Sampling, digging- miejsca, sposoby

czyli pierdzioszenie o szopenie
Cober
Pad1

Siemano,
swoją 2kxl posiadam od dosłownie chwili(miesiąc) jestem dość świeży jeżeli chodzi o robienie bitów na tym sprzęcie, ale zajawka jest, pasja też więc zmierzam w dobrym kierunku.
Wracając do tematu czy większość Was sampluje z wosków, czy bardziej nośnik cyfrowy? Nie ukrywam, że jestem wielkim fanem wax'u, kolekcjonuje od dłuższego czasu, ale co do szukania sampli nie mam doświadczenia. Macie jakieś ciekawe sposoby na to? Konkretne miejsca? Wydaje mi się, że coraz mniej jest antykwariatów, komisów, gdzie można odsłuchać sobie płyty bez skrępowania i proszenia sprzedawcy o to by puścił to łaskawie. Może macie do polecenia jakieś dogodne miejsca? Wydaje mi się, że sampling jest dość istotną kwestią w klepaniu bitów. Jakie Wy macie odczucia, doświadczenia w tym temacie?
BigUp
I graduated from Hip Hop University
Ende
Pad10

Ja robię tak: idę do sekont hendu --> wybieram płyty na chybił trafił --> przynoszę do domu --> odsłuchuję --> sampluję :P
MPD 32 (fingerdrumming in progress)
Cober
Pad1

no no, podobnie właśnie czynię, a powiedz czym się kierujesz przy wyborze płyt? Okładką, wykonawcą, rokiem, wytwórnią?
Ende
Pad10

Zwracam uwagę na napisy w stylu: orchestra itd. No i jeszcze czy jest to składanka, jeżeli tak to biorę. (ostatnio natrafiłem na top of '69 :P ) Głównie staram się też kupować płyty wykonawców, których imię i nazwisko, nic mi nie mówi ;) (ostatnio wychaczyłem 2LP's pana Val Doonicana - Spotlight za 3zł, normalnie kosztuje 50zł za granicą, w Polsce nie mogę znaleźć :))
Ostatnio zmieniony 17 mar 2013, 19:31 przez Ende, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ryba
Admin

Staraj sie jeszcze zwrócić uwage na wykonawców czarno skórnych :) wtedy zawsze coś potne ciekawego, i jeszcze zwracam uwagę na roczniki wydania LP, czym starsza tym lepsza, jak dla mnie oczywiście :)
Awatar użytkownika
jacai
Pad7

Prawda jest taka, że jak zwykle reguły nie ma. Na każdej płycie znajdzie się to parę sekund , które się do czegoś nada ;)
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

no na prawie każdej :)
Cober
Pad1

Nie no nie musisz mnie przekonywać, że czarnuchy robią muzykę lepiej niż ktokolwiek:D Chyba założyłem temat w złym dziale, bo nie chodzi mi o rady, ciekaw jestem po prostu jak Wy uskuteczniacie digging. Macie może jakieś miejsca gdzie jeździcie, jakieś rytuały z tym związane, a przy okazji każdy wyciągnie dla siebie jakieś rady i wnioski;)
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Ja szperam dużo po YT i przeróżnych stronicach internetowych/blogach. Potem allegro i heja, jak nie ma, a na coś się mocno podpalę to szukam ripów. Często działam odwrotnie, tzn. najpierw allegro, potem YT i dopiero decyduję czy to coś fajnego, bo jednak nie wszystkich się zna. A jedyne miejsce w jakim w okolicy mogę znaleźć woski jest rynek, a na nim płyty z poniemieckich wystawek. Rytuałów zatem brak :( bo brak możliwości, ale wiem do czego panie zmierzasz.
Ende
Pad10

Dudson, twoim rytuałem może być odbieranie przesyłek z winylami :P
Cober
Pad1

No właśnie coraz mniej jest miejsc, gdzie można dostać coś dobrego, poniemieckie wystawki to chyba najczęściej spotykane:D ale może faktycznie na każdym wosku coś można znaleźć i budować swoją bazę poprzez to. Muszę się za to zabrać z większym zapałem.
Co do rytuałów to może nie jakoś to woski z żółtą okładką wybrane z kartonu na rynku muszą być moje:D tak mam
Awatar użytkownika
arecki1995
Pad5

Ja patrzę na rok wydania (wg. mnie najlepsze sample są połowy lat 70 i lat 80) i na gatunek płyty.
[soundcloud]http://soundcloud.com/dopeler[/soundcloud]
Ende
Pad10

arecki, masz rację, przykładowo Galus sampluje wszystko DO lat 70 :P
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Ende pisze:Dudson, twoim rytuałem może być odbieranie przesyłek z winylami :P
w sumie to i tak... zawsze idę na pocztę z awizo, bo listonosz wpada jak w pracy jestem hahah :P
arecki1995 pisze:Ja patrzę na rok wydania (wg. mnie najlepsze sample są połowy lat 70 i lat 80) i na gatunek płyty.
jak dla mnie nie ma reguły, sampluję też nieraz rzeczy z XXI wieku, może to i grzech, ale lubię pokombinować przy tym co do szuflady idzie ;)
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

Ja robię podobnie jak kolega gdy mu serwer w wowie padnie :
Odpalam świece i się modlę do administratora...
Dobra, a tak naprawdę to idę na stadion (giełda - przez okno widzę) i szukam :) Winyle mam po 5 zł ale ja na razie szukam kaset jakiś bo gramofonu brak ;>
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Ende
Pad10

Z kaset też można coś zsamplować (patrz: HIFI Banda - Noc nie daje snu). U mnie winyle są po 3zł w soboty, a od pon-pt po 15zł za kg :D
Cober
Pad1

o proszę kasety:D posiadam dosyć dużą kolekcje rapowych;)
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Z rapowych nie posamplujesz haha Jaja se robicie, ze takie po kosztach plytawki macie :( Gdzie takie stadiony sa? :D
backbiteing
Pad1

Pietruh, o jakiej giełdzie mówisz? Dokładne koordynaty potrzebuję bo też jestem z bdg.
https://soundcloud.com/backbiteing-beats" onclick="window.open(this.href);return false;
Cober
Pad1

no z rapowych to nie zmierzam, co do cen płyt to u mnie w antykwariacie są różne kategorie cenowe-po 2zl, 3zl, 5zl, 10zl i normalne lp w "normalnych" cenach
ODPOWIEDZ