MPC 1000 Wood panel

Opisy i pomysły napraw i modyfikacji róznorakich sprzętów
ODPOWIEDZ
matzem
Padawan

Witam,
robię dla siebie panele drewniane na bok MPCtki. Będzie ktoś zainteresowany kupnem takiej modyfikacji dla siebie
Obrazek
Ktoś chętny, cena do ustalenia po zrobieniu prototypu (napewno korzystna)
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

nah.. :D :D :D

.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
matzem
Padawan

Co ma wnosić filmik z elementami do druku 3d. Ja mówię o wyrobie w drewnie.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

a gdzie masz napisane że to jest do druku 3d ?
rozłożę ci to na czynniki pierwsze:

linijka 1:
NAH... - non-standard spelling of NO, used in representing southern English (especially cockney) speech.
Emotki sugerujące usmiech lub żarcik.
razem wszystko złożone do kupy formuje pierwszą część odpowiedzi na twoje pytanie czyli: JA (w domyśle), nie hahaha

Linijka 2 uzasadniająca przeczącą odpowiedź:

znajduje sie tutaj link do filmiku w którym częściowo uzasadniam iż w związku z tym że posiadam kilkadziesiąt projektów z częściami / panelami itd. do różnego rodzaju sprzętu począwszy od MP1000 poprzez 2500, różnego rodzaju syntezatory, racki, fadercapy, knobsy itd. , (JA) nie jestem zainteresowany i jak udało ci się (dobrze) zaobserwować , widnieją tam elemnty które między innymi można wydrukować korzystając z poliaktydu (PLA), terpolimeru akrylonitrylo butadieno styrenowego (ABS) lub politereftalanu etyleno glikolowego (PETG) gdzie każda z metod jest jedną z najmniej efektywnych form uzyskania finalnego projektu. Mój problem polega na tym iż nigdzie nie napisałem że nie jestem zainteresowany bo MOGĘ SOBIE WYDRUKOWAĆ, a oprogramowanie użyte w tym filmie w edużej mierze jest używane do tworzenia ścieżek oraz g-code'ów dla wykrawarek i maszyn cnc. Ponieważ oprócz dwóch drukarek 3D posiadam dwie obrabiarki CNC (800x600 oraz 1000x1000) z wystarczająco mocnymi (1kW) wrzecionami oraz stepperami (nema23 i nema24) aby efektywnie obrabiać drewno, aluminium czy stal miękką to powyższy filmik jednak jakoś ma się do zapytania czy jestem zainteresowany.
Myślę że ta odpowiedź wyczerpała wszystkie pytania a w razie czego służę pomocą i mogę w każdej chwili załączyć kolejny filmik obrazujący jak wygląda proces tworzenia G-code'u dla maszyny CNC oraz sam proces tworzenia takiego panelu.
w razie jakichkolwiek pytań proszę się nie krępować i walić śmiało a ja będę rad i kontent by służyc pomocą :D :D :D

----
wyprzedzając kolejne pytanie: skoro nie jestem zainteresowany to po CH**j się odzywam - wyjaśniam:
to forum umarło śmiercią półnaturalną lata temu, a ja zabrałem się za wskrzeszanie go dokładnie dzień przed twoim postem i jestem prawdopodnie jedną z z 5, może 6 osób które jeszcze tu zaglądają (pracuję nad tym by to zmienić). Stwierdziłem wiec że lepiej coś napisać i podtrzymywać warte uwagi wątki do momentu aż rozbujam to forum na nowo. Co do formy mojej odpowiedzi - poczytaj to forum wiecej a zrozumiesz....

Z wyrazami szacunku- Administracja :D :D :D

do wszystkich innych:
brakowało wam tego nie ? :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

A mogłem w tym czasie jakiś dobry brejk wysamplować ;) za karę wisisz mi drewniane panele do 4000 :D
matzem
Padawan

Jeśli tak będą wyglądać odpowiedzi na jednozdaniowe posty to polubiłem to Forum nawet z ilością 5 użytkowników. Co do drewna to w poniedziałek znajomy będzie próbował wyfrezować prototyp. Na pewno pochwalę się finalna wersja.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

bizonq - myślałem że masz już bo coś mi się ostatnio wyświetliło u ciebie o jakichś endcapach :niepewny:
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

Do Live nabyłem drewniane boczki. Calkiem fajnie razem się komponuje i lepszy kąt pracy z maszyną jak siedzi na biurku.
matzem
Padawan

Gotowe
Obrazek Obrazek Obrazek
Bitmejkerrr
Padawan

Jaki koszt ?
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

Kozacko wygląda. Mnie się bardzo podoba. Do MPC 4000 dasz radę zrobić?
matzem
Padawan

Taka grubość była drewna. Stwierdził em, że zostawię taką i efekt końcowy super. Foty tego tak nie oddają spróbuję zrobić wideo. Drewno to klon jawor wykorzystywany do robienia instrumentów. Taki akurat był na tartaku, ale do instrumentu pasuje heheh. Zrobiłem tylko dla siebie i mam jeszcze jedną sztukę dodatkowo. Za drewno nic nie płaciłem. Logo plexi sam wyciąłem u siebie w pracy, a za frez płaciłem 200 zł. Koszt tego panelu to 100 zł - robiłem to dla wkreny, a nie na handel.
Tak wygląda bez obróbki.

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ