Forum umarło?

czyli pierdzioszenie o szopenie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SoEmBeat
Pad1

Witam. Można już śmiało stwierdzić, że forum umarło?
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

nie napisałbym "śmiało" ale...coś w tym jest :(
Chwilowo rozmyślam nad przyszłą formą i treścią ale jedyne co mi się co chwilę ukazuje na horyzoncie to przebranzowienie tego forum i "otwarcie go na świat". Myślę aby do tego czasu jakoś respirować to forum i porobić jakies video i powrzucać patche itd ale jest to cholernie czasochłonne. W kwestii MPC co miało być powiedziane, zostało już powiedziane i wydaje mi sie że nie ma sensu się powtarzać wynajdowac koła od nowa. Czas pokaże....

PISS :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

Dopóki ktoś pisze, i dostaje odpowiedzi to nie można stwierdzić, że umarło. Prawda jest taka, że fora to lekko przeżytek ze względu na media społecznościowe i ich opcje grup. I nic tego nie zmieni. Ludzie nie chcą się już rejestrować na dziesiątkach for.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Awatar użytkownika
giegorz
Padawan

Powiem szczerze, że sam mam problem z publikowaniem tutaj treści niezwiązanych z MPC. Problem w tym, że przez wiele lat miałem i robiłem muzykę na MPC, ale obecnie przerzuciłem się całkowicie na Ableton Push. Nazwa forum trochę zobowiązuje i polaryzuje mimo wszystko tematykę. Jeżeli forum miałoby przejść jakąś transformację to ja jestem jak najbardziej za. Trzeba się jedynie zastanowić jak nie odstraszyć starych wyjadaczy, dla których termin MPC oznacza nawiązanie do trochę np. bardziej tradycyjnego hip-hopu niż to co mamy obecnie serwowane w radiu i TV. Co do stwierdzenia, że fora to przeżytek, to nie wiem do końca czy to prawda, dużo częściej udaje mi się znaleźć jakieś informacje na wyspecjalizowanych forach niż na fejsbuku. Żeby nie pozostawić dyskusji jałowej proponuję rozszerzyć dział "Produkcja" o dział np. "Ableton" "Fruity Loops" "Reason", "Inne programy". W tych poszczególnych działach dodać przypięte posty osobno do tutoriali, paczek z samplami itp. Mam nadzieję, że forum ożyje, bo jest tu paru dobrych wyjadaczy, których wiedzę dobrze by było spożytkować ;) pozdro
https://www.facebook.com/gieaudio/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
http://grzegorz.czerpak.eu/bity" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
Ryba
Admin

Forum umarło? Nie umarło ;P

Forum powstało z myślą o samplerach itp. Ale zawsze byliśmy otwarci na tematy związane z innym sprzętem jak i ogólną produkcją.
Dużo jest osób co myśli że nazwa zobowiązuje tylko ze u nas to bardziej ikona grafiki zobowiązuje niż sama nazwa bo skrót "mpc" może oznaczać dużo innych wspólnych cech z muzyką jak i produkcją.

Konstrukcja forum lekko ogranicza to fakt i wiadomo że nie można ciagle wałkować tych samych tematów i dlatego tak jest jak jest.

Wstępnie mam w planie zmienić cała strukturę graficzną jak i tematykę, ogólną otwartą dla muzyków, producentów jak i pasjonatów muzy.

Oczywiście tu będzie potrzeba zwołania solidnej ekipy żeby to zrobić. A wiem że na naszym forum takich osób nie brakuje ;)

A dokładnie chodzi mi o ułożenie konstrukcyjne działów tematycznych związanych z produkcją, instrumentarium, sprzętu. Generalnie wszystko co ma wspólnego z muzyką 5! :D
Awatar użytkownika
SoEmBeat
Pad1

Pomysły spoko i oby wypaliły. Większość ludzi przeszło na fb, bo tak niby jest wygodniej, ale osobiście uważam, że forum powinno nadal funkcjonować. Osobiście mam w planach za jakiś czas zacząć kręcić filmiki z produkcji na mpc dla zielonych. Sam w temacie jestem trochę zielony, ale chce się uczyć dalej i udostępniać filmiki. Może się komuś przydadzą.
Awatar użytkownika
djfunnynut
Pad4

Swego czasu częściej wchodziłem na to forum niż ogólnie na fb :)
W czasach kiedy Dudi odpisywał na każdy post...
Kiedyś wiecej działo się jeżeli chodzi o nasze produkcję.
Homeworki,Liga bitów...
Siła napędowa forum.
Interakcja...
dnt1szo
Padawan

Też mnie się zdaje, że Liga bitów to tu robiła robotę i forum ożywało ;) (osobiście ja dla tego konto założyłem).
Coś jest na rzeczy, że z tej okazji paręnaście osób znajduje czas, żeby samemu coś skleić, a do tego jeszcze paręnaście innych wałków przesłuchać, zagłosować, jakiś komentarz wrzucić...
Jakby administracja się podzieliła takim info ile traków wpłynęło na kompilację, to chyba też by to dało jakiś obraz kondycji forum ;) chyba, że to tajne
Awatar użytkownika
CarolYo
Pad4

W czasach kiedy Dudi odpisywał na każdy post...
Coś w tym jest. Dudi był na forum jak taki Dziadek/babcia ,co dzięki któremu cała rodzina spotyka się co roku na święta .To forum to jego taki "przydomowy ogródek", którego doglądał i miał poczucie, że robi to dla siebie.

Rotacja użytkowników?, brak wydarzeń oraz dyskusji i osoby która rzeczywiście robi porządki/ czuwa nad postami to według mnie główne "przyczyny" przygaśnięcia forum.

Yo!
MPC takes me to outher SPACE!!
https://soundcloud.com/carolyo" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Uwaga! Oto po potarciu lampy przybywam [emoji6]

Faktycznie, racją jest to, że każdemu odpisywałem (do chwili obecnej nikt nie zbliżył się nawet do liczby wujciowych postów), ale kiedyś trzeba było rozkręcić forum od zera i to też powodowało moje działania. Miałem też znacznie więcej czasu na to wszystko, dlatego kiedy ostatecznie pojąłem, że nie ma szans na robienie wszystkiego, musiałem z czegoś zrezygnować i to niestety było forum.

Co do fejsbukowych grup i for internetowych - na forach nic nie ginie i każda wyszukiwarka wypluje wynik, na FB natomiast już musi się do konkretnej grupy należeć albo ją znaleźć i dopiero tam przetestować szukajkę (jeśli się mylę to mnie poprawcie). Niemniej ludzie ograniczają w dzisiejszych czasach klikanie do minimum i jeśli można coś załatwić jednym kliknięciem podczas zagadywania nowo poznanej dziewczyny, a do tego można tego dokonać w tym samym oknie, to prędzej kliknie "Dodaj do grupy" niż zarejestruje się na jakimkolwiek forum.

Nazwa - Music Production Center większości z nas kojarzy się z MPC, ale wystarczy zmiana grafiki i dodanie kilku działów, żeby rzeczywiście było to Centrum Produkcji Muzycznej, a nie wyłącznie coś dla fanów samplerów ze stajni Akai :) (odpadł wam wszak zatwardziały zwolennik oldskulowego robieni bicików ;)) Pozostanie kwestia "reklamy" i zachęcenia ludzi do udziału w tworzeniu tej społeczności w tym właśnie miejscu. Nasz fanpage, też ograniczałem zawsze do minimum, bo nie było celem podejmowanie interakcji tam, tylko chęć przeniesienia jej tutaj.

Nadto, odnośnie kwestii tworzenia społeczności - spójrzcie proszę kto udzielił się w tym wątku i kto wyraził swoje zdanie. Widzę, że są to osoby, które choć są już na forum nawet od 2013 roku, więc w zasadzie od początku, to mają po kilkanaście/kilkadziesiąt wpisów. Dlaczego tylko tyle? Przecież to również od waszej aktywności zależy byt tego miejsca. Żadna osoba w pojedynkę tego nie zrobi. Dla formalności, potraktujcie panowie powyższe jako zwrócenie uwagi na coś, co być może wam umknęło, nie jako personalny wytyk, bo nie to było moim celem. Co więcej, czy inne osoby nie mają zdania w temacie, czy nie są zainteresowane, czy nie mają sensownych propozycji?

Konkludując, zgromadziliśmy przez minione lata sporo użytkowników, więcej niż mogło mi się marzyć w dniu odpalenia forum. Nie jest to szał na setki tysięcy userów, ale z zamierzenia miało to być wypełnienie niszowej luki i wg mnie potencjał na ciekawe miejsce wciąż jest - muszą tylko wyjść "z cienia" osoby, które chcą pomóc starającemu się Rybie, pozostałym adminom i całemu przedsięwzięciu. Zrobiliśmy kilka fajnych projektów i zabaw, ale nie jest tajemnicą, że nawet przy ledwie kilkuset użytkownikach spływało na kompilacje i różne zabawy więcej bitów niż w tym roku. Poziom z roku na rok jest większy, ale gdzie osoby chętne na znalezienie się na płycie czy może wreszcie na wosku?
piotrek
Pad2

Pany! Robimy beatsesję MPCforum! Wtedy by forum odżyło :)
DirtyDrumzStudio
Moderator

piotrek pisze:Pany! Robimy beatsesję MPCforum! Wtedy by forum odżyło :)
Taaaa jasne. A łyżka na to "niemożliwe". Według mnie jeżeli forum ma zostać przy życiu to powinno pójsc droga http://www.dzwiek.org" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow lub http://www.gearslutz.com" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow czyli wywiady co jakiś czas znanych beatmakerów z forumowiczami [na zasadzie my zadajemy pytania a mistrzu odpowiada], stworzenie silnej ekipy adminów/moderatorów z osób które na codzień zajmują się dzwiekiem i wkładają w to swoje serce i wyżej wymieniona ekipa np mogłaby raz do roku wybrać powiedzmy 3 najlepsze synteztory sprzętowe roku 2017 [tak jak jest to na gearslutz]. Fajną opcją byłoby dodanie reklam do forum aby jakieś tam małe pinionszki się odkładały np. na utrzymanie serwera. No i reklama dzieki ktorej liczba uzytkownikow bedzie rosnąć. Grupy na FB maja to do siebie ze tam posty zanikaja wraz z czasem w tlumie innych... To moje propozycje na ożywienie forum ale jak to ostatecznei bedzie wygladalo zalezy od góry. Według mnie powinnismy sie wzorowac na najlepszych ;)
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Kvr i gearslutz to moi faworyci :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

Ekipa administracyjna jest solidna - spróbuj zagiąć ttp jakimś pytaniem, czekam :V Jako moderatorzy z czarnobrodym też się staramy - tzn. wchodzimy codziennie na forum i pilnujemy porządku, zamykamy wątki itd. Typowo zamiatamy i wycieramy podłogi.
Reklama na forum nie ma sensu bo to i tak parę gorszy by było, a tylko by irytowała + pewnie 75% użytkowników ma adblocka.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
ODPOWIEDZ