Mixer do MPC

Porozmawiaj o mikserach studyjnych, do scratchu i tych do samplowania też.
harpagan
Pad2

Siema. Potrzebuje 8-kanałowego mixera z interfejsem żeby zgrywać swoje ścieżki z mpc 2000.
Jaki mixer mi polecicie do tego celu?
ps. dodam że zależy mi na dobrej jakości dzwięku

z góry thx za odpowiedz
Ende
Pad10

Ile możesz przeznaczyć na ten szczytny cel?
MPD 32 (fingerdrumming in progress)
harpagan
Pad2

z 400-500 zł :/
DjDMPT
Pad1

Za mały fundusz
https://soundcloud.com/djdmpt" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

http://www.youtube.com/user/OoCeBe/videos" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

DjDMPT pisze:Za mały fundusz
dokładnie, porządnego acz skromniejszego wypasu niż 8 kanałów za to nie kupisz
Ende
Pad10

Na djshop.pl jest 8 kanałowiec za ponad 2 tysiące :)
harpagan
Pad2

aha... a takie coś dało by radę ?
http://www.dj-sklep.pl/p/pl/3680/behrin ... 2+usb.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Ende
Pad10

Niby możesz podłączyć wszystko pod ten mikser, ale nie wiem jak z jego jakością.
Cober
Pad1

miałem do czynienia z kilkoma mixerami behringer trochę starszych niż ten i nie mam dobrej opinii o tej marce. Ogólne wrażenia to takie, że potencjometry działają do połowy jak kręcisz nim dalej nie zmienia się nic :D możliwe, że tutaj takie coś nie występuje, ale jak mówię mam złe doświadczenia z tą marką
I graduated from Hip Hop University
Ende
Pad10

Tak się składa, że miałem beha vmx 200 i xenyxa 802, nic nie trzeszczało itd. Jakoś to było z tym xenyxem, a vmx 200 to mikser do skreczu za małe pieniądze :)
harpagan
Pad2

A tak ogólnie to co polecacie w pierwszej kolejności dokupić do mpc 2000?? (co by ułatwiło prace na tej bitmaszynie itp)
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Cober pisze:miałem do czynienia z kilkoma mixerami behringer trochę starszych niż ten i nie mam dobrej opinii o tej marce. Ogólne wrażenia to takie, że potencjometry działają do połowy jak kręcisz nim dalej nie zmienia się nic :D możliwe, że tutaj takie coś nie występuje, ale jak mówię mam złe doświadczenia z tą marką
Ostatnio rozmawiałem z Totepady na temat Behringerów i w toku tej rozmowy wyszło, że firma Behringer robiła kilka lat wstecz średniej jakości sprzęt i ta opinia została, natomiast w tej chwili (mam na myśli m.in. xenyxy) jest już lepiej. Generalnie sam się czaję na jakiś mikserro bum bum właśnie z Beha, kolezka ode mnie ma XENYX X1832USB i sobie chwali, a ja jestem zdania (i te słowa kieruję do autora tematu), że lepiej dozbierać i kupić coś grubszego, niż dojechać "zapchajdziurę", a później myśleć "kur*a przydałoby się jeszcze jakieś wejście".
Cober
Pad1

dudi pisze:
Cober pisze:miałem do czynienia z kilkoma mixerami behringer trochę starszych niż ten i nie mam dobrej opinii o tej marce. Ogólne wrażenia to takie, że potencjometry działają do połowy jak kręcisz nim dalej nie zmienia się nic :D możliwe, że tutaj takie coś nie występuje, ale jak mówię mam złe doświadczenia z tą marką
Ostatnio rozmawiałem z Totepady na temat Behringerów i w toku tej rozmowy wyszło, że firma Behringer robiła kilka lat wstecz średniej jakości sprzęt i ta opinia została, natomiast w tej chwili (mam na myśli m.in. xenyxy) jest już lepiej. Generalnie sam się czaję na jakiś mikserro bum bum właśnie z Beha, kolezka ode mnie ma XENYX X1832USB i sobie chwali, a ja jestem zdania (i te słowa kieruję do autora tematu), że lepiej dozbierać i kupić coś grubszego, niż dojechać "zapchajdziurę", a później myśleć "kur*a przydałoby się jeszcze jakieś wejście".

To byłaby dobra informacja, bo cenowo bardzo kuszące są, sam długo się zastanawiałem nad nox 202 do scratch'u, ale tak jak pisałem miałem nie dobre doświadczenia i słyszałem dużo złych opini, a nikt nie umiał mi odpowiedzieć na pytanie czy te nowe modele są lepiej wykonane.
BigUp
harpagan
Pad2

planowałem kupić 8 outów i mixer, ale fundusze mi nie pozwalają... teraz myślę nad jakimś interfejsem. Znacie jakiś ciekawy w dobrej cenie?
Ende
Pad10

Cober, jak masz te 7 stówek na mikser do scratchu, to warto wziąć jakiś tańczy mikser, np. gemini umx 5 lub 7 cięcie takie samo jak w vestaxie, a ma kilka bajerów, których vestaxy nie posiadają :)
Cober
Pad1

Ende pisze:Cober, jak masz te 7 stówek na mikser do scratchu, to warto wziąć jakiś tańczy mikser, np. gemini umx 5 lub 7 cięcie takie samo jak w vestaxie, a ma kilka bajerów, których vestaxy nie posiadają :)
to było ze 2 lata temu zaraz po premierze tego mixera, w ostateczności zakupiłem ecler 320 i nie narzekam ;)
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Cober pisze:To byłaby dobra informacja, bo cenowo bardzo kuszące są, sam długo się zastanawiałem nad nox 202 do scratch'u, ale tak jak pisałem miałem nie dobre doświadczenia i słyszałem dużo złych opini, a nikt nie umiał mi odpowiedzieć na pytanie czy te nowe modele są lepiej wykonane.
BigUp
sam mam NOX'a 404 i ogólnie mixerek daje radę - a przynajmniej wystarczająco by zająć miejsce Reloopa RMX40DSP Numark'a M6 które de facto nie są jakimiś zajebistymi scratch mixerami ale....
znajdź mi mixer z optycznym faderem w tym przedziale cenowym :/

Co do samego Behringera to powiem tak:
Jestem typem typa (?) który robi zakupy lub kombinuje sobie sprzęt raczej z głową i nie ulega hype'om i opiniom internetu i powiem ci że pomimo tego co inni mogą pisać to ja jestem wielkim fanem behringera ostatnimi czasy bo jest to firma bez kitu wielce niedoceniana i jadąca na "złej prasie" z przed kilku lat. W moim życiu przez moje łapki przeszło tyle sprzętu behringera że nie zobaczyłbyś tego na wystawach sklepowych a jedynym produktem z którego nie byłem zadowolony w więcej niż 50% były głośniczki MS40 które tak na marginesie miały jakąś śmieszną wadę konstrukcyjną.
Tym wszystkim którzy kraczą że Behringer jest do dupy polecałbym wejść na ich stronę spisać wszystkie modele sprzętu z nowej linii (tej z nowym logo) i porównać sobie cenę/jakość do innych produktów w tej klasie zamiast powtarzać bezmyślnie to co "internet mówi"...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Cober
Pad1

bardzo cieszy mnie Twoja opinia, bo tak jak pisałem, cena jest bardzo zachęcająca i jeżeli idzie to w parze z jakością to rozszerza możliwości. Mojej opinie nie opierałem broń Boże na informacjach internetowych ;)
btw.
teraz Twoja wypowiedź, jest tym co "internet mówi"

BigUp
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

harpagan pisze:aha... a takie coś dało by radę ?
http://www.dj-sklep.pl/p/pl/3680/behrin ... 2+usb.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
tak na margine bo zapomniałem wcześniej napisać:

http://www.behringer.com/EN/Products/SX2442FX.aspx

nawet coś takiego nie da rady bo ty potrzebujesz mixer który ma interfejs z 8 wyjściami i potrafiący zgrać te wyjścia naraz do osobnych tracków, no chyba że chcesz wszystko sumować do zwykłego 2track'a ale wtedy....po co ci wogóle mixer ?

z oferty behringera najtańszym rozwiązaniem są mixery z serii UFX ale niestety one luźno przekraczają twoje 400-500zł :/
sam się kiedyś zastanawiałem na jego starszym bratem ale doszedłem do wniosku że lepiej kupić porządniejszy dedykowany interfejs niż jakieś ustrojstwo dołączane do mixera jako bonus hehehe najgorsze jest to że do tej pory się jeszcze nie dorobiłem wystarczająco na tyle żeby sobie coś kupić :/ ehhh...życie :)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
harpagan
Pad2

to jaki polecasz interfejs żebym mógł zgrywał ścieżki z mpc do kompa przez midi?
ODPOWIEDZ