Strony z samplami
-
- Padawan
Siema jestem nowy i mam pytanie wkręciłem się w robienie bitów czy zna ktoś jakieś strony ze samplami w dobrej jakości(chodzi mi o instrumentale jakieś albumy jazzowe albo soulowe itp) nie mam niestety vinyla a często biorę mp3 z youtube a wiadomo różnie z tą jakością bywa fajnie jak by były bez wstawek perkusyjnych bo wtedy jest dużo zabawy pozdrawiam
-
- Padawan
Podejrzewam że najprędzej jakieś strony na abonament
Podobno Tracklib jest spoko
Możesz też kupić jakiś sample pack
No ale w obu przypadkach nie ma tego brudu i tej zabawy z grzebania w woskach i prawdziwego szukania sampli
Do tego dochodzi kwestia tego że płacisz za digitalne sample których fizycznie nie dostajesz a płyty już tak i zawsze możesz je odsprzedawać i zwróci Ci się to a czasem może nawet uda się zarobić na obrocie odpowiednimi płytami
Na twoim miejscu zastanowił bym się nad kupnem jakiegoś najtańszego dobrze brzmiącego gramka tylko do sampli
A i jest jeszcze pare alternatywnych opcji z których sam nieraz korzystam
Serwisy streamingowe
W standardzie muzyka jest tam w plikach wav i dobrej jakości (przynajmniej na apple music, jak jest z innymi serwisami to nie wiem) więc można spokojnie podpiąć telefon do wejścia w MPC i samplować
Poza tym możesz samplować jeszcze z płyt cd, kaset, ośmio-ścierzkowców a jak będzie Ci się chciało kombinować to nawet z wałków Edisona
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Podobno Tracklib jest spoko
Możesz też kupić jakiś sample pack
No ale w obu przypadkach nie ma tego brudu i tej zabawy z grzebania w woskach i prawdziwego szukania sampli
Do tego dochodzi kwestia tego że płacisz za digitalne sample których fizycznie nie dostajesz a płyty już tak i zawsze możesz je odsprzedawać i zwróci Ci się to a czasem może nawet uda się zarobić na obrocie odpowiednimi płytami
Na twoim miejscu zastanowił bym się nad kupnem jakiegoś najtańszego dobrze brzmiącego gramka tylko do sampli
A i jest jeszcze pare alternatywnych opcji z których sam nieraz korzystam
Serwisy streamingowe
W standardzie muzyka jest tam w plikach wav i dobrej jakości (przynajmniej na apple music, jak jest z innymi serwisami to nie wiem) więc można spokojnie podpiąć telefon do wejścia w MPC i samplować
Poza tym możesz samplować jeszcze z płyt cd, kaset, ośmio-ścierzkowców a jak będzie Ci się chciało kombinować to nawet z wałków Edisona
Pozdrawiam i życzę powodzenia