No dobra.... To witam.

Jesteś nowy? Przywitaj się i napisz kilka słów o sobie.
ODPOWIEDZ
LostInDigital

Witam.

Kilka dni już jestem na forum i tak poczytuję w miarę czasu co zostało napisane dotychczas. Postanowiłem tu zostać ;-) no i w końcu się przywitać.

Lat mam kilkadziesiątponadnaście. Jestem bardzo osłuchany. Od dzieciństwa zawsze chiałem się nauczyć na czymś grać. Poznać tajniki muzyki ale zawsze było "coś" ważniejszego. W marcu tego roku przeszedłem operację po której spędziłem ponad 3miesiace w domu. Jak nie teraz to kiedy pomyślałem i kupiłem pady M audio trigger finger pro (zajebista maszynka jak weźmie się pod uwagę cena/jakość/użyteczność) i coś co pozwoli mi poznać nuty z klawiszami. też M audio te małe takie 32 klawisze (palce mi się nie mieszczą na tych klawiszach ale jakieś tam melodie po lolasku tworzę ;-)). W marcu praktycznie zaczynałem od zera. Uczę się nadal no i niektórzy mówią, ze dobrze mi idzie. Czasu mam tyle ile można mieć po pracy normalnie żyjąc ale ciągle do przodu (to lepszy kick, to lepiej skompresuje, a to następny beat znowu schrzanię po całości ;-)). Mniej rajcują mnie sample niż granie własnych melodii ale bardzo lubię klepać w pady. Rajcuje mnie brzmienie syntezatorów ale prawdziwych. Oczywiscie korzystam z wirtualnych, bo na prawdziwe raczej nie będzie mnie stać ;-) Uwielbiam brzmienie maszyn perkusyjnych, a zwłąszcza Rolandów. Oczywiście też nie mam ale mam kilka paczek od GoldBaby, WaveAlchemy i Sampels From Mars z maszyn TR 808, 909, 606, 707... 303 nie chcę, bo brzmi chemicznie ;-)

PRzeszedłem od marca od FL studio, przez Acid i inne.. zatrzymałem się na Abletonie i... zostaję z nim. Idealnie pracuje z trigger finger pro i ogólnie daje mi to co potrzeba (komputer trochę nie wyrabia ale daje sobie z tym radę - parę k@#$% i ch#$% no i dalej do przodu...
Zgłębiam tajniki Masteringu i wyciągania brzmień ale... sam metodami prób i błędów - uważam, ze to najlepsza droga nauki, choć jest dłuuuga... przeszedłem tą drogą fotografię to i przejdę muzykę ;-)

Pozdrawiam...
DirtyDrumzStudio
Moderator

Witamy na pokładzie ale jeżeli zaczynasz to powinieneś iśc chronologiczną drogą czyli:

1. Nauczyć sie poprawnie nagrywać [gain-staging itp]
2. Miksować [1 i 2 punkt najwiecej wyciagają z brzmienia bo punkt 3 powinien byc tylko wyrównaniem poziomów różnych utworów za pomocą kompresji i innych zabiegów]
3. Mastering

Tak czy siak masz przed sobą masę przyjemnej nauki ;)
Awatar użytkownika
Santiago
Pad4

Siemka :)
http://soundcloud.com/santiago-23" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
LostInDigital

Dużo pomoga w nauce konstruktywna krytyka. Wiem, że starym wyjadaczom nie chce się po kilkaset razy pisać świeżako m tego samego (byłem na kilku forach o innej tematyce starym wyjadaczem to wiem jak to jest ;-)) ale wrzuciłem pięć traków do odpowiedniego działu to może ktoś się skusi na jakąś kk.

Z drugiej strony też wiem, ze dużo pomaga w nauce konstruktywne krytykowanie kogoś.. wtedy głupio popełinć błąd, który sie wytknęło samemu komuś ;-)

życie jest przewrotne jak Najman na macie ;-)
DirtyDrumzStudio
Moderator

LostInDigital pisze:Dużo pomoga w nauce konstruktywna krytyka
Dokładnie ale po za konstruktywną krytyką i metodą prób i błędów warto czasami się czegoś nauczyć. Polecam ci serwis http://www.musoneo.pl" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow jest tam masa swietnych porad na temat nagrywania, miksowania czy nawet masterowania, a takze programowania syntezatorów. Warto też zaopatrzyć się w kursy wideo z 0db.pl ;)
LostInDigital

Dzięki bardzo.
Awatar użytkownika
Ryba
Admin

5! :)
ODPOWIEDZ