Witam,
jestem zainteresowany kupnem mpc 1000 (lub mpc 500).
Chciałbym się dowiedzieć przed kupnem, czy bedę mógł robić muzę, tak jak to sobie wyobrażam.
Kiedyś miałem automat perkusyjny i praca na nim wyglądała w taki sposób:
16 padów-czyli jakby 16 ścieżek.
Programowałem patterny, jeden pattern to jakiś określony rytm z użyciem 16 padów(ścieżek).
Patterny układałem w song.
W songu mogły być maksymalnie 99 patternów dowolnie pouladane po sobie.
Nie pamiętam ile mogło być tych songów.
1. Czy dobrze rozumiem, praca na mpc 1000 wygląda podobnie?
2. Czym się różni sequence od track i od song? (song składa się z tracków, tracki z sequence?)
3. co mozna zrobić w sequence?
4. co można zrobić w track?
5. co można zrobić w song?
6. co to oznacza 250 step / song (do czego odnosi się step, step to track? sequence?)
7. EXM 128, jeśli rozumiem, to przy wiekszej pamięci RAM mogę wgrać dłuższego sampla?
jeśli np chcę zrobić wokal do utworu, to mogę podłączyć mikrofon, lub sprzęt z mikrofonem
i dorobić wokale w częściach (części takie długie na tyle ile pozwala RAM)?
8. MPC korzysta z sampli i te sample są na karcie Flash? i jak mam gotowy utwór, to zgrywam go jako WAV tez na tą kartę?
(jeśli tak, to muszę sporo miejsca na karcie zostawić na gotowe utwory, co ogranicza ilość sampli?)
9. w skrócie, czy na mpc 1000 można stworzyć takie utwory:
" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Z wokalami takimi, lub gorszymi (w sensie że bardziej pocięte na fragmenty),
bo wokale chcemy nagrywać sami, z wokalistami.
I rozumiem że można zrobić tam z sampli takie lekkie linie melodyczne-klawiszowe?
(w tych utworach co wyżej klawisze(w sensie melodie) nie są przecież jakieś wirtuozerskie)
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ardo
PS. może macie dla przykładu jakieś linki do podobnych utworów stworzonych w całości na mpc?
najlepiej z wokalami:)
jak się robi muze na mpc ? :)
- DonPadzior
- Admin
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
-
- Pad10
7.Standardowo masz w mpc masz 16mb pamięci, jeżeli chcesz robić złożone bity, to lepiej by było jakbyś miał to rozszerzenie pamięci "EXM128".
8.Jak masz kartę 1GB, to na bit powinno starczyć z 70mb max.
9.Można
Jak chcesz nagrywać wokale, to lepiej je nagrywać na osobnym majku z preampem i wtedy zgrywać na pc.
8.Jak masz kartę 1GB, to na bit powinno starczyć z 70mb max.
9.Można
Jak chcesz nagrywać wokale, to lepiej je nagrywać na osobnym majku z preampem i wtedy zgrywać na pc.
MPD 32 (fingerdrumming in progress)
- dudi
- Pad16
Starałem się poopisywać każdy dział, więc postaraj się wrzucać te tematy tak żebym nie musiał każdego przenosić.
Ende, to ile zajmuje ci bit na karcie to pojęcie względne - zależy od długości próbki, od tego czy jak ją potniesz to zachowujesz całość, czy trzymasz już tylko slajsy, etc. Ja nie wiem czy któryś mój folder ma aż tyle
Ende, to ile zajmuje ci bit na karcie to pojęcie względne - zależy od długości próbki, od tego czy jak ją potniesz to zachowujesz całość, czy trzymasz już tylko slajsy, etc. Ja nie wiem czy któryś mój folder ma aż tyle
- DonPadzior
- Admin
plik .wav 44100 16bit zabiera ok. 10mb/minutę
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- DonPadzior
- Admin
i tak i nie heheheh
każdy .wav zabiera 10mb/min w związku z tym łatwo sobie policzyć że jak mamy sampel np.15 sek to zabierał nam będzie 2.5mb. Chodziło mi ogólnie o zasadę - jak zwykle moje palce nie nadążają za moim tokiem myślenia
EDIT:
@ende
możliwe, możliwe....
wystarczy że masz w folderze nawalone kilka sampli których już nie używasz i cały projekt będzie ci zabierał dużo więcej miejsca niż standardowe 128 Ramu MPC'tki - o tym właśnie pisał dudi kilka postów wcześniej
każdy .wav zabiera 10mb/min w związku z tym łatwo sobie policzyć że jak mamy sampel np.15 sek to zabierał nam będzie 2.5mb. Chodziło mi ogólnie o zasadę - jak zwykle moje palce nie nadążają za moim tokiem myślenia
EDIT:
@ende
możliwe, możliwe....
wystarczy że masz w folderze nawalone kilka sampli których już nie używasz i cały projekt będzie ci zabierał dużo więcej miejsca niż standardowe 128 Ramu MPC'tki - o tym właśnie pisał dudi kilka postów wcześniej
- djfunnynut
- Pad4
Ja z takim zapytaniem...
Ile używacie padów przy jednym songu.plus minus...
wiem,że jeden drugiemu nie równy
taki tradycyjny bit - sampel,zwrotka,refren,(wstęp - zakończenie)
pytam,bo wydaje mi się,że za dużo tego wszystkiego mam w produkcjach
sampli na dwa banki ( z czego kilka nie pasuje w ostateczności)
plus jeden cały na perkusji
czyli mam trzy banki na mpc 500.
zdaje sobie sprawę,że ważnym elementem jest dobór najlepszych sampli/próbek
co przychodzi pewnie z czasem taki wybór - strzał w dziesiątkę.
trza stukać stukać stukać i się ogrywać....
Ile używacie padów przy jednym songu.plus minus...
wiem,że jeden drugiemu nie równy
taki tradycyjny bit - sampel,zwrotka,refren,(wstęp - zakończenie)
pytam,bo wydaje mi się,że za dużo tego wszystkiego mam w produkcjach
sampli na dwa banki ( z czego kilka nie pasuje w ostateczności)
plus jeden cały na perkusji
czyli mam trzy banki na mpc 500.
zdaje sobie sprawę,że ważnym elementem jest dobór najlepszych sampli/próbek
co przychodzi pewnie z czasem taki wybór - strzał w dziesiątkę.
trza stukać stukać stukać i się ogrywać....
- dudi
- Pad16
Przede wszystkim nie tnę sampla na równe części, bo jak widzę jak typy zapełniają 4 banki jednym samplem to białej dostaję. A generalnie nie ma zasady - raz użyjesz połowy jednego banku, innym razem i dwa banki ci nie starczą. Wszystko zależy od projektu.
- djfunnynut
- Pad4
miałem nadzieję,że ktoś napisze:
perka - stopa,hihat,werbel - 4 pady
sampel - od razu cały wrzucacie,ewentualnie podzielone na trzy
przeszkadzajki - do dwóch
bas - gotowe próbki...
bo na przykładzie ostrego
np.dużo utworów na całym samplu i mam wrażenie,dograna tylko perkusja
na szybko przykład: brother on the run
czyli w zasadzie utwór na pięciu padach...
ale później przypomniało mi się:
o robieniu bitów i padów mogłoby braknąć...
perka - stopa,hihat,werbel - 4 pady
sampel - od razu cały wrzucacie,ewentualnie podzielone na trzy
przeszkadzajki - do dwóch
bas - gotowe próbki...
bo na przykładzie ostrego
np.dużo utworów na całym samplu i mam wrażenie,dograna tylko perkusja
na szybko przykład: brother on the run
czyli w zasadzie utwór na pięciu padach...
ale później przypomniało mi się:
o robieniu bitów i padów mogłoby braknąć...
- dudi
- Pad16
Nie ma takich zasad więc nikt ci ich nie poda. Perka też różnie zajmuje, ale u mnie podstawowy setup to po dwa haty i kicki, snare + krasz, przeszkadzajki (co tam mi pasuje). Próbki na padach robione z użyciem drum layering, choć też nie w każdym przypadku, bo jak znajdę coś co mi pasi to tylko jakiś resampling i filtry.
Tak po krótce...
Tak po krótce...
- Rec
- Pad4
Z tego co piszesz to wydaje mi się, że nie jesteś świadom tego, że bitu nie robi się tylko na MPC... oczywiście można i się da ale jak podałeś na przykładzie ostrego akurat w "o robieniu bitów" używał jakiś syntezatorów bądź innych tego typu maszyn. Wracając do twojego pytania, ilość padów nie ma znaczenia. Nie sposób a efekt Pokój!
Incognito Crew - https://soundcloud.com/incognito-produkcja" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Rec - https://soundcloud.com/bv2ski2ler" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Rec - https://soundcloud.com/bv2ski2ler" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
- DonPadzior
- Admin
Rec pisze:... na przykładzie ostrego akurat w "o robieniu bitów" używał jakiś syntezatorów bądź innych tego typu maszyn...
Święte słowaRec pisze: Wracając do twojego pytania, ilość padów nie ma znaczenia. Nie sposób a efekt Pokój!
- djfunnynut
- Pad4