MicroKORG vs MicroKORG XL

Czyli wszystko co służy do syntezy, ale nie jest związane z komputerem.
Cober
Pad1

http://www.redbull.pl/cs/Satellite/pl_P ... 3321784452" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
wybiera się ktoś na sobotnie wydarzenia, brzmią ciekawie tak a pro po tematu syntezatorów
I graduated from Hip Hop University
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

DjDMPT pisze: Różnią się bracie. Microkorg (old) pracuje na starym silniku ( z ang. sound engine) o nazwie MS 2000
Coś niedoczytałeś bracie... Mikrokorg i Korg MS2000 to dwa różne produkty bazujące na tym samym chipsecie i choć generalnie Micro jest praktycznie zeskalowaną i unowocześnioną wersją MS'ki to w dalszym ciągu są to dwie różne syntezatory.
Obrazek

resztę wywodów w tym wątku pominę bo jako sound designer w świecie w 75% cyfrowym, mam do tego stopnia odmienne zdanie od wszystkich że zostałbym ochrzczony heretykiem i spalony na stosie przed wywaleniem jakichkolwiek argumentów których tak na marginesie nie chce mi się przytaczać bo wyszedłby z tego pokaźny elaborat :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

totepady pisze:resztę wywodów w tym wątku pominę bo jako sound designer w świecie w 75% cyfrowym, mam do tego stopnia odmienne zdanie od wszystkich że zostałbym ochrzczony heretykiem i spalony na stosie przed wywaleniem jakichkolwiek argumentów których tak na marginesie nie chce mi się przytaczać bo wyszedłby z tego pokaźny elaborat :D
a ja z chęcią przeczytam
Cober
Pad1

[/quote]
a ja z chęcią przeczytam[/quote]

bez kitu mądrze prawisz
I graduated from Hip Hop University
Awatar użytkownika
arecki1995
Pad5

@Cober
Ja się chyba wybiorę. Tak sobie myśle czy to będzię połączone z DJ Workshopem :D
[soundcloud]http://soundcloud.com/dopeler[/soundcloud]
DjDMPT
Pad1

totepady pisze:
DjDMPT pisze: Różnią się bracie. Microkorg (old) pracuje na starym silniku ( z ang. sound engine) o nazwie MS 2000
Coś niedoczytałeś bracie... Mikrokorg i Korg MS2000 to dwa różne produkty bazujące na tym samym chipsecie i choć generalnie Micro jest praktycznie zeskalowaną i unowocześnioną wersją MS'ki to w dalszym ciągu są to dwie różne syntezatory.
Obrazek

resztę wywodów w tym wątku pominę bo jako sound designer w świecie w 75% cyfrowym, mam do tego stopnia odmienne zdanie od wszystkich że zostałbym ochrzczony heretykiem i spalony na stosie przed wywaleniem jakichkolwiek argumentów których tak na marginesie nie chce mi się przytaczać bo wyszedłby z tego pokaźny elaborat :D
Myślałem, że silnik w MS 2000 nosi taką samą nazwę co sam syntezator. Jeżeli nie to jaki to chipset, podaj nazwę, abym mógł się z tej poprawki czegoś nauczyć ;)

Przyjmując, że podasz Nam nazwę tego chipsetu, i tak nie zmieni to faktu, że Microkorg i MS 2000 mają te same serducho (klon) a microkorg XL posiada engine RADIAS. Wówczas błędem będzie mało istotna pomyłka w nazwie chipsetu, która w kwestii czy "MICROKORG a MICROKORG XL się różnią?" ma się nijak ;)
https://soundcloud.com/djdmpt" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

http://www.youtube.com/user/OoCeBe/videos" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

DjDMPT pisze: Myślałem, że silnik w MS 2000 nosi taką samą nazwę co sam syntezator. Jeżeli nie to jaki to chipset, podaj nazwę, abym mógł się z tej poprawki czegoś nauczyć ;)

silniki w tych synthach nie mają nazw kodowych ale procek to Renesas h8s/2320, DSP to Symphony DSP56362 a CODEC Audio to AKM AK4522VF jeśli ci to coś mówi :D (podejrzewam że tyle co mi lub nawet nieco mniej :D)
Wszystkie te scalaki są powszechnie używane w.....telewizorach, DVD, CD Playerach i mikrofalówkach heheheh

Teraz trochę Wikipedii...

Syntezator – instrument muzyczny z grupy elektrofonów elektronicznych, w którym dźwięk jest syntezowany w UKŁADACH ELEKTRONICZNYCH poprzez niezależne modelowanie poszczególnych aspektów dźwięku.
...nie jednym układzie....WIELU UKŁADACH :D bo synteza to cały tor audio a nie system operacyjny w jakimś procku

DjDMPT pisze:Przyjmując, że podasz Nam nazwę tego chipsetu, i tak nie zmieni to faktu, że Microkorg i MS 2000 mają te same serducho (klon) a microkorg XL posiada engine RADIAS. Wówczas błędem będzie mało istotna pomyłka w nazwie chipsetu...
nie wiem czy tak mało istotna bo jakby jakiś niedoedukowany cię posłuchał i poczytał o MS2000 w necie to mógłby być później lekko zawiedziony że jego nowo nabyty microkorg ma np. 8 pasmowy vocoder a w internecie pisali że MS2000 ma 16to pasmowy :P
Czepiając się dalej to dlaczego silnik nazywać się MS2000 skoro w mcrokorgu są też próbki z DW8000 ? :D
To samo dotyczy RADIAS'a - spróbuj wygooglać RADIAS engine....hmmm "no go ?? why ???" bikoz RADIAS to cały wolnostojący syntezator z silnikiem MMT który bazuje na technologi OASYS :D heheh
powtórzę jeszcze raz - Jeden chipsetczy nawet kilka chipsetów nie oznacza całej ścieżki syntezy bo po drodze są jeszcze filtry, efekty itp :)
DjDMPT pisze:...która w kwestii czy "MICROKORG a MICROKORG XL się różnią?" ma się nijak
...wiem :D i tu się po części zgodzę...Tak różnią się ale i tak trzeba było wszystko trochę usystematyzować :)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
DjDMPT
Pad1

totepady pisze:
DjDMPT pisze:Przyjmując, że podasz Nam nazwę tego chipsetu, i tak nie zmieni to faktu, że Microkorg i MS 2000 mają te same serducho (klon) a microkorg XL posiada engine RADIAS. Wówczas błędem będzie mało istotna pomyłka w nazwie chipsetu...
nie wiem czy tak mało istotna bo jakby jakiś niedoedukowany cię posłuchał i poczytał o MS2000 w necie to mógłby być później lekko zawiedziony że jego nowo nabyty microkorg ma np. 8 pasmowy vocoder a w internecie pisali że MS2000 ma 16to pasmowy :P
Czepiając się dalej to dlaczego silnik nazywać się MS2000 skoro w mcrokorgu są też próbki z DW8000 ? :D
To samo dotyczy RADIAS'a - spróbuj wygooglać RADIAS engine....hmmm "no go ?? why ???" bikoz RADIAS to cały wolnostojący syntezator z silnikiem MMT który bazuje na technologi OASYS :D heheh
powtórzę jeszcze raz - Jeden chipsetczy nawet kilka chipsetów nie oznacza całej ścieżki syntezy bo po drodze są jeszcze filtry, efekty itp :)

Porównanie Microkorg do Ms 2000 (określenie ich "klonem") tyczy się od samego początku (czyt. mojego postu) tylko i wyłącznie pod względem barwy, brzmienia, tzw. " duszy". I tylko pod tym względem należy to rozpatrywać. Nie ma mowy tutaj o podobieństwie co do funkcji, możliwości vocadera itp.

Nie potrzebnie wymieniłem nazwy silników (mój błąd), co doprowadziło do rozkładania i pokazywania "paluchem" nazw chipsetów, procesorów sygnałowych ...itp. mających nijako się to tego co najistotniejsze w tym wątku.

DjDMPT pisze:...która w kwestii czy "MICROKORG a MICROKORG XL się różnią?" ma się nijak
...wiem :D i tu się po części zgodzę...Tak różnią się ale i tak trzeba było wszystko trochę usystematyzować :)
Raz jeszcze napiszę to, co chciałem przekazać od samego początku, pomijając słowo silnik, aby ten wątek wrócił na właściwy tor.

Microkorg posiada "duszę" urządzenia MS2000 - mamy "brudne" barwy bardziej ciepłe, idące jeszcze w kierunku analogu.
Microkorg XL. To inny charakter. Czyste barwy, krok w stronę digitalu. Jego "bratnią duszą" jest Korg R3.

kolor czerwony jest zgodnie z regulaminem zastrzeżony dla administracji, więc wyróżniając treść możesz użyć każdego innego // dudi
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2013, 15:42 przez DjDMPT, łącznie zmieniany 1 raz.
https://soundcloud.com/djdmpt" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

http://www.youtube.com/user/OoCeBe/videos" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

dudi cie zarżnie jak psa.... :D :D :D
Awatar użytkownika
arecki1995
Pad5

@up hahaa
Już widzę to upomnienie :D
[soundcloud]http://soundcloud.com/dopeler[/soundcloud]
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

no nie róbcie ze mnie takiego złego szeryfa, staram się tylko trzymać ten majdan w ryzach :D na szczęście nie miałem dużo do edycji hahahah ;d
DjDMPT
Pad1

Ok ok. Czerwonego już nie dotykam. Jest żółty ;P

ODPOWIEDZ