Mpc 1000 v2 JJ OS vs AKAI OS
- jacai
- Pad7
Była o tym mowa parę razy tylko w innym dziale.
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
- DonPadzior
- Admin
Nikt nie pisał bo to jest tak oczywiste że nie ma sensu o tym pisać...StayTuned pisze:dziwne że jeszcze nikt nie napisał o tym że akai przy okazji jjos dorobiło sobie troche więcej kasy, bo w końcu ktoś za nich napisał sprawny system, jj zarabiał swoje a akai zarobiło na tym jeszcze więcej, plus późniejszy pad upgrade
Gdyby nie JJ to koniec produkcji modelu 1000 nastąpiłby zgodnie z planem w 2006 wraz z pojawieniem się 2500.
Na początku AKAI chciało walczyć z JJ wypuszczając update'y aż do 2.13 kiedy poszli po rozum do głowy i po prostu zostawili ten wózek aby sam sobie jechał. Tak jak napisałem wcześniej, modele 1000 i 2500 to były modele jednocyklowe czyli produkowane do momentu pojawienia się modelu następnego po czym miały być porzucane, popularność JJ'a spowodowała taki wzrost popytu gł. na model 1000 że AKAI zdecydowało się porzucić produkcję modelu 3500 na rzecz przedłużenia żywotności 1000 i 2500 aż do 2009(?). Jak by na to nie patrzeć to JJ stał sie hasłem reklamowym dla tych dwóch modeli ale jest też druga strona medalu....dzięki JJ'owi na światło dzienne nigdy nie wyszedł model 3500 który miałbyć niejako pomostem pomiędzy 2500 a 5000 . AKAI zaczęło już produkować nawet części do tej mpc'tki ale po tym jak została zdjęta z desek kreślarskich projekt zarzucono. Najlepsze w tym wszystkim jest to że przeskakując ten jeden model AKAI starciła trochę kasy na projekty, części developerów itp. i żeby sobie to zrekompensować model 5000 został zaprojektowany tak aby "bebechy" zmieściły się w zaprojektowaną już dla modelu 3500 obudowę hahahah wynikiem tego jest kilkaset sztuk "białych kruków" czyli MPC 5000 w obudowach od 3500 które w zasadzie nie różnią się niczym oprócz jakichś skromnych detali i wytłoczonych numerków 3500 zamiast 5000.... krótko mówiąc właściciele MPC 5000 mogą psioczyć na JJ'a że ich MP to wielkie i kwadratowe bydle...hahahahah
Teraz...na ile ta historia jest prawdziwa ??? Nie wiem, ponoć jest baaaardzo prawdziwa chociaż ja widzę kilka małych nieścisłości ale jako że surfując sobie po necie, i rozmawiając z różnymi ludźmi nigdy jeszcze nie natknąłem się na inną historię to zakładam że ta jest prawdziwa
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- dudi
- Pad16
o tym nie słyszałem do tej pory, ale też jakoś nadmiernie mocno nie drążyłem tematutotepady pisze:Tak jak napisałem wcześniej, modele 1000 i 2500 to były modele jednocyklowe czyli produkowane do momentu pojawienia się modelu następnego po czym miały być porzucane
-
- Pad10
- DonPadzior
- Admin
miałem okazję widzieć na żywo...a raczej "półżywo" bo przez ladę w warsztacie u takiego chłopa co naprawia gł. elektronikę audio.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.