Zmiana dźwięku sampla przy dodaniu volume

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sniezny
Pad1

Witam. Mam pytanie dotyczące problemu zawartego w temacie, minowicie dlaczego chcąc podgłośnić sobie volume w mojej XL'ce na odpowiednim samplu, jego dźwięk całkowicie się transformuje wraz ze wzrostem głośności? Akai jest podłączona tylko pod głośniki creative 2.1 (czy to może być przyczyna?). Tak samo dzieje się kiedy podłączam słuchawki. Wygląda to mniej więcej tak:
http://youtu.be/oe8S-AHJ_2M

oraz następna rzecz która mnie zastanawia to gdy otwieram "song" i przełączam input na z analog na digital to jak widać na ekranie dzieją się niezłe wariacje, czy tak powinno być czy coś jest stanowczo nie tak? (nie bierzcie pod uwagę tej muzy w tle, jak nagrywałem to nawet nie słyszałem tego bo miałem słuchawki na uszach :hah: )
http://youtu.be/k1Fwf2boGIs

mayday mayday C=(
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Przy każdej próbce? Za mocno w piz*ę dajesz :P
Druga opcja raczej nie powinna mieć miejsca :/
Awatar użytkownika
sniezny
Pad1

Właśnie zależy od próbki, ale w 90% tak to wygląda (nawet przy hat'ach).

Szjet, więc coś może być nie tak z tą maszynką? :(
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Nie miałem nigdy większej styczności z 2000xl więc nie powiem co się może dziać, ale ktoś na pewno rozwieje twe wątpliwości. A gdzie żeś ostatecznie kupił?
Awatar użytkownika
sniezny
Pad1

Kumpel ziomeczka z wysp jak wbija na święta do polszy to przywozi dużo sprzętu na spyl i akurat miał taką xl'ke z kartą efektów i 8 out'em. No ale jak widać chyba jednak nie zawsze wszystko gra jak powinno :V Dał mi ją narazie bez zapłaty bo nie sprawdzał nawet jej stanu wcześniej i dlatego jestem tu z tym problemem, bo też niechiałbym tyrać na coś co nie jest sprawne w 100%.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

No to najlepiej jak się ktoś jeszcze skonfrontuje z tym problemem :)
Awatar użytkownika
timaciek
Pad2

Być może jest to kwestia uszkodzenia, a być może tylko jakaś taśma się wypięła... Ale musiałbyś rozkręcić to cacko i sprawdzić ziom.
https://soundcloud.com/timaciek" onclick="window.open(this.href);return false;
ha7e
Pad1

pierwszy problem to przesterowanie sygnału. maszynie nic nie będzie, co najwyżej rozjebiesz głośniki/słuchawki, ale też nie tak prosto

druga sprawa - może i nie działa to do końca poprawnie, nigdy nie samplowałem cyfrowo. zakładam, ze wpiąłeś we wloty cyfrowe kabel z analogowym sygnałem, ale to też raczej nie tłumaczy zachowania maszyny. sugeruję przeinstalować os na zassany ze strony akai, a jeżeli to nie pomoże - wypiąć taśmę outów (8out mam na myśli), a w ostateczności wyjąć eb16 i rozszerzenie ramu. jeżeli po sprawdzeniu kilku wersji softu u siebie i wyjęciu wszystkich rozszerzeń nadal będzie krzaczyć, to masz jebniętą maszynę, ale o ile wszystko inne działa jak trzeba, to olej ten problem. pamiętaj też, że DIGITAL INPUT służy do wprowadzenia w nie sygnału cyfrowego. skup się raczej na tym, czy każdy pad reaguje tak samo, czy wyświetlacz nie ma tendencji do utraty kontrastu po jakimś czasie pracy, czy wszystkie przyciski działają prawidłowo i w końcu czy analogowe wyjścia (8out) prażą.

jeżeli poza tym krzakiem wszystko jest ok, to użyj go do zbicia ceny i ciesz się szarakiem : )
ODPOWIEDZ