystkim dokładnie 24 godziny temu nie potrafiłem nic a teraz ! śmigam po moich kwadracikach ;]\
a co do strony to rzeczywiście działa ;] wiec polecam Tylko czy zawsze zmiana z mp3 na wav zmienia aż tak wagę ? Za pomocą tej strony z kawałka 8 MB zrobiło sie 45 MB czy to "zdrowe " ?
- jacai
- Pad7
No przecież o tym pisał dudi kilka postów wyżejmAniolL pisze:już obczaiłem ze najpierw trzeba dany dźwięk pod poad ustawić a potem mode + trim )
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
- dudi
- Pad16
Dla ścisłości - niekoniecznie musisz przypisywać od razu próbkę pod pada, możesz ja po prostu załadować, bo to czy jest przypisana, czy też nie, nie ma najmniejszego znaczenia. Ważnym jest, że musi być w pamięci MPC i wtedy tak jak ustaliliśmy powyżej
o to chodzi w całej bajce, w skrócie: lepsza jakość = większy plikmAniolL pisze:Tylko czy zawsze zmiana z mp3 na wav zmienia aż tak wagę ? Za pomocą tej strony z kawałka 8 MB zrobiło sie 45 MB czy to "zdrowe " ?
-
- Padawan
No i znowu się pogubiłem .
Panowie przypisałem sobie pod pady sample pobawiłem sie i po prostu nacisnałem made save zaby sie zapisało lecz nie wiem czy w ogole w ten sposob sie to robi , wyłączyłem maszyne a nastepnie ja włączyłem no i juz nie mam tych dzwiekow pod tymi padami no i nie moge ich przypisac jeszcze raz bo wyskakuje komunikat ze sampa nazwa juz istnieje , jak to co jest w save usuwac ? no i drugi moj problem . podczas nagrywania czas jest zbyt krotki i za szybko zapętla , juz tam grzebałem i teraz całkowicie to zdupczyłe m . jakieś instrukcje ?
Panowie przypisałem sobie pod pady sample pobawiłem sie i po prostu nacisnałem made save zaby sie zapisało lecz nie wiem czy w ogole w ten sposob sie to robi , wyłączyłem maszyne a nastepnie ja włączyłem no i juz nie mam tych dzwiekow pod tymi padami no i nie moge ich przypisac jeszcze raz bo wyskakuje komunikat ze sampa nazwa juz istnieje , jak to co jest w save usuwac ? no i drugi moj problem . podczas nagrywania czas jest zbyt krotki i za szybko zapętla , juz tam grzebałem i teraz całkowicie to zdupczyłe m . jakieś instrukcje ?
- dudi
- Pad16
Jak zapisujesz to masz do wyboru rozne opcje - sekwencje, program, caly projekt, etc. Skoro nie masz ich pod padami to na pewno nie zapisales programu, a w tym wypadku wlasnie o to ci chodzi. Zeby je teraz przypisac, mozesz wejsc w Program mode i kolkiem dla kazdego pada wybrac probke.
Jesli chodzi o drugie pytanie to nie bardzo czaje o co chodzi.
EDIT:
Juz chyba wiem o co kaman Musisz zmienic ilosc BARsów, ile tam teraz masz?
Jesli chodzi o drugie pytanie to nie bardzo czaje o co chodzi.
EDIT:
Juz chyba wiem o co kaman Musisz zmienic ilosc BARsów, ile tam teraz masz?
- jacai
- Pad7
Chodzi mu o czas trwania seqwencji.
Wchodzisz w SEQ dalej w PARAMS i tam masz SEQUENCE LENGTH tam zmieniasz z 2 na ile tylko dusza zapragnie ( no prawie )
Wchodzisz w SEQ dalej w PARAMS i tam masz SEQUENCE LENGTH tam zmieniasz z 2 na ile tylko dusza zapragnie ( no prawie )
r.w.t.f.
-
- Padawan
witam dziekuje i jeszcze raz prosze o pomoc ! ;]
a wiec mam sampel o długosci 5s. i gdy naciskam ma pada to sampel leci przez całe 5s. i nie zaczyna sie od początku gdy nacisne jeszcze raz na pada tylko leci do konca za każdym razem gdy go nacisne . Co poradzicie ?
a druga kwestkia to taka czy moge sobie w jakis sposób zapisywać to co "wystukam " w programie na komputerze , mam na mysli AudiaCity badzi inne . Jesli jest to mozliwe a mysle ze tak to prosze o pomoc jak i jakie programy polecacie
a wiec mam sampel o długosci 5s. i gdy naciskam ma pada to sampel leci przez całe 5s. i nie zaczyna sie od początku gdy nacisne jeszcze raz na pada tylko leci do konca za każdym razem gdy go nacisne . Co poradzicie ?
a druga kwestkia to taka czy moge sobie w jakis sposób zapisywać to co "wystukam " w programie na komputerze , mam na mysli AudiaCity badzi inne . Jesli jest to mozliwe a mysle ze tak to prosze o pomoc jak i jakie programy polecacie
- dudi
- Pad16
Musisz ustawić dla tego sampla MONO w program mode - dajesz mode + program -> F3/params -> voice overlap:MONO
Możesz to zapisywać w DAWie, wystarczy MPC podpiąć kablem do jakiegoś interfejsu, następnie wcisnąć na samplerze play i record w programie Nic skomplikowanego. Do takich operacji możesz korzystać z Audacity.
Możesz to zapisywać w DAWie, wystarczy MPC podpiąć kablem do jakiegoś interfejsu, następnie wcisnąć na samplerze play i record w programie Nic skomplikowanego. Do takich operacji możesz korzystać z Audacity.