Witam.
Niedługo kolejny 10ty, więc można zaspokoić swoje "widzimisię". Słuchawki już są. Czas na jakieś monitory. Poczytałem ile można było poczytać. Wiem o co kaman. Pomieszczenie szerokie na 2,6m i długie na 4m. Budżet za parę 1000pln (no może wyrwę się na 1200pln jak będzie warto, w końcu 11listopada to święto nas wszystkich). Muszą być aktywne (z tego co widzę to i tak zazwyczaj sa aktywne). Polecicie coś ze swojego doświadczenia? Oczywiście jak na rynku jest coś tańszego wartego uwagi to jak najbardziej jestem za taką opcją ;-)
PS. Może kiedyś uzupełnię zestaw oddzielnym subwooferem.
Szukam budżetowych monitorów
-
- Moderator
Monitory to nie słuchawki i tu wypadałoby je posłuchac przed zakupem. To tak jakbys auto w ciemno kupował lub kierował sie czyjas opinia przy jego zakupie
No. Zdaję sobie sprawę. Ale wiesz. Jak mnie nakierują to będzie łatwiej buszować w tym tłumie dostępnych na rynku. Zawęzić grono zainteresowanych.
BTW.. szybki jesteś. nawet nie zdążyłem edytować postu, żeby poprawić literówki ;-)
BTW.. szybki jesteś. nawet nie zdążyłem edytować postu, żeby poprawić literówki ;-)
-
- Moderator
A jeżeli dalej się uprzesz że nie masz możliwości [zrobienie nawet 1 dniowego wypadu do miasta oddalonego nawet o te 300-400 km to nie problem w dzisiejszych czasach a zadowolenie z zakupu bedzie duzo wyzsze niz wypadku "złego" wyboru] odsłuchania w sklepie to odsyłam cie do zakamarków audio:
http://zakamarkiaudio.pl/2016/10/jakie- ... ment-44954" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Ja mam Behringer B3031A Truth i dla mnie grają lepiej niż KRK, Presonusy a nawret Adamy [co prawda szczególów jest mniej ale brzmienie duzo bardziej trafia w moje "ucho"]. Jedynie lepie grały APS-y kiedy testowałem wyżej wymienione. Wybor odsluchu to najbardzoej osobista rzecz przy zakupie sprzętu do studia
http://zakamarkiaudio.pl/2016/10/jakie- ... ment-44954" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Ja mam Behringer B3031A Truth i dla mnie grają lepiej niż KRK, Presonusy a nawret Adamy [co prawda szczególów jest mniej ale brzmienie duzo bardziej trafia w moje "ucho"]. Jedynie lepie grały APS-y kiedy testowałem wyżej wymienione. Wybor odsluchu to najbardzoej osobista rzecz przy zakupie sprzętu do studia
-
- Moderator
Czytam w myslachLostInDigital pisze: BTW.. szybki jesteś. nawet nie zdążyłem edytować postu, żeby poprawić literówki ;-)
Było mi dane posłuchać KRK i M- audio. M - Audio brzmiały dla mnie o wiele lepiej ale miałem wrażenie, ze podbijają bass (może są źle u kolegi ustawione). Nie pamiętam modeli ale to była ta sama półka cenowa w obu przypadkach.
PS. sprawdź fejsiunia, bo nie mam pewności czy do odpowiedniej osoby napisałem ;-)
PS. sprawdź fejsiunia, bo nie mam pewności czy do odpowiedniej osoby napisałem ;-)
-
- Moderator
A i pamiętaj że same monitory to małe piwko tak naprawdę. Wypadałoby zrobić jeszcze jakąs adaptację
To może wykonam adaptację i zostanę przy głośniczkach z mojego laptopika? ;-) Wiem... Nawet mam plan na to ale jeszcze nie wiem czy materiał będzie się nadawał.
W celu zakończenia wątku. Trzy modele w tym przedziale sprawdzone. Wybór padł na presonus Eris e5. Świetnie separuja częstotliwości, mają płaską charakterystykę, dodatkowo można wyciąć bass, aby sprawdzić średnie i wysokie tony. Bass się wycina, a średnie i wysokie mają potencjometry niezależne. Fajna sprawa i w sumie to zawazylo na ich korzyść w stosunku do nieco tańszych m audio. Pozdrawiam.
Ps. Subiektywnie Krk przereklamowane. Dla mnie nie warte pieniędzy jakie trzeba na nie wydać. Strasznie mdłe mi się wydawały. O ile można powiedzieć o dźwięku, że jest mdly ;-)
Ps. Subiektywnie Krk przereklamowane. Dla mnie nie warte pieniędzy jakie trzeba na nie wydać. Strasznie mdłe mi się wydawały. O ile można powiedzieć o dźwięku, że jest mdly ;-)