Dostałem gramofon ale...

Paskowe i z napędem bezpośrednim. Wkładki, igły, headshelle i cały ten stuff.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SuoniO
Padawan

Ale nie wiem co dalej :D

Jest tak. Dostałem gramofon Technics SL-1200 mk2 i nie mam do niego igły i reszty rzeczy, jest samo ramię. W związku z tym chciałem zapytać co muszę kupić i co do niego polecacie? Oczywiście na początek coś w miarę cenowo ; )
Gramofon ma służyć głównie do samplowania i ewentualnie jakiegoś scratchu od czasu do czasu.
Chciałbym go też połączyć z moim MPC Studio więc jaki interfefejs lub mikser?
Dołączam fotkę poglądową : )
" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/suoniobeatz" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://soundcloud.com/slonio" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
MadBullBeats
Pad6

System sampling Shure WHLB,scratch M44-7,interfejs Focusrite Scarlett 2i4,sprawdz czy gramek ma wbudowany przedwzmacniacz ,jak nie ma to sobie kup preamp,płyty winylowe i dobre kable tyle...yo
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

Kup jakiś tani mikser jako preamp najlepiej. A focusrite'a nie musis od razu kupować. Może być inny interfejs ;d
We can play in the graveyard
Dream about joining in
LostInDigital

No. Kolega podał Ci setup typu kolejne 2000pln i siup ;-) no ale wiesz. Robienie muzyki to nie są tanie rzeczy ;-)

mikser z preampem (sam obserwuję) kupisz nawet za 350pln, a sam mikser Ci się przyda. Interfejs można kupić nowy za 300pln np. od m-audio. Używany pewnie jeszcze taniej. O igłę się dowiem taką bardziej budżetową dla Kowalskiego to Ci dopiszę. Kolega Używa (mówił mi ale nie pamiętam), sampluje tylko bez skreczów z dużym sukcesem. Milczmen Screamdustry.. wszystkie sample z tej igły ;-) , kolejna produkcja w toku. Było mi dane przesłuchać nowych beatów (wszystkie samplowane) i dają radę. Na pewno jest znaczenie jaka igła i jaki interfejs ale zapewne też budżet ma znaczenie. pozdrawiam.
Awatar użytkownika
AdeRbeats
Pad2

Tak jak napisali Ci koledzy wyżej. Musisz zaopatrzyć się w przedwzmaczniacz gramofonowy (osobiście mam ld-system za 180zl i jak najbardziej polecam)
Interfejs to zakup na lata, nawet przyjdzie Ci chęć nagrania woksu... I Bang, masz. W samej produkcji też odgrywa ważną rolę... Brak szumów, lepsza jakość i mniejsze opóźnienia. Możesz zobaczyć np. Behringera u-phoria 204
Co do samej wkładki, mam budżetowego numarka GT. Nie jest to coś pięknego... Ale daje rade :)
Reasumując - Co kupisz teraz masz na lata, więc na spokojne. Z doświadczenia powiem Ci, że lepiej się zastanowić niż odrazu kupować [emoji14]
Awatar użytkownika
czarnobrody
Pad4

Jeśli chodzi o budżetowe uzupełnienie osprzętu do samevo gramofonu to polecam najzwyklejszego w świecie headshella (ja kupiłem na alledrogo za 30zl) + wkładka reloop groove tool (nowa jakieś 120zl). Sam osobiście mam taki zestaw i do zgrywania śladów jest super, skrecze też jakieś na tym się da robić ale raczej się w to nie bawię. Pozdro
https://soundcloud.com/czarnobrody
sp 404 ninjah
ODPOWIEDZ