zgrywanie Sampli/akai mpc2000XL/Problem

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.
Post Reply
luszynes22
Padawan

Witam,
Mam mały problem ze zgranym samplem ... a mianowicie kiedy jest juz zgrany z winyla i gotowy do pocięcia w MPCtce wyglada to tak -

https://imageshack.com/i/plWHuclwj" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

Czy orientuje sie ktoś jaka może być tego przyczyna ?
Wydaje mi sie ze Powinien być bardziej wyraźny.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc
Pozdrawiam ;)
czarnobrody
Pad4

A normalnie słychać sampla? Na tysiaku powieksza sie ścieżkę dźwiękową strzałeczką w górę, ale nie wiem jak to jest na 2kxl
https://soundcloud.com/czarnobrody
sp 404 ninjah
luszynes22
Padawan

Próbowałem... ale nic z tego ;(
Nadal to samo ...
MadBullBeats
Pad6

A zgraj sobie ten ślad do DAWa i zrób porównanie :V Wzmacniasz czymś sygnał z gramka kiedy samplujesz ?Jak masz ustawione Rec Gain na Mpc i Volume ?
DonPadzior
Admin

Ścisz monitory i wyjście interfejsu po czym podgłośnij wszystko inne tak abyś mógł komfortowo słuchać materiału. Daję sobie ręke uciąć że tu leży twój problem - jak masz rozbiegane outy to automatycznie musisz to kompensować na początku toru żeby później ci okna z futryn nie wyskoczyły...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
MadBullBeats
Pad6

Tak czy siak to Waveformy w mpc2000xl do pięknych nie należą,ale u Ciebie to ustawienia pokręteł właśnie stworzyły to coś :(
insideoutman

tak mala fala to ewidentnie za maly gain przy samplowaniu no chyba ze to jakies szelesty
MadBullBeats
Pad6

Napisz jak możesz co było przyczyną co by inni potem nie wyskakiwali ze ślaczkiem na ekranie i pytali co jest nie tak
luszynes22
Padawan

Witam, ostatnio byłem ograniczony przez prace i życie co sprawiło ze nie miałem czasu na to aby odpisać na forum . Żeby nie płakać i nie załamywać pierwszym krokiem ktory podjąłem bedzie wymiana starych kabli z odzysku na nowe rca phono to mono 1/4" z mixera do mpctki juz czekam na przesyłkę . Do zgrywania sampli używam systemu Shure whitelabel używany system kupiony za grosze nie wiem czy on sie nadaje wgl do zgrywania sampli szczerze to dopiero moje poczatki związane z tym tematem takze jestem naprawdę bardzo swieży i jeszcze sporo nauki mnie czeka . Jakich wy systemów używacie do zgrywania dźwięków, sampli z płyt winylowych ? jesli chodzi o ten niewyraźny sampel to bez obaw jak tylko uda mi sie rozwiązać ten problem z pewnością opisze cała jego przyczynę . Pozdrawiam dzięki za pomoc pozdrawiam !
czarnobrody
Pad4

Jeśli chodzi o system, to posiadam taniego reloop groovetoola + headshell noname i sample z czarnych naleśników zgrywa bardzo dobrze, więc chyba nie to jest przyczyną :P No chyba, że ten system był mocno zużyty zanim go kupiłeś czy coś, ale wolę nie wchodzić w dywagacje na ten temat, bo sam jeszcze nie jestem w 100% obeznany ze sferą gramofonów :D Jeśli chodzi o zgrywanie śladów, to możesz ew. wrzucić tu próbkę i jakiś forumowy wyjadacz na pewno oceni czy to wina systemu czy nie :v

E. Pamiętam, że na jednym z filmików serii verysickbeats JFilt zgrywając ścieżkę na swoją 2kxl też miał takie przerwy, więc może to nieodosobniony przypadek.
https://soundcloud.com/czarnobrody
sp 404 ninjah
MadBullBeats
Pad6

Też mam Shure WHLB i jest to typowy system do samplingu,może Twój jest jakiś wybrakowany czy uszkodzony właśnie,ale ja bym szedł w stronę rec gain na mpc,a używasz jakiegoś audio interfejsu czy sample zgrywasz bezpośrednio do mpc?
luszynes22
Padawan

Właściwie odsluch na Shure whitelabel brzmi całkiem dobrze gramofon mam podłączony do vestaxa pmc O5 pro III a potem prosto do MPCtki próbowałem nagrywać ścieżkę mając rec gain na full i wciąż tak samo a tak poza tym wszystko chodzi płynnie i bez problemu tylko wiadomo ciąć ścieżkę która ledwo co widać to zawsze komplikuje prace . Jeżeli w najgorszym wypadku czego sobie nie życzę rec gain jest uszkodzony idzie to jakoś naprawić bez wymiany całej stacji dźwiękowej ?
luszynes22
Padawan

Udało się wymieniłem kable rca mono to phono 1/4"
Ustawiam rec gain na przed ostatnia kropkę prawie maks
Suwak kanał 1 na mixerze level poziom 4 i pokrętło master prawy górny róg Level 5 działa bardzo dobrze wiadomo w zależności od płyty i znajdujących sie na niej sampli trzeba redukować myśle ze w przyszłości wzmocnie sygnał jakimś interfacem ktory dołącze do tego zestawu i powinno być juz naprawdę dobrze . Jeszcze raz dzięki za udzielona mi pomoc ;) pozdrawiam !!!
MadBullBeats
Pad6

Elegancko i owocnej pracy yo
Post Reply