żywotność / feeling padów

Pytania i opinie dotyczące MPC500.
ODPOWIEDZ
Tarzan
Padawan

póki co zastanawiam się jeszcze nad 2500, 1k i 500 i jak na razie skłaniam się bardziej w stronę 500 (kwestia mobilności), a bez assignable mix out i wyświetlacza chyba sobie jakoś poradze ;d
więc jak to jest z padami? są takie same jak w mpc1k, czy jak po pad upgrade (albo wyższych modelach)? padają szybko, czy da rade pograć parę lat na jednych?
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Podstawowa różnica w padach pomiędzy 500 i 1000 a 2500 jest w wielkości, tzn. w dwóch pierwszych jest 3/4 wysokości, a pełne kwadraty są dopiero w 2500. Jeśli chodzi o żywotność, to nie znam osobiście żadnej osoby, która wymieniała sensory w 500. Wiadomo, że wiecznie działać nie będą, ale ja sam waliłem (na używanej już wcześniej sztuce) rok czasu, teraz dalej jest klepane i nawet nie stęka, a ma już przynajmniej ze 3 lata. Jakbym miał porównywać to raczej celowałbym w tałzena po apgrejdzie.
Wszystko też zależy od tego ile będziesz grał, bo 3 lata użytkowania u jednego to nie te same 3 lata u kogoś innego.
Tarzan
Padawan

no wlasnie jeszcze nie wiem do konca co kupie, zalezy jakie oferty beda jak juz bede mial hajs. 500 wydaje mi sie byc troche ograniczona, ale za to tym plusem u mnie jest rozmiar i mobilnosc, a z drugiej strony 1k ma 6 outow co by mi sie bardzo przydalo w miksie. no i wyswietlacz na ktorym mozna dokladniej ciac. na razie 2500 odpada, ze wzgledow na rozmiary, bo bede sie czesto przemieszczal miedzy studiem, domem a !@#$%^&*.

jeszcze nie gralem nigdy na padach 3/4 ale wydaje mi sie ze beda lepsze do fingerdrummingu, bo mozna wyzej siegnac jedna reka

a i jeszcze jedno, na mpc daje rade zmieniac szybko glosnosc calych programow? wiem ze na jjosie mozna zaznaczac pady i zmieniac glosnosc jednoczesnie, a jak jest w mpc500?
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

2500 bez jakiejś walizy to na dłuższą metę można tylko zniszczyć, generalnie jednak mało mobilna ona jest :) Pamiętaj, że podstawowa różnica pomiędzy 500 a resztą MPCtek to brak 4 padów, bo mówisz o finger drummingu, a te 4 pady mogą się nieraz przydać, ale to też zależy co chcesz wyczyniać.
Na 500 zmieniasz głośność każdego pada osobno.
Tarzan
Padawan

nie no i tak na razie fingerdrummuje tylko na LPD8 / MPKmini (albo oba naraz jak b.durazzo ;p ) i mysle ze dalbym rade robic jakies bardziej rozbudowane na 500 sety/rutyny ;)

w ogole mialem fajny pomysl zeby podlaczyc mpc1000 do zwyklego miksera dwu kanalowego (main out na pierwszy kanal a mix1/2 na drugi) i robic jakies fajne rutyny uzywajac crossa
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Tarzan pisze: w ogole mialem fajny pomysl zeby podlaczyc mpc1000 do zwyklego miksera dwu kanalowego (main out na pierwszy kanal a mix1/2 na drugi) i robic jakies fajne rutyny uzywajac crossa
...da się i to całkiem spoko efekty można rozkminić :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Tarzan
Padawan

jeszcze jak masz jakis fajny mixer z efektorami :) ja niestety mam tylko Technicsa SH DX1200 i Pioneera DJM300s C=(
Ende
Pad10

nie narzekaj man, ten techniol to kawał porządnej tarki :)
MPD 32 (fingerdrumming in progress)
ODPOWIEDZ