tracki

Dział poświęcony systemowi stworzonemu przez 'JJ'.
ODPOWIEDZ
gimba
Padawan

witam
do rzezczy;)

przerzuciłem się z komp na mpc 1000 i z bólem mi to idzie,mój największy problem to...

chce robić bit na kilku trackach 1trak stopa,2 track werbel i t p,zęby potem to zgrywać na komp całymi partiami za pomocą track mute,
(chyba ze tez idzie inaczej,wygodniej?),no i powiedzmy ze mam nagrany 1 track z tą stopą,i teraz ustawiam 2 track zęby dograć werbel,no i wszytko fajnie ale gdy wciskam rec to nie slysze 1 tracku,a chce go slyszec zeby dograc do niego drugi,jak to ustawic?

mam jj os 3,15 free

sorki za glupie pytanie ale przezucici sie z kompa na mpc,to naprawde masakra,mega to skomplikowane dla mnie;)prosze o wypowiedz;)
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Wg mnie nagrywasz na tym samym tracku, bo nie ma opcji żebyś nie słyszał tego co masz na pierwszym, chyba że walisz na niego mute.
Awatar użytkownika
sniezny
Pad1

Może zamiast zmiany track'a zmieniłeś całą sekwencje?
gimba
Padawan

Dudi_ raczej nie bo mute wciskalem na on i off żeby zobaczyć co się będzie dzialo,,może napiszę jak nagrywam,bo może obieram zły sposób,a więce

mode_pad 15 zapomniałem jak się nazywa
mam już ustawine bary tempo i t p
no i stukam np stopę
wciskam f1,i ustawim 2 trak
wciskam rec i dupa nie słyszę 1 tracku

może jest inny sposób?może coś źle robię?

sniezny_nie:-D
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Porządkując:
Po co walisz mode + pad15? Co chcesz tym zrobić?
Po nagraniu np. tej stopy po co wciskasz F1? Toż to T.C.

Powinno to wyglądać tak:
ustawiasz długość sekwencji -> track 01 -> play + record -> walisz powiedzmy stopę
dajesz track 02 (kręcąc kółkiem po ustawieniu kursorem na [Tr: ] albo wciskając F4) -> play + record -> i jedziesz werbel
Nic więcej nie musisz wciskać. Ba! nie musisz nawet zatrzymywać przyciskiem stop tego co nagrałeś, bo możesz od razu przeskoczyć na kolejnego tracka i zacząć nagrywanie.
Na pewno też nie przestawiasz po drodze nic w programach ani w Type: (to musi być DRUM jak grasz sample z MPCtki)?
gimba
Padawan

Po to wale w te 15 bo mam przyzwyczajenie z kompa że lubię wszystko widzieć wizualnie,a f1 po to żeby zmienić track tak samo jak tr na main,spróbuje,jutro tak jak piszesz i dam znać jak poszło

a korzystając z okazji zapytam jeszcze o trim
dajmy na to że mam sampel np trąbke,na padzie 1 no i lecę do trim i ciacham.ok.teraz chce mieć tą sama trobke w orginalnej części,no to wchodzę. Modę_load i ląduje ten sam sampel na pad 2,mam zamiar go przycac,i nie mogę bo trim cały czas przycima ten pierwszy,za dużo siedziałem przy komputerze i trochę ciężko mi zrozumieć mpc,dlatego pytam gdzie można kopiować sample?zmieniać im nazwy?bo może jak zmienię nazw sampla to trim zachowa się inacze,sam nie wiem jak to rozumieć:-D
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Jak wczytasz jeden sampel to nie możesz go wczytać kolejny raz, zresztą nie ma takiej potrzeby - możesz go skopiować, ale generalnie tnąc ustawiasz punkty start i end i możesz jeden sampelek ciąć dowolną ilość razy w dowolnych miejscach o dowolnej porze dnia i nocy.
Jak utniesz co chcesz to wchodzisz w mode + program i tam ustawiasz którą próbkę chcesz dać na dany pad.
A jak chciałbyś mieć cały sampelek (przed pocięciem) i sTRIMowany kawałek to musisz z tego pierwszego w trim mode odznaczyć punkty start i end żeby ci puszczało całość, bo łopatologicznie wygląda to tak, że możesz nawet z 3 minutowego sampla zaznaczyć kilka dziesiątych sekundy gdzie wybrzmiewa snare i po przypisaniu tej próbki do pada odtworzy ci tylko to co masz wyznaczone przez start i end point (pomimo, że nie uciałeś i nie extract'owałeś tego).
gimba
Padawan

ok z nagrywaniem tracków wszytko ok zrobiłem tak jak napisałeś i jest spoko,ale nie potrafię powiedzieć co robiłem źle

gdzie można je skopiować?
o zaznaczaniu i cieciu akurat wiem ale w trim nurtuje mnie coś bardziej,mianowicie opcja manual

mode-trim-chop-slice-manual
bo chce np jeden sampel pociąć na 3 rożne długości,no i problem
kółkiem zmienia level,nie idzie wejść kursorem na st i end,wiec dusze wszytko co idzie,przytrzymuje shift jadę kółkiem,i coś się dziej mam dwa regiony,jak zrobić ich więcej?i jak wejść na st i end żeby precyzyjnie zaznaczyć?nie wiem czy długość sampla ma tu coś do rzeczy?

2
mode,program,lfo-są tam filtry,pitch i t p,no i właśnie gdy zmieniam ich wartości w samplu nie słychać żadnych zmian,jak to działa?
3
wczoraj trochę poszperałem na forum i znalazłem gdzieś ciekawy wpis,mam na karcie giga sampli perkusyjnych,mpc odczytuje tylko połowę z tego,i właśnie wczoraj wyczytałem ze każdy wawe musi mieć 44,1,czy to może być problemem tego ze nie odczytuje?dostaje komunikat ''wrong file''
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Kopiować możesz w trim mode, a dodatkowo Trim:
http://www7a.biglobe.ne.jp/~mpc1000/trim308e.htm" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow + zerknij do manuala

LFO to strona 77 manuala

WAV: 16 bit i 44.1 + nazwa nie może być za długa (jak się nie mylę do 14 znaków), bo jak to przekroczysz to ci skraca automatem i np. plik:
kasjdbkshbsdkfjbskdbvfkb_VOL1 to dla MPC będzie to samo co plik
kasjdbkshbsdkfjbskdbvfkb_VOL2, bo odpowiednio to sobie skróci do np. kasjdbkshbsdkf
gimba
Padawan

dziękuje kolego za wszelką pomoc,przejrzałem manual,i nic mi to nie mówi,ale ok znajdę sam odpowiedz na to pytanie;)
ODPOWIEDZ