LFO w parametrach sampla

Czyli wszystko co do MPC, a nie pasuje do powyższych działów lub pasuje do kilku na raz.
ODPOWIEDZ
Karol
Pad1

Yo. Wchodzę w PROGRAM (MODE+PAD7) i ostatnie ustawienie nie daje mi spokoju, mianowicie LFO. Kręcę tymi wartościami- rate, delay. pitch, filter itd... i nie słyszę żadnej różnicy. Czego nie wiem? Kieruje to pytanie do Ciebie Bizon z racji, że chyba tylko Ty tu zaglądasz.. Pomożesz? MPC1000 JJOS 3,16
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Wave - wybiera rodzaj przebiegu lfo (waveform)
Rate - prędkość tego przebiegu
Delay - ile czasu po wciśnięciu padu ma to LFO się załączać

pola depth (pitch, filter, level, etc) to jak mocno LFO ma oddziaływać na daną funkcję.
weź pod uwagę że aby LFO miało jakiekolwiek oddziaływanie to efekt na danym padzie musisz mieć już "działający" tzn. jeżeli chcesz lfo na odcięciu filtra to filtr juz musi trochę odcinać na samplu itd....
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Karol
Pad1

Czyli najpierw np LPF a następnie ust LFO. Dobrze kminie?
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

W tym temacie jestem zielony. Nawet na 4000 LFO za bardzo nie rozkminiałem. Wuja Ci to pewnie wytłumaczy :)
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Karol pisze: 11 lut 2022, 17:37 Czyli najpierw np LPF a następnie ust LFO. Dobrze kminie?
Tak... dobrze kminisz, najpierw ustawiasz wartość wokół której ma oscylować twoje lfo a później ustawiasz jego głębokość i inne funkcje.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Karol
Pad1

Wszystko jasne. Przyznam się ze na początku nie bardzo wiedziałem co wg znaczy LFO. Odrobiłem lekcje, dzięki za wyjaśnienie ✌️
ODPOWIEDZ