Witam, zacznę od tego, że jestem od kilku dni posiadaczem sprzętu AKAI MPC LIVE. Ponieważ jest to dla mnie początek zabawy z tego rodzaju urządzeniem mam kilka pytań do osób, które zdążyły zgłębić ten sprzęt bądź podobne urządzenia od AKAI np. MPC TOUCH.
1. Czy, a jeśli tak, to w jaki sposób można włączyć funkcję/opcję, aby naciśnięcie kolejnego pada powodowało automatycznie zciszenie/wyłączenie dźwięku/sampla granego z wcześniej naciśniętego pada (wiadomym jest, że sample przyporządkowane do konkretnych padów mogą różnić się długością, a gdy oba na siebie zaczną nachodzić wychodzi z tego kiepski efekt).
2. Czy istnieje możliwość, aby perkusja byla równana automatycznie. Chodzi o to aby nie istniała konieczność równania jej z odrecznie wykonując kilka operacji na ekranie (przy większej ilości barów rzeczą mało prawdopodobną jest idealnie naciśnięcie pada z samplem z perką w pożądanym momencie).
3. Czy w przypadku edycji sampla (EDIT SAMPLE) trwającego np. 15- 20 sekund można go przyciąć na mniejszy (chcę po prostu wyzbyć się tej części, z której napewno nie będę korzystał) tak, aby najbadziej interesujący mnie fragment był punktem wyjścia do bardziej zaawansowanego cięcia? Nie będę ukrywał, że obecnie działam w ten sposób, że po wejściu w EDIT SAMPLE , wgraniu sampla wybieram opcję CHOP na dole ekranu , po czym zaznaczam na ekranie kilka interesujących mnie fragmentów z sampla i następnie po kliknięciu w opcje TRIM każdy z tych mniejszych fragmentów przyporządkowuje do danego pada (klikając w ASSIGN SAMPLE a dalej wybieram nr PADA), jest to troszkę karkołomne a nie ukrywam, że wolałbym najpierw skrócić sampel z dźwiękiem do 6-7 sekund, po czym go zapisać, a nastepnie go przycinać na mniejsze sample.
Prosiłbym też o praktyczną radę w temacie robienia podkładu/bitu. Otóż, czy wskazanym jest tworzenie perki, linii basowej i melodii na 1 tracku przyporządkowując dany sampel (odpowiednio sample z perką, basem i melodią) do jednego z 16 padów. Nie będę ukrywał, że mało mi odpowiada to rozwiązanie , gdyż wybierając przykładowo sampel z basem i przypisaniu go do danego pada to wciskając ten pad dźwięk trwa tak długo jak ten cały sampel (czyli musiałbym go ukrócić każdorazowo tak by uzyskać pożądany efekt), a nie kończy się gdy oderwę palec od tego pada. Dodam, że przez to nie jestem w stanie dograć wciskając pad/y lini bassowej z uwzględnieniem melodii. Możliwe, że da radę stworzyć odrębnie linię perkusyjną, basową i melodię.
Prosiłbym też o jakieś rady jeśli idzie o ściszenie oryginalnej linii basowej w samplu chcąc potem nałożyć swoją, bardziej wyrazistą, tak aby nie ucierpiał na tym interesujący dźwięk sampla.
Z góry dziękuje za ewentualne odpowiedzi, wskazówki i porady. Jak mówią, kto pyta nie błądzi. Jestem mega laikiem w temacie i od kilku dni próbuję w wolnym czasie „ujarzmić” i zrozumieć to cudeńko. Dodam, że kilka lat temu całkiem sprawnie działałem w FL Studio i koniec końcu postanowiłem przerzucić się na AKAI MPC LIVE, który jest samodzielną jednostką, pełniącą funkcję samplera.
Pozdrawiam
Bartek
MPC LIVE - kilka pytań
- MadBullBeats
- Pad6
Siemka a instrukcje masz do mpc w zestawie ?
-
- Padawan
HEJKA
Odp.1. W menu wejdź w PROGRAM EDIT. Jest tam opcja w drugiej kolumnie z dołu gdzie możesz łączyć pady w grupy- MUTE GROUP. tam możesz wyciszyć / włączyć pady w obrębie danej grupy tj. w opcji off - nakładają się na siebie, W trybie ustawienia wybranych padów np w grupie 1 będą się wyciszały.- już dokładnie nie pamiętam, jak coś to mnie poprawcie.
Odp.2. Na przyciskach w górnej grupie przycisków na panelu bit maszynki masz taki guziczek- NOTE REPEAD. Przytrzymujesz z padem np Hi HATEM i - PYK działa !!! na ekranie w pasku wyświetla ci się tempo powtarzania oczywiście dostosowane do BPM które też możesz zmieniać.
Odp.3. nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba w SAMPLE EDIT po nienaciśnięciu SHIFT wyświetli się opcja Proces w dolnym pasku. Po włączeniu wyskakuje zakładka w której jedną z opcji jest usuwanie odciętej części sampla.
Mam nadzieje ze to pomoże. PEACE!
Odp.1. W menu wejdź w PROGRAM EDIT. Jest tam opcja w drugiej kolumnie z dołu gdzie możesz łączyć pady w grupy- MUTE GROUP. tam możesz wyciszyć / włączyć pady w obrębie danej grupy tj. w opcji off - nakładają się na siebie, W trybie ustawienia wybranych padów np w grupie 1 będą się wyciszały.- już dokładnie nie pamiętam, jak coś to mnie poprawcie.
Odp.2. Na przyciskach w górnej grupie przycisków na panelu bit maszynki masz taki guziczek- NOTE REPEAD. Przytrzymujesz z padem np Hi HATEM i - PYK działa !!! na ekranie w pasku wyświetla ci się tempo powtarzania oczywiście dostosowane do BPM które też możesz zmieniać.
Odp.3. nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba w SAMPLE EDIT po nienaciśnięciu SHIFT wyświetli się opcja Proces w dolnym pasku. Po włączeniu wyskakuje zakładka w której jedną z opcji jest usuwanie odciętej części sampla.
Mam nadzieje ze to pomoże. PEACE!