Track mute

Dział poświęcony systemowi stworzonemu przez 'JJ'.
ODPOWIEDZ
Tabaka
Padawan

Hej

Mam pytanko odnośnie tracków .. czy mogę nagrać sekwencję z wykorzystaniem Mute:ON ?
Tak żeby na chwilkę wyłączyć dany track? Czy pozostaje tylko opcja aby zapisać to wszystko i wrzucić jako Sq 2 i tam edytować każdy track ? Proszę o odpowiedź :)
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Tabaka pisze:Mam pytanko odnośnie tracków .. czy mogę nagrać sekwencję z wykorzystaniem Mute:ON ?
w sensie, że wszystkie inne tracki wyłączone, a tylko jeden - ten, który nagrywasz - jest ON? Nie ma najmniejszego problemu, wystarczy spróbować ;)

ale tu zamotałeś i nie wiem o jakiej edycji myślisz
Tabaka pisze:i wrzucić jako Sq 2 i tam edytować każdy track ?
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

nic nie zamotał..dobrze gada :D.
Po prostu to co napisał to są dwa różne podejścia do tego samego tematu, w punkcie pierwszym masz jedną długą sekwencję powiedzmy na 8 barów, gdzie od 4 bara wyciszają ci się tracki, a w drugim przypadku masz dwie sekwencje po 4 bary gdzie pierwsza jest bez wyciszonych tracków a druga już z wyciszonymi :D
Poprostuy w MPC można podejść dany problem na 3-4 sposoby tak jak z trackami gdzie możesz nagrać wszystkie bębny naraz i mutowac pady lub nagrać bębny na osobnych trackach i mutowac tracki :D Ewentualnie możesz nagrywać kilka sekwencji "pełnych" bębnów z pominieciem niepotrzebnych gadżetów typu hihat lub coś tam :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Zamotał w sensie, że nie do końca wiem o co mu chodzi, bo rzeczywiście MPC jest takim gadem, dzięki któremu na kilka sposobów da się rozkminić niektóre tematy i ciężko mi tu było ogarnąć jedną, zwięzłą odpowiedź :P
Awatar użytkownika
Przester
Pad3

U mnie mode+track mute i normalnie rec+tracki które chce wyciszyć w danym momencie. Przydatne gdy nie chcesz marnować czasu na usuwanie pojedynczych zapisów na sekwencerze.
https://soundcloud.com/przester-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.youtube.com/channel/UCXAUL7 ... Kv8pkCYCww" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Tabaka
Padawan

No właśnie coś muszę źle robić bo mam tak :

track 1 - melodia
track 2 - werbel
track 3 - stopa
track 4 - hihaty

I klikam normalnie play+over dub i track mute i wyciszam sobie przykładowo track 2 ale to wyciszenie mi się nie nagrywa .
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

chyba jestem jeszcze zbyt pijany żeby zrozumieć i zwizualizować sobie w głowie co ty chcesz zrobić ><
Awatar użytkownika
pewuprodukcje
Pad2

Koledze tu chyba chodzi o coś co można zrobić w daw'ach, czyli nagranie automatyki? Nagrywam sobie zdarzenia, wyłączam dany track, itp. itd i później odpalam i dzieje się tak jak nagrałem. Nie wiem czy mpc ma taką funkcję? Z ciekawości spróbowałem zrobić tak jak kolega Przester opisuje, ale nic to nie daje. Być może ja coś źle robię, albo po prostu tak jest. Nie jestem do końca pewny, gdyż sam działam na mpc od niedawna :)
Wciskam pad, kładę funty, daję bejslajn. Bęben gra, nie wiesz brat ile to szczęścia...
Tabaka
Padawan

Pewu dokładnie o to mi chodzi :) okey więc będę robić dodatkowe Sq szkoda, że MPC tego nie ma :(
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Nie rozumiem z czym masz problem ?
Pod przyciskiem banku D masz dedykowany przycisk Track Mute, wciśnięcie go przenosi cię na ekran w którym padami możesz wybierać tracki które mogą być mutowane :/ 1-16 dla banku A 17-32 dla banku B itd.
Wystarczy wcisnąć nagrywanie i.......nagrać track mute'y.
Po wejściu w step edit (mode+pad14) możesz przełączyć pole view z ALL EVENTS na TRACK MUTE żeby zobaczyć w których miejscach te mute'y są nagrane.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Tabaka
Padawan

Tak to ja wiem ale jak mam niby je nagrane ( w step edit jest napisane,że są ) to po włączeniu Sq mimo wszystko nic się nie zmienia i je ciągle słychać ;/
Awatar użytkownika
b0b
Pad7

możesz też spróbować zaznaczyć opcję żeby nagrywał zmiany w mikserze i mikserem powyciszać.

albo przypisać pod slidery jakieś tam pady i dać velocity na nie i też zmniejszyć w trakcie nagrywania
Tabaka
Padawan

Właśnie też myślałem o tym ;) okey dzięki za odpowiedzi sory za bycie noobem ;D
ODPOWIEDZ