Wymiana padow na grubsze

Opinie i pomoc w obsłudze MPC5000.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

Wymienilem pady na grubsze i jak niektorzy wiedza nie przykleilem corx'ow przez co pady byly mniej czule niz stare. Teraz przykleilem corx'y, mocno je naciskajac tak jak na filmie instruktarzowym. Teraz pady sa mega czule, do tego stopnia, ze pad dziala nawet wtedy gdy nacisnie sie obudowe obok, albo czasem same sie wlaczaja przy graniu. Niekiedy potrafia sie zacinac. Tak sie dzieje tylko gdy obudowa MPC jest przykrecona. Gdy pady leza na sensorze bez obudowy, wszytkie dzialaja bez zarzutu. Sa mega czule, nie dubluja sampa i nie zacinaja sie, czyli wychodzi na to ze z sensorem wszystko ok.

Rozkrecalem i skrecalem MPC juz dwa razy i problem sie powtarza. Obudowa jest dobrze spasowana. Moze te corx'y sa cit za grube i dlatego tak sie dzieje? Jakies pomysly jak to rozwiazac? Tylko nie mowcie zeby klepac bez obudowy :D
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

weź nóż do tapet i odetnij 0.5 mm corxa... ewentualnie jeżeli w 5000 jest możliwość ustawiania padów to zwiększ treshold na coś nieco wyższego...
ja miałem to samo, po uderzeniu w obudowę cały lewy dolny róg mi się odpalał od Pad1 do Pad 6 :/, po pozostawieniu czułości padów na tym samym poziomie i zwiększeniu treshholda z 1 na 4 nic mi sie nie odpala a pady wystarczy dosłownie muskać :P
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

totepady pisze:weź nóż do tapet i odetnij 0.5 mm corxa...
Pisalem juz, ze mysle, ze z sensorem jest wszystko ok bo bez obudowy wszystko dziala bez zarzutu, wiec mysle, ze jest to bezcelowe...
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

ale obudowa ci przecież dociska pady do sensorów no nie ? w związku z czym jak zwiększysz gap pomiędzy sensorem a padem to obudowa nie będzie go tak bardzio dociskać :)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

Kurcze zle preczytalem to co napisales. Myslalem ze chodzi Ci o naciecie sensora. Znalazlem tylko ustawienie pad sensitivity i velocity curve, ale przy zmianie watrosci nic sie nie zmienia. Opcji tresholda tam nie ma, chyba ze mozna ja gdzie indziej znalezc... To chodzi o treshold padow czy calej mpctki?
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

Znalazlem podobny przypadek do mojego na amerykanskim forum. Napisalem do MPCStuff. Prawdopodobnie pomylili sie z corx'ami dla mnie. Poki co bede nawalal w Pady bez corx'ow. Zobaczymy co na to Panowie z MPCStuff powiedza. Z tych corx'ow to strasznie ciezko sciac 0.5mm bo sa mega cienkie, takze odpuszczam narazie z jakimikolwiek recznymi przerobkami. Biore sie za skrecanie MPC :)
ODPOWIEDZ