Maschine- parę pytań

Nie trzeba wyjaśnać
Post Reply
marcinmsz
Pad2

Po ogarnięciu tego urządzenia za pomocą tutoriali z yt mam tylko małe pytanka, na których odpowiedź w tutorialach nie znalazłem:
1. Do czego służy przycisk Snap? :niepewny:
2. Jak przestawiać pomiędzy wywołaniem dźwięku przez naciśnięcie pada i dźwięk leci do końca, a przytrzymanie tego padu i dźwięk milknie z uwolnieniem pada ?
3. Do czego służy Select mode i co to są te "events"y?
Dzięki za odp
Last edited by marcinmsz on 19 May 2013, 19:01, edited 1 time in total.
dudi
Pad16

marcinmsz wrote:Pomyślałem że zamiast zakładać tysiące tematów na temat drobnych pytań, założyć jeden w którym można będzie wrzucać jakieś wątpliwości.
nie jest to dobry pomysł, później nic nie wiadomo, bo nie chce się nikomu szukać
marcinmsz
Pad2

Hmm, no ale w przypadku małych pytań jak powyższe, albo w stylu jak podłączyć maszynę itp trudno zakładać osobny temat. Ale mogę edytować, Twoje forum w końcu.
Ende
Pad10

no ale coś takiego jak "jak podłączyć maszynę" jest na 120% w manualu ;>
MPD 32 (fingerdrumming in progress)
marcinmsz
Pad2

Podałem przykładowe zupełnie abstrakcyjne pytanie :P
Wróćmy do tematu ;)
dudi
Pad16

bzdury, które się będą powtarzać będą wtedy po prostu usuwane
DonPadzior
Admin

1. SNAP nie ma żadnej funkcji oprócz zapisywania projektu w połączeniu z shiftem
2. Sound --> Modules --> Sampler --> Type: One Shot lub ADSR - w przypadku ADSR prawy ekran kontroluje obwiednię.
3. Select Mode służy do wybierania nut lub wszystkich eventów z pokładu kontrolera. Eventy to po prostu "zdarzenia" czyli nuty, komunikaty CC itp.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
marcinmsz
Pad2

Dzięki ;)
Swoją drogą widzę że maszynka ma zajebiście dużo fajnych opcji w samplerze!
marcinmsz
Pad2

Kurde, jak sampel w abletonie tnę do drumracka to wyłącza mi się pad 1, wie ktoś jak to naprawić? :/
To znaczy wyświetla mi się jako działający, ale w drumracku nie gra tej części sampla pod którą jest przypisany.
DonPadzior
Admin

nie rozumiem tzn że co ? tniesz i kontroler ci odpala inny pad czy gra dobre pady ale region sampla jest inny ?
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
marcinmsz
Pad2

Tnę i kontroler nie odpala pierwszego dźwięku [C1] za pomocą padu. Gdy uruchamiam myszką to działa. Wszystkie inne pady działają, jak przesunę go gdzieś indziej lub zmienię grupę [i wtedy ten pad będzie na C2] to wszystko działa. Jest to małe uniedogodnienie.
I nie kumam czemu ten 1 się wyłącza...
DonPadzior
Admin

w maschine controler editorze sprawdź czy nie masz nuty zmienionej na jakąś inną ew. w chain selectorze drum racka też sprawdź czy przypadkiem pad1 nie czeka na jakąś inną nutę...
Post Reply