Łączenie sampli.

Dział poświęcony systemowi stworzonemu przez 'JJ'.
ODPOWIEDZ
Maciek91
Padawan

Witam Was wszystkich.

Mam pytanie odnośnie do mpc 2500. Czy istnieje możliwość połączenia sampla, który przykładowo znajduje się w banku A z tym samym samplem z banku B ale z frequency na poziomie 0-20 (dokładniej chodzi o to,żeby nałożyły się na siebie) ?

Jestem szczęśliwym posiadaczem bitmaszyny od miesiąca i dopiero zaczynam przygodę z muzyką ,zatem za jakiekolwiek informację co do w/w pytania będę bardzo wdzięczny :)

Pozdrawiam.
DirtyDrumzStudio
Moderator

Możesz połączyc sample wchodzac w Program i w miejscu gdzie przypisujesz sampel do danego pada mozesz przypisac kilka sampli w obrębie 1 Pada. Niestety nie mozesz ustawic roznie filtra dla każdego z sampli przypisanego do 1 Pada tylko na wszystkie
Maciek91
Padawan

Czyli w skrócie raczej jest to niemożliwe. Oglądałem kilka filmów na yt gdzie gość nakładał 2 sample na siebie w tym jeden z mniejszym frequency i efekt był na prawdę świetny,ale wszystko było robione na 2k xl :/
DirtyDrumzStudio
Moderator

Raczej wątpię aby to na 2000xl było wykonalne. Pokaż filmik to ci powiem czy jest to do zrobienia.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

jjos - funkcja nazywa się simult pad - i polega na layerowaniu padów z tym że każdy ma swoją głośność, odcięcie filtra, obwiednie, lfo itd..
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
DirtyDrumzStudio
Moderator

totepady pisze:jjos - funkcja nazywa się simult pad - i polega na layerowaniu padów z tym że każdy ma swoją głośność, odcięcie filtra, obwiednie, lfo itd..
Po raz kolejny mnie zaskoczyłes jesli chodzi o JJ OS. Dzięki, nie miałem pojęcia o tej funkcji.

Uprzedzając totepady zrobiłem mały research i tak to wygląda krok po kroku:

http://www7a.biglobe.ne.jp/~mpc1000/os2xl/gpe_mute3.htm" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Maciek91
Padawan

I cyk, bardzo proszę film:

" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

Od 4:02
(ogólnie polecam zapoznać się z jego kanałem bo robi na prawdę świetne podkłady)

"Simult pad" ! Dokładnie tak to się nazywa jak napisał totepady! Czyli jednak jest możliwość :D

Dzięki DirtyDrumzStudio za wrzucenie instrukcji. Wygląda trochę przerażająco dla początkującego,więc będzie trzeba pewnie pokombinować trochę.
ODPOWIEDZ