Wybór komputera do produkcji muzyki.

Pozostały sprzęt przydatny w studio - mikrofony, harfy, gitary, kable, panele akustyczne, wzmacniacze, etc.
Post Reply
kejsu
Pad5

Siemanko forumowicze, potrzebuję pomocy w wyborze komputera. Nie mam zamiaru wydawać więcej za laptopa, wolę stacjonarny a jak najlepszy sprzęt. Nie pytam o interfejs audio, z tym poradzę sobie później. Chodzi mi o samą skrzynke, żeby to wszystko zajebiście sprawnie śmigało i przy dobrej karcie dźwiękowej latencja ma być baaaaardzo niziutka. Czym się kierować, które parametry powinny mnie interesować? Jestem zielony w temacie, docenie rady jak i konkretne propozycje. Piątka ;)
DonPadzior
Admin

* Procek jakieś i5 (i7 jak cię stać chociaż stosunek przyrostu ceny do mocu obliczeniowej nie jest zbyt dobry)
* Dysk jak największy a najlepiej dwa - pierwszy SSD na system a drugi zwykły na dane (7200RPM SATAII).
Są tacy którzy używają SSD dla danych ale po pierwsze za rozmiar SSD się płaci ogromny hajs a po drugie nie mam jeszcze zaufania do SSD które jak internet mawia, zużywają się szybciej od zwykłych.
* RAM - 4GB to absolutne minimum ale i w zupełności wystrczająca ilośc zarazem.
Jeżeli pracujesz z romplerami gdzie jeden instrument jest wielkości ok. 1-2 GB (większość nowych bibliotek Kontakta) to rzeczywiście może przydać się więcej, jeżeli jednak w dużej mierze używasz pocietych sampli, paru syntezatorków i to w zasadzie tyle to 4GB jest wystarczające. Powyżej 4GB musisz mieć też system x64.
*Jeżeli chcesz nagrywać w tym samym pokoju co skrzynka to pomyśl o chłodzeniu cieczą które nie jest tak hałaśliwe jak wentylatory.

Generalnie to w dzisiejszych czasach KAŻDY komputer ze średnio-niskiej półki poradzi sobie z zadaniami stawianymi przez beatmaking na średnim poziomie. Do zabawy na wysokim poziomie i aplikacji studyjnych i tak sie kupuje specjalnie już zmodyfikowane skrzynki jak np. Reyniers,RokBox czy Synergy.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
jacai
Pad7

I zawsze zakładaj bawełniane koszulki bo ortalionowe dresy powodują szumy na zwrotkach :D
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
dudi
Pad16

ahahah fakt ;d
lombardo
Pad2

jacai wrote:I zawsze zakładaj bawełniane koszulki bo ortalionowe dresy powodują szumy na zwrotkach :D

DOOOBBBRREEEE ;D ;D ;D
arecki1995
Pad5

haha
@jacai you made my day
[soundcloud]http://soundcloud.com/dopeler[/soundcloud]
pietruh
Pad12

Jak jest mało hajsu to AMD Phenom II 965 (albo wyżej) lub i3/i5 (zależy od hajsu) I dalej jak kolega pisał (Oczywiście najlepiej ram 4 GB DDR3 CL9 1333mhz lub lepsze). Chociaż warto zainwestować w jakąś dobrą płytę główną dla np. USB 3.0. No i zasilacz z 500W. Z zasilaczem są problemy więc jakiejś dobrej marki lepiej kupić. Oto spis :
Dobre zasilacze
(kolejność alfabetyczna)

Aerocool
Akasa
Amacrox
Antec
BeQuiet
Chieftec
Cooler Master
Corsair
Delta
Enermax
Fortron
High Power
Hiper
Huntkey
Modecom MC
NeoTec
OCZ
Pentagram
SeaSonic
SilverStone
Tacens
Tagan
ThermalTake
Topower
Yesico
Zalman

Złe zasilacze

2N
4 LIFE
Akyga
Allied
Aopen
Altis ATX
ATON
Bio Ware
Chiefmax
COBA
Codegen
Color
Colorsit
COMPAQ
CWT
Deer
EMITER
EVERPOWER
Eurocase, Feel,
Fever
FOUR STAR
GEMBIRD
Hairong
HEC
IMPET
I-box (IBOX)
Impet
JNC 1
KING STAR
KY
L&C = Logic
LEVICOM
Linkworld
Logic (vel. LC L&C)
Logisys
Maxpower
Medion
Megabajt vel. MGB - również
Mercury
Metropilis
Modecom Feel I
Modecom Feel II
Mustang
Noname( No-name)
PLATIN-POWER
POWER COLOR
POWER MAN
Powercomp
Powerfox Powork
Premier
Procomp
Pronox
Q-Tec
Raidmax
Real PC Power Silence
Rex power
Ropla
RUBIKON
Shido
SilenX
Stability Power
SUNTEK
SWEEX
TAKE ME
TASK
Techsolo
Tracer
Tronje
Trust
ULTRA-MEDIA
V POWER
WIN
WinPower
Xilence
XION
Yamo
Koszt Z prockiem AMD to około :
Procesor AMD Phenom II 9xx - 400-450 zł
Ram (4GB 1333MHZ CL9) 200 zł (lub mniej)
Dysk - Nie mam pojęcia - za duży wachlarz cenowy i jakościowy
Płyta główna - 200-400 zł za dobrą kartę - są oczywiście lepsze ale nie wiem czy będą ci potrzebne
I jakaś tam karta dźwiękowa czy coś ale na tym już za bardzo się nie znam.

PS . Nie kupuj AMD Fx Buldożerów bo to syf i gówno.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
StayTuned
Pad1

macintosh jeśli chcesz to robić zawodowo,

siadasz, odpalasz maka i działasz - proste
jacai
Pad7

Macintosh jeśli chcesz wydać 6 tysięcy złotych za setup warty 3 :P
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
StayTuned
Pad1

mimo tego mak ani razu mnie nie zawiódł, zero ścinek, od rozpakowania gotowy do pracy.
core audio w połączeniu z jakimś dobrym interface to rzecz nie do zajechania, zero kombinowania ze sterownikami - po prostu działa.
Ryba
Admin

popieram zdanie przedmówcy :D
arecki1995
Pad5

Kup PC i zainstaluj Maca taniej wyjdzie. Jeśli chodzi o latencje to u mnie na Windowsie była 9 ms na OS X 2-3 ms i żadnej zwiechy jescze nie miałem :D
[soundcloud]http://soundcloud.com/dopeler[/soundcloud]
Boro
Pad2

Sam mam Maca, mac jest potrzebny, ale jak jesteś djem, który jeździ po klubach. Oczywiście sobie chwalę, ale chyba z przyzwyczajenia.

Plusem Maców jest to, że nie będziesz miał problemów jak grasz na imprezie, np z serato.

Do zwykłej produkcji wystarczy PC z dobrym prockiem i duzą iloscia ramu + windows 7. Poza tym na win jest więcej dostępnych wtyczek, FL, itp.
Post Reply