KRK5 vs KRK6
- DonPadzior
- Admin
warto....
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- DonPadzior
- Admin
a co byś chciał więcej ? 
RP5 mają 5 calową memnbramę a RP6 jak nazwa wskazuje mają 6 calową membramę.
Moim zdaniem do RP5 nie powinieneś podchodzić bez dedykowanego sub'a jak: KRK 10s bo większość 5 calowych "monitorków" to rzeczywiście czystszy i "ładniejszy" dźwięk ale mimo wszystko brakuje im dołu.
Prawdziwa zabawa zaczyna się od 6 cali w górę gdzie 8 cali to optymalny wybór. Weź pod uwagę też rozmiar twojego pokoju bo jak siedzisz w klitce metr na metr to branie 8 calowych monitorków mijałoby się raczej z celem
.
Do tej pory KRK uważane były za najlepszy wybór pod względem cena/jakość ale osobiście myślę że nie zawsze trzeba iść za tłumem i warto by się rozejrzeć też za czymś innym jak np. Alesis M1 Active MkII lub Behringer TRUTH B1031A - logo i żółty kolor membramy to nie wszystko

RP5 mają 5 calową memnbramę a RP6 jak nazwa wskazuje mają 6 calową membramę.
Moim zdaniem do RP5 nie powinieneś podchodzić bez dedykowanego sub'a jak: KRK 10s bo większość 5 calowych "monitorków" to rzeczywiście czystszy i "ładniejszy" dźwięk ale mimo wszystko brakuje im dołu.
Prawdziwa zabawa zaczyna się od 6 cali w górę gdzie 8 cali to optymalny wybór. Weź pod uwagę też rozmiar twojego pokoju bo jak siedzisz w klitce metr na metr to branie 8 calowych monitorków mijałoby się raczej z celem

Do tej pory KRK uważane były za najlepszy wybór pod względem cena/jakość ale osobiście myślę że nie zawsze trzeba iść za tłumem i warto by się rozejrzeć też za czymś innym jak np. Alesis M1 Active MkII lub Behringer TRUTH B1031A - logo i żółty kolor membramy to nie wszystko

I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- pewuprodukcje
- Pad2
Ja mam RP6 i sobie cenie
Ziom miał RP5 i faktycznie słabo było z basem. Totepady wytłumaczył to najlepiej 

Wciskam pad, kładę funty, daję bejslajn. Bęben gra, nie wiesz brat ile to szczęścia...
- pewuprodukcje
- Pad2
Ja obecnie mam w pokoju o średnim umeblowaniu i raczej ściany są gołe przez co nie czuje się całkiem komfortowo, ale niedługo zmieniam lokum i wtedy coś pomyślę bardziej o odpowiednim ustawieniu i akustyce pomieszczenia.
Wciskam pad, kładę funty, daję bejslajn. Bęben gra, nie wiesz brat ile to szczęścia...
-
- Padawan
Za naprawdę nieduże pieniądze możesz sobie przystosować pokój do dobrego odsłuchu bass trapy naprawdę dużo dają a można je wykonać samemu z odpowiednich komponentów poczytaj bo naprawdę warto. W pustym pomieszczeniu jakich byś nie miał monitorów i tak będziesz miał zaburzony odsłuch przez pogłos pomieszczenia oczywiście ważne też jest ustawienie kolumn kont pod jakim stoją oraz wysokość. 
Twój drugi post, który czytam i ta sama sytuacja, leci ostrzeżenie, za niestosowanie się do regulaminu i reklamowanie komercyjnych projektów bez zgody administracji. //dudi

Twój drugi post, który czytam i ta sama sytuacja, leci ostrzeżenie, za niestosowanie się do regulaminu i reklamowanie komercyjnych projektów bez zgody administracji. //dudi
-
- Pad3
Na temat monitorów wiem w sumie tylko tyle, że mają być stosunkowo blisko mnie i nakierowane na mnie. No i to, że w niewygłuszonym pomieszczeniu nie dają zamierzonych efektów, ale mam nadzieje, że mimo to będzie mix łatwiejszy niż na słuchawkach...
- pewuprodukcje
- Pad2
Wiadomo, że jak nie masz odpowiednich warunków odsłuchowych to trzeba sobie radzić jak się da. Będziesz się ich musiał "nauczyć" tego jak brzmią w twoim pomieszczeniu. Porób trochę miksów i odsłuchaj je później w różnych warunkach. Wyciągniesz z tego wnioski. Co do ustawienia to o ile dobrze pamiętam w instrukcji producent podaje idealne ustawienie.
-
- Pad1
to polecam jednak zapoznać się z literaturą i poczytać sobie o ustawieniu monitorów bo czynników od których zależy ich brzmienie jest sporo przy których wielkość membrany to zdecydowanie najmniejszy problem, akustyka pomieszczenia i znajomość własnych uszu jest ważniejsza niż drogie monitory odsłuchowe1Sort wrote:Na temat monitorów wiem w sumie tylko tyle, że mają być stosunkowo blisko mnie i nakierowane na mnie.