Time stretching w FL Studio

Dział poświęcony jednemu z najpopularniejszych DAWów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
noi2er
Pad2

Siema

Mam pewien problem. Po ponownym zainstalowaniu FL Studio 10 przestawiła mi się jakaś opcja w Time stretchingu, a dokładniej w SMP pokrętło MUL. Wcześniej gdy pokrętło używałem to sampel płynął wprost proporcjonalnie do pokrętła. Natomiast teraz muszę chwilę poczekać aż sampel "przeskoczy" i zmieni swoją długość. Pomóżcie mi rozwiązać tą zagadkę.

Pozdrawiam
Mózg to despocja, interakcji plantacja. Nerwy, manewry, mętlik, fiksacja pojęć. Pa-pa-paranoja ludzka istoto-to-ta dwa my i pokoje.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

prawym na pokretło MUL i reset.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
noi2er
Pad2

Też próbowałem i reset niestety nie działa...
Mózg to despocja, interakcji plantacja. Nerwy, manewry, mętlik, fiksacja pojęć. Pa-pa-paranoja ludzka istoto-to-ta dwa my i pokoje.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

ale jak chcesz rozciągać sampel to sie to robi pokrętłem TIME (na prawo od MUL). MUL to skrót od MULTIPLIER czyli mnoznik który określa zakres działania lub czułości pokrętła TIME - MUL powinien być na godzinie 12:00 jak dalej nie działa to opisz problem dokładniej bo cholera nie wiem czy cie dobrze zrozumiałem a co za tym idzie:

Obrazek
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

przeniosłem do odpowiedniego działu
Awatar użytkownika
noi2er
Pad2

@totepady - o tym wszystkim wiem ;) Chodzi o to, że przed ponownym zainstalowaniem FL Studio, używając pokrętła MUL sampel "przesuwał" się płynnie. Teraz jak pokręcę MUL'em to pokazuje mi się ikona że sample się ładuje. Chcę aby MUL był bardziej wrażliwy na "kręcenie". Może teraz udało mi się przybliżyć problem.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

aaaa dobra....chyba wiem o co ci chodzi....że niby podczas kręcenia pokrętłem, waveform sampla się zmieniał w czasie rzeczywistym w zależności od tego w jakiej pozycji było pokrętło tak ? coś na wzór tego jak gdybyś kręcił pokrętłem POGO LUB IN lub OUT ?
hmmm.... coś mi się widzi że ci się wydawało że tak się działo przed reinstalacją bo timestretch to jest efekt czysto offline'owy czyli procek nie przelicza go w czasie rzeczywistym lecz dopiero w momencie ustalenia pożądanej wartości czyli jak już zwolnisz przycisk myszki z pokrętła (wtedy dopiero stretch jest przeliczany a waveform uaktualniany)...

Mogę się mylić ale nie pamiętam żebym kiedykolwiek zauważył zmieniający się waveform w kanale. Swoją drogą to.... po co ci to ? przecież kanał nie pokazuje ci żadnych odstępów czasowych w związku z czym wygląd waveforma niewiele ci mówi bo nie masz punktu odniesienia ?
Awatar użytkownika
noi2er
Pad2

Dokładnie, chodzi mi o zmianę w czasie rzeczywistym. Używam go w celu dopasowania tonacji sampla (wyżej/niżej) :)
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Tak jak napisałem.....nie pamiętam żeby się dało radę w czasie rzeczywistym bo przecież procek najpierw musi sobie obliczyć jak będzie brzmiał sampel po stretchu :/

tak na marginesie to...nie łatwiej ci w ten sposób ????

[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
noi2er
Pad2

Nie będę się upierał i przyznam Tobie rację, że mogło mi się po prostu zdawać :) Wiesz, może łatwiej ale od początku nauczyłem się ustawiać wszystko w SMP ;)
ODPOWIEDZ