Witam!
Dlaczego Akai MPC 2000xl jest uważane za najlepszy sampler Akai??
Akai MPC 2000xl - dlaczego najlepsze?
- SampleDrummer
- Padawan
Ok sorry, ale wróćmy do 2000xl. W czym jest lepszy od nowszych modeli np 2500?
-
- Pad10
Ziom, każda empeceta (prócz 500, 1000, 2500, 5000) ma inne brzmienie. Dla dudiego może to być akurat 4000, za możliwości edycji sampla.(?) Dla mnie może to być 2000XL za "ciepłe" brzmienie i super miękkie pady. Dla kogoś innego może być jeszcze jakaś inna empecetka lepsza
MPD 32 (fingerdrumming in progress)
- timaciek
- Pad2
Czy wy w ogóle wiecie co to google ? Następny użytkownik typu - podajcie mi na tacy. Poszukanie informacji w internecie na ten temat zajmie ci mniej czasu niż napisanie tego posta tutaj. I pisze to nie dlatego, że nie chce pomóc, a dlatego, że już setny raz ten temat jest tu poruszany ( pomijając sprawę szukania informacji nie tylko na naszej stronie ). Ludzie używajcie mózgu...
https://soundcloud.com/timaciek" onclick="window.open(this.href);return false;
Wszystko dzięki unikalnym konwerterom AD/DA (analogowo/cyfrowym i cyfrowo/analogowym) dzięki którym 2kXL ma charakterystyczne undergroundowe brzmienie.
- SampleDrummer
- Padawan
Ok dzięx tyle mi wystarczy "_
- dudi
- Pad16
haha to już jest ortodoksyjna bzdura, równie dobrze można napisać "128mb > MPC2000xl" i co to oznacza? Odpowiem: zupełnie nic!aaadi pisze:16 bit . > plastikowe empecetki (500 , 1000, 2500, 5000)
Każda MPC ma swój jakiś tam urok, ale błagam nie demonizuj innych samplerów, bo ty masz jedyną słuszną 2kXL, bo takie gadanie jest słabe. Może jakbyś napisał "12 bit > nowsze modele MPC" to bym się zgodził, ale porównałeś 16 bit do 16 bit, a jedyną różnicą wpływającą trochę na brzmienie są konwertery, o których wspomniał beatshowbrothers, chociaż z tym też bym nie przesadzał.
- DonPadzior
- Admin
...nie za bardzo zdasjesz sobie sprawę o czym piszesz no nie ???aaadi pisze:16 bit . > plastikowe empecetki (500 , 1000, 2500, 5000)
2000xl i wszystkie "plastikowe" MPC'tki samplują wtej samej rozdzielczości, swoją drogą widzisz... idąc twoim tokiem rozumowania to niestety muszę cię zmartwić bo "niebieskie" XL'ki też "zalicza się do "plastikowych" MPC'tek jako że zrobione zostały już pod szyldem Numarka i na Numarkowskich zasadach...
"...investigate before you judge..."
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
-
- Pad2
2000xl ma chyba najlepsze pady, miałem 2 mpc 1000 i dwie mpc 2500 wszystkie miały twardsze pady. Poza tym w mpc 2k, 2kxl są inne przetworniki, nie te co w tych nowszych 1k, i 2500 czy 5k podobno ta mpc 5k cały czas się psuję.
2000xl rządzi moim zdaniem, najlepiej mi się na niej pracuję.
2000xl rządzi moim zdaniem, najlepiej mi się na niej pracuję.
-
- Pad1
2000 jak i 2000xl nie mają innego brzmienia niż reszta oprócz 12bitowych samplerów.
nie rozumiem waszego wmawiania sobie różnicy brzmieniowej, nie dostarczacie do tych tez żadnych próbek czy wykazów graficznych fali dźwiękowej - nic, tylko klepiecie mity gdzieś wyczytane w internecie.
2000xl nie jest najlepszą mpc, brakuje jej masę funkcji które ułatwiają życie (mute group anyone ?). Jest po prostu to najbardziej rozpoznawalny sampler od AKAI i posiada go sporo producentów pro pro w stanach, w polsce po prostu ma zawyżoną cenę i tyle.
A jeśli ktoś uważa że nowsze mpc to są zabawki ? gratuluje zamkniętej głowy. Nikt nie będzie wmawiał mi że używam zabawek bo on posiada inną stacje niż ja.
nie rozumiem waszego wmawiania sobie różnicy brzmieniowej, nie dostarczacie do tych tez żadnych próbek czy wykazów graficznych fali dźwiękowej - nic, tylko klepiecie mity gdzieś wyczytane w internecie.
2000xl nie jest najlepszą mpc, brakuje jej masę funkcji które ułatwiają życie (mute group anyone ?). Jest po prostu to najbardziej rozpoznawalny sampler od AKAI i posiada go sporo producentów pro pro w stanach, w polsce po prostu ma zawyżoną cenę i tyle.
A jeśli ktoś uważa że nowsze mpc to są zabawki ? gratuluje zamkniętej głowy. Nikt nie będzie wmawiał mi że używam zabawek bo on posiada inną stacje niż ja.
- arecki1995
- Pad5
Pisałem wcześniej, jest różnicaStayTuned pisze:2000 jak i 2000xl nie mają innego brzmienia niż reszta oprócz 12bitowych samplerów.
nie rozumiem waszego wmawiania sobie różnicy brzmieniowej, nie dostarczacie do tych tez żadnych próbek czy wykazów graficznych fali dźwiękowej - nic, tylko klepiecie mity gdzieś wyczytane w internecie
http://www.gearslutz.com/board/electron ... truth.html
[soundcloud]http://soundcloud.com/dopeler[/soundcloud]
-
- Pad1
wow, mocna ciekawostka, masz może jeszcze jakieś inne informacje na temat niebieskiej wersji, bo też taką posiadam i nie wiem czy mam czuć się oszukany oczywiście żart, ale nigdzie nie mogłem znaleźć różnic wersji klasycznej i niebieskiejdudi pisze:też nie wiedziałemtotepady pisze:"niebieskie" XL'ki zrobione zostały już pod szyldem Numarka i na Numarkowskich zasadach...
I graduated from Hip Hop University