Szukam dobrych sluchawek

Pozostały sprzęt przydatny w studio - mikrofony, harfy, gitary, kable, panele akustyczne, wzmacniacze, etc.
LostInDigital

Jak w temacie. Budżet 400pln. Liczę na wasze doświadczenie. Słuchawki mają służyć do miksu. Te które mam obecnie powodują u mnie wymioty spowodowane objawami choroby morskiej. Jak wrzucam "gotowy" track na głośniki u znajomego to tak jakbym słuchał w ogóle innego tracka.
DirtyDrumzStudio
Moderator

AKG K240 Mk2 ewentualnie Beyerdynamic DT770 - oba są standardem w słuchawkach do miksu. Wybierz te które bardziej ci leżą brzmieniowo i tyle ;)
LostInDigital

Wlasnie... U mnie na wiosce nie sprawdzę, które bardziej leżą mi brzmieniowo. Dzięki. Zakres poszukiwań już mam. Poczytam opinie. Jeszcze raz dzięki.
DirtyDrumzStudio
Moderator

LostInDigital pisze:Wlasnie... U mnie na wiosce nie sprawdzę...
Zawsze można zrobić wypad na miasto i stestować różne modele ;)
LostInDigital

Że Szczecina do Warszawy mam 600 km ;-) normalnie zamówię oba modele na jakiś mediamarkt i wezmę jeden.
Awatar użytkownika
aisbeatz
Pad5

Oprócz wymienionych modeli możesz jeszcze sprawdzić Beyerdynamic DT 990 PRO są to słuchawki otwarte więc do miksu powinny się lepiej sprawdzić niż zamknięte.
https://soundcloud.com/adam-stasi-ski-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
DirtyDrumzStudio
Moderator

Racja Ajs, szkoda ze nie ma edycji postu ale mi chodzilo wlasnie o 990 od beyerów. 770 sprawdzą sie lepiej przy nagrywkach ;) akg k240 sa również otwarte a tak na boku to warto zajrzeć na zakamarki:

http://zakamarkiaudio.pl/2016/09/jakie- ... more-13865" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
LostInDigital

Super. Wielka piona jak stąd po czeluści piekła. Wątek w sumie można zamknąć. Przeczytam to porównanie. Zamówię na sklep i porównam.
Awatar użytkownika
CarolYo
Pad4

Miks na słuchawkach same ścieżki TAK, ale cały utwór już ciężko. używając efektów , pogłosów itp łatwo zgubić proporcje oraz osadzenie poszczególnych instrumentów w miksie. które będą inaczej się prezentować puszczone na monitorach w pewnej wielkości pomieszczeniu,
aisbeatz pisze:Oprócz wymienionych modeli możesz jeszcze sprawdzić Beyerdynamic DT 990 PRO są to słuchawki otwarte więc do miksu powinny się lepiej sprawdzić niż zamknięte.
Te Pro to wersja 250ohm, mogą być trochę za ciche dla Ciebie, ale warto rozważyć zakup +preamp i wtedy bajka
MPC takes me to outher SPACE!!
https://soundcloud.com/carolyo" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
MadBullBeats
Pad6

Jak znajdziesz używane to bierz Akg 702 - polecam
LostInDigital

Hej. Wybór padł na AKG K240 mk2.

Chyba nie zaryzykowałbym i nie poszedł w używane słuchawki.

CarolYo. zdaje sobie z tego sprawę. Jak najbardziej w planach mam zakup monitorów ale nie wszystko na raz. Wpierw słuchawki.

Dzięki pany za pomoc.
Awatar użytkownika
CarolYo
Pad4

Rozumiem doskonale :)
A co Cie skłoniło do zakupu tych 240tek?
Mam nadzieje, ze nie wygląd ? :D, słuchałeś ich?
https://soundcloud.com/carolyo" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
LostInDigital

Wygląd nie. Wygląd to akurat mają kiepski ;-) lepiej leżą na moim łbie i małżowinach usznych :-D
Awatar użytkownika
CarolYo
Pad4

Komfort używania słuchawek jest istotny,lecz zwróć uwagę na parametry (zdolność przenoszenia częstotliwości). Jest to najważniejszy dla Ciebie parametr. Producenci sprzętu przestali juz od dawna umieszczac wykresy "frequency response" w swoich manualach i polegać trzeba stronach gdzie publikowane są takie testy.W słuchawkach "studyjnych" pożądana jest linia najbardziej pozioma na tym samym poziomie głośności. Sprawdź jak wypadają twoje. Przykładowo: Wyraźne "góry" oznaczają podbicie/wyraźniejszą ekspozycje danego zakresu częstotliwości,
DirtyDrumzStudio
Moderator

CarolYo pisze:Komfort używania słuchawek jest istotny,lecz zwróć uwagę na parametry (zdolność przenoszenia częstotliwości). Jest to najważniejszy dla Ciebie parametr. Producenci sprzętu przestali juz od dawna umieszczac wykresy "frequency response" w swoich manualach i polegać trzeba stronach gdzie publikowane są takie testy.W słuchawkach "studyjnych" pożądana jest linia najbardziej pozioma na tym samym poziomie głośności. Sprawdź jak wypadają twoje. Przykładowo: Wyraźne "góry" oznaczają podbicie/wyraźniejszą ekspozycje danego zakresu częstotliwości,
To o czym piszesz bardziej się tyczy monitorów niż słuchawek które [zazwyczaj] służą do drobnych poprawek w miksie niż całościowego miksowania utworów. Odsłuch się zawsze dobiera pod siebie jedni lubią jak jest wiecej bassu inni jak jest więcej sopranu w odsłuchu. Owszem wiadomo że linia powinna byc prosta jak od linijki ale... nie popadajmy w skrajnosć :)
LostInDigital

:-D "Skrajność" to odpowiednie słowo ;-)

Jestem hobbystą. Tak. Szykuję sobie kącik do tłuczenia beatów i będą monitory ale raczej pójdę w dolną półkę (jakieś M-audio). Oby były lepsze od starych zajechanych kolumienek technicsa (ten plastikowy technics ;-)). Zdaję sobie sprawę z tego jakie parametry są istotne przy transferze "drgań" po kablach do membrany ale mierzę siły nad zamiary. Raczej nie mogę dopuścić do tego, ze umiłowanie do napieprzania w pady puściło mnie z torbami. Dlatego zaznaczyłem jaki mam budżet na słuchawki ;-) Tak samo będzie ajk już sobie urządzę kącik i będę szukał monitorów. Też ograniczę poszukiwania raczej górną granicą zasobności portfela niż parametrami. Oczywiście ciągle mam na myśli stosunek cena/jakość. Dlatego pytanie zadałem tutaj, a nie na... w sumie nawet nie wiem na czym ;-)
Awatar użytkownika
moskwa96
Pad4

@CarolYo

Chciałbym przestrzec przed wybieraniem słuchawek do miksu z płaska charakterystyką. Masz wtedy gwarantowane jak w banku ze nie będziesz w stanie kontrolować basu. Przykład to np bardzo płaskie Beyerdynamic DT880. Zajebiste do odsłuchu ze sprzetu konsumenckiego przez wzmacniacz, całkiem do bani przy produkcji/Miksie.

Tak jak koledzy polecam DT990.
Awatar użytkownika
motycz
Padawan

Cześć Wam ;) Ja się podłączę pod temat, żeby niepotrzebnie nowego nie tworzyć...
Szukam jakichś dobrych słuchawek bezprzewodowych do miksu w budżecie do 1500 PLN. One co prawda głównie będą właśnie do miksu, ale do normalnego słuchania muzyki też będą potrzebne... Czy myślicie, że takie Sennheisery byłyby dobrym rozwiązaniem https://www.audioprestige.pl/sluchawki/ ... er-mm550-x" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Normalność jest linoskoczkiem nad otchłanią nienormalności.
Awatar użytkownika
AdeRbeats
Pad2

Koniecznie muszą być bezprzewodowe? :/
DirtyDrumzStudio
Moderator

Bezprzewodowe do miksu? Ziom ale jedno wyklucza a to dlatego ze transmisja bezprzewodowa wprowadza zakłócenia (mniejsze lub większe). Miałem kiedyś słuchawki bezprzewodowe senhaisera i przez te zakłócenia ktore powstają kiedy sie poruszasz z miejsca je eleminuje do użytkowania pod katem miksu
ODPOWIEDZ