Tym razem to nowa zajawka i kilka pytań związanych z nią Pytania brzmią :
1. Mam dużo brejków i paczek perkusyjnych regularnie rzecz jasna wzbogacam tą kolekcję , ale czy znacie może jakieś drum kity ze stricte płaskimi bębnami w stylu apollo ? jak np w tym utworze [youtube]SJbrN24mGFQ[/youtube]
2. Szukam sposobu na opóznianie sampla i stopy , to bardzo charakterystyczne w jego przypadku .. Jeżeli chodzi o sampel to kombinując z ustawieniami ADSR mogę mniej więcej podobnie opóznić sampel , przydaje się również fade in/out , problem większy mam ze stopą , gdyż nie można ustawić jej ataku (wiadomo wtedy traci swojego kopa nawet przy lekkich ustawieniach) szukam jakiegoś innego sposobu na opóznienie stopy i to moja największa bolączka.. podaje przykład [youtube]px_OWNEOPzM[/youtube] , tutaj najbardziej widać tą opóznia stope i sampel [youtube]ELsjf5kOuf4[/youtube]
3. Zrobiłem coś takiego , troszkę udało mi się odwzrować to , o czym piszę , ale szukam jakieś VST do ustawień ADSR w formie procentowej , bo w opcjach fl studio jest to bardzo ciężkie zadanie..
http://www.wyslij-plik.pl/pokaz/965645---2rmi.html
Styl Apollo Browna
- DonPadzior
- Admin
1. zwykłe bębny sprasowane na maxa, przyciszone względem sampla + sidechain na samplu - nie ma sensu szukać bebnów bo zanim znajdziesz odpowiedni bęben w 500GB bibliotece to sobie go sam zrobisz 10 razy.
2. zielonego pojęcia nie wiem o czym piszesz ? jeżeli chodzi ci o przesunięcie bebnów w czasie względem sampla to pierwszym "trickiem" jaki przychodzi mi do głowy to przeciez to że można sobie opóźnić nuty MIDI. Drugim "trickiem" jeżeli nie chce ci się zmieniać nut jest pseudo swingowanie za pomocą sample start znane chyba wszystkim którzy kiedykolwiek pracowali na MP - renderujesz 0.5sek ciszy na początku sampla, edytujesz sample start do własnych upodobań i jeżeli jeszcze chcesz poswingować to zapinasz jakieś LFO albo coś co ci będzie w czasie rzeczywistym minimalnie zmieniać ten parametr...
Weź pod uwagę że sidechain robi też dużą robotę i potrafi cię oszukać... a co do FLS'a to polecam sobie sprawdzić Fruity Envelope Controller - to jest przecież wtyka stworzona do jednego zadnia....
2. zielonego pojęcia nie wiem o czym piszesz ? jeżeli chodzi ci o przesunięcie bebnów w czasie względem sampla to pierwszym "trickiem" jaki przychodzi mi do głowy to przeciez to że można sobie opóźnić nuty MIDI. Drugim "trickiem" jeżeli nie chce ci się zmieniać nut jest pseudo swingowanie za pomocą sample start znane chyba wszystkim którzy kiedykolwiek pracowali na MP - renderujesz 0.5sek ciszy na początku sampla, edytujesz sample start do własnych upodobań i jeżeli jeszcze chcesz poswingować to zapinasz jakieś LFO albo coś co ci będzie w czasie rzeczywistym minimalnie zmieniać ten parametr...
Weź pod uwagę że sidechain robi też dużą robotę i potrafi cię oszukać... a co do FLS'a to polecam sobie sprawdzić Fruity Envelope Controller - to jest przecież wtyka stworzona do jednego zadnia....
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.