Pomoc przy zakupie

Nie wiesz jaki sampler/kontroler wybrać? Tutaj się dowiesz.
ODPOWIEDZ
Laik
Padawan

Witam was Panowie.
Nie chciałem tworzyć tematu, który tutaj się powiela kilka razy, natomiast zmusiło mnie do tego to, że porady i celne uwagi będziecie kierować prosto do mnie.
Na wstępie napiszę, że jestem rookie w tej grze i nie mam dużego zasobu wiedzy, w temacie kontrolerów, samplerów. Uwielbiam muzykę, chce spróbować w tym swoich sił, chodzę od ponad dwóch lat i tylko myślę o tym, aby w końcu rozpocząć te przygodę, żeby robić tłuste g****o, które będzie bujało ludzi od stóp do głów.
Dodam, że post o treści, "spróbuj najpierw w FL, bądź abletonie, zobacz z czym to się je, a dopiero później myśl nad sprzętem", nie pomogą mi ani trochę. Próbowałem do tego przysiąść, parę rzeczy powstało, ale dla mnie to jest strasznie powolne, zanim sampel co by mi odpowiadał, wrzucę, złożę, no po prostu nie, pragnę wyklepać to co mi gra w duszy i na sercu za pomocą padów, bo jest to intuicyjne.
Napiszę, że wkład mam niewielki, nie chce przeznaczać na początek nie wiadomo jakiej kwoty, a sprzęt jest drogi, mój przedział to od 2000-3000 tysięcy na sam kontroler, sampler, bez różnicy. Następne rzeczy typu monitory studyjne, klawisze, kartę dźwiękową, gramofon, będę kupował etapami.
Czy jesteście w stanie mi pomóc? Jesteście starymi wygami w tej grze, wiecie co się z czym je, czytałem dużo tematów, które forumowicze utworzyli i wasze odpowiedzi na ich wołanie o pomoc. Teraz ja proszę o pomoc i mam nadzieję, że ją również uzyskam.
Pozdrawiam wszystkich, życzę miłego dnia i mam nadzieję, że do usłyszenia!
Lysy
Padawan

Elo
Wszystko zależy czego tak na prawdę chcesz
Jednym bardziej pasuje coś w stylu mpc studio/ren czy też maschine innym bardziej pasują maszynki w stylu mpc 2000 (której sam używam i twierdze że jest zajebista)
Radzę ci pooglądać różne tutoriale albo inne filmiki na youtube w których ktoś robi bit na mpc może uda ci się znaleść kogoś w swojej okolicy kto używa mpc i mógł by z tobą do tego usiąść i wytłumaczyć ci wszystko na spokojnie
Wybór maszyny nie jest łatwy bo w dużej mierze zależy to od twojego gustu, stylu i przede wszystkim od tego na jakiej maszynie będzie ci się dobrze pracować
Przy twoim budżecie można kupić coś serio sporo
Polecam ci rozejrzeć się za mpc 2000xl (najlepiej z czytnikiem kart cf albo napędem zip)
Ja używam wersji classic i zdecydowanie ją polecam ale trzeba pamiętać że zapis w tym modelu bywa kłopotliwy (w przeciwieństwie do wersji xl nie obsługuje folderów) dlatego na początek polecam wersje xl bo jest pod tym względem wygodniejsza

Ps. Sory jak !@#$%^&* coś z ortografią ale piszę na telefonie i nie do końca trafiam w te przyciski w które powinienem

Pozdro600
Laik
Padawan

Chodzi o to, że modele które wymieniłeś obecnie rzadko się pojawiają na sprzedaż. Troszkę kontemplowałem nad zakupem samplera bądź kontrolera, wcześniej napisałem, że jest to bez różnicy, aczkolwiek po dłuższym namyśle doszedłem do wniosku, że jednak sampler będzie lepszy, bo może mnie najść ochota, że sobie wezmę sprzęcik na łono natury, a nóż widelec coś tam powstanie. Wiele modeli już jest wycofana z produkcji, jedyne jakie się teraz pojawiają to MPC One, Live, Live II oraz X. Uzbierałem jakąś tam kwotę i w grę wchodzi One bądź Live, bo reszta to już zbyt wiele. Nasuwają się teraz pytania, czy skoro już tyle czekałem, to czy nie lepiej dołożyć 8 Władków i kupić model Live? Kupuje ten sprzęt przede wszystkim aby bawić się nim w piwnicy, chociaż wiem, że rzadko kiedy będę się z tym rozstawać i często mi będzie towarzyszyć gdy będę się gdzieś przemieszczać, ale gdy będę schodził na poziom -1, to co do tego mi byłoby potrzebne, gdyż zamierzam dokupić jeszcze parę rzeczy typu kontroler midi, monitory, gramofon, kartę dźwiękową, okablowanie. Następna kwestia, czy mpc będzie współpracować z lapkiem w systemie Windows X. Wybaczcie mi te pytania, ale jestem żółtodziobem, przyznaje się bez bicia, natomiast każdy miał początki, nie wierzę, że ktoś wystartował i kumał wszystko z palcem w nosie, wolę się dopytać was forumowiczów, bo jesteście doświadczeni. Może mieliście kumpla który mieszkał niedaleko was i wam pomogł, ja pochodzę z małej miejscowości pod Częstochową i nie mam nikogo takiego, a pisałem do szerokiego grona osób, niestety byłem zlewany.
God bless all of you. Powodzenia i mam nadzieję do usłyszenia!
Lysy
Padawan

Szczerze ci powiem że nigdy nie miałem żadnej styczności z nowymi mpc bo mnie na nie nie stać nigdy też mnie tak specjalnie nie jarały (może poza mpc live) nie znam się też na komputerach ale z tego co się oriętuje live i one działają z kompem i na pewno zadziałają z windowsem 10
Co do gramofonu ja aktualnie używam numarka pt01 scratch i jest po prostu zajebisty starcza do samplowania a ze skreczem też możesz się pobawić
Z kontrolerem klawiaturą sterującą nie pomogę bo osobiście robie bity tylko na MPC2000 i MPC500
Co do interfejsu audio ja używam emu0404 i bardzo dobrze się on sprawuje ciekawi mnie jak wygląda export w modelach live i one bo gdyby była możliwość zgrania wszystkiego do daw po podłączeniu maszynki przez usb do kompa mógł byś dokupić interfejs później ale to już ci powie ktoś kto posiada takiwą maszynkę
Co do monitorów to zależy od twojego budrzetu ja na ten moment używam do celu odsłuchu kina domowego (czego nie do końca polecam robić) i też planuje zakup monitorów ale cytując klasyka „ty masz ty masz ty znasz te problemy skąd brać !@#$%^&* plny”
Co do wyboru między live a one ja dołożył bym do live
ODPOWIEDZ