Zgrywanie sampli z vinyli

czyli pierdzioszenie o szopenie
Post Reply
Djsiomix
Padawan

Witam. Jestem dość początkujacym Djem i glównie interesuję się skreczowaniem, jak i produkcją Bitów.
Mam w posiadaniu Mikser marki ''MIXARS Duo", ma on wbudoway system "Serato" co ułatwia sprawe,
oraz Gramofon z napędem bezpośrednim....tak jak być powinno.
A więc moje pytanie brzmi: Jak zgrać płyte vinylową na komputer i przy pomocy jakiego programu?
Głownie potrzebuje porobić z tego sample. Także nie wiem czy bede do tego potrzebował innego programu.
Z gory dzieki za pomoc :D
AdeRbeats
Pad2

Programów masz mnóstwo.
Od darmowego Audacity po wszystkie rozbudowane DAW jak Ableton Live czy fl Studio ;)
Musisz mieć też interfejs, którym podłączysz gramofon do kompa bo bez tego to nie pogadasz :/
Twój mikser posiada wbudowany przedwzmaczniacz?
DirtyDrumzStudio
Moderator

AdeRbeats wrote:Twój mikser posiada wbudowany przedwzmaczniacz?
Kazdy mikser do djki ma preampa ;)
Djsiomix
Padawan

Nie mam pojecia czy ma wbudowany przedwzmacniacz ale ma wbudowana kartę dziekowa .
Ogólnie to cały sprzęt jest podłączony pod kompa. Tylko nie wiem jak się do tego zabrać.
Djsiomix
Padawan

A więc jak mi wiadomo to mam wszystko czego trzeba. Gramofon jest podłączony pod mikser a mikser pod kompa. Wszystko elegancko.
Tylko teraz jaki program i jak to zrobić....?
Czy może serato ma taką opcje żeby zgrać ścieżkę dźwiękowa danego vinylu??
DirtyDrumzStudio
Moderator

Przeczytaj instrukcje obsługi, sciagnij sobie audacity z polska wersja jezykowa [jest za darmo wiec nie trzeba piracic] zapoznaj sie z instrukcja obslugi programu i dzialaj
Djsiomix
Padawan

Ok. Dziękuje. Będę działał
buhy
Padawan

Super, mi się też przydadzą te porady :) Wielkie dzięki :)
Tworzymy potwory w nadziei, że nauki zawarte w opowieściach o nich posłużą nam za wskazówkę, gdy napotkamy na najgorsze okropności w świecie realnym.
Noseko
Padawan

W moim przypadku Audacity było w zupełności wystarczające. Lekkie w użytkowaniu i efekt końcowy na solidnym poziomie. Dla użytkowników, którzy lubią w miarę prosty soft, a nie są profesjonalistami, Audacity jest idealnym rozwiązaniem.
Post Reply