Do wszystkich posiadaczy Akai S900/S950
- bizon
- Moderator
Zastanawiam się jakie jest Wasze workflow z eSką. Resamplujecie próbki do Waszych MPCtek, innych samplerów z sekwencerem, bądź DAWów, czy używacie MIDI do sterowania maszyny?
-
- Moderator
Od zawsze lecę przez MIDI. Na resamplingu pozbawiasz sie min. zabawy z filtrami.
- bizon
- Moderator
Możesz resamplować kilka razy z różnymi wartościami filtrów. A docelowo gdzie zapisujesz gotowy projekt z eski?
-
- Moderator
No własnie. Obsługujac przez MIDI eskę zyskuje na bezcennym czasie bo cała automatyke filtrów itp zapisuje na mpc. Jesli robie beat przy uzyciu mpc oraz swoich samplerów [emu esi 4000, akai s900 oraz yamaha tx16w] to caly beat wraz ze zdarzeniami MIDI zapisuje na MPC natomiast na samplerach zapisuję tylko sample [we wszystkich mam zamontowany napęd HXC]. Potem jak chce wrocic odpalam beat na mpc a na samplerach odpowiednia dyskietke do danego beatu. Resampling niby fajny ale pozbawiasz sie oryginalnego brzmienia danego samplera [mpc tez koloryzuje sygnał], wyzej wspomnianych filtrów [owszem mozesz resamplowac kilka razy z roznymi nastawami filtrow ale po co? skoro z poziomu mpc mozesz kontrolowac filtr z s900/950] oraz kontroli nad każdym aspektem samplera [Każda funkcję możesz kontrolować z poziomu MPC].bizon pisze:Możesz resamplować kilka razy z różnymi wartościami filtrów. A docelowo gdzie zapisujesz gotowy projekt z eski?
- bizon
- Moderator
Masz sporo racji w tym co piszesz. Mi osobiscie bardzo długo schodzi ustawianie wszystkich keygrops i sampli pomimo, że porobiłem sobie dyskietki startowe. Cięcie i przypisywanie sampli też jest dużo wygodniejsze na MPC, ale to pewnie kwestia wprawy. Największym problemem jednak jest to, że S950 zawiesza mi sie po jakis 2-3 godzinach pracy. Wcześniej kompletnie mi się wyłączał, ale znalazłem kilka zimnych lutów i je poprawiłem, ale pełnego sukcesu nie osiągnął, bo dalej mam limitowany czas pracy