Wstęp:
Przedstawiam mój najnowszy autorski projekt biurka studyjnego, nad którym pracowałem przez ostatni czas. Projekt został wykonany na zamówienie dla prywatnego studia.
Założenia:
Cechy biurka były od samego początku wyraźnie nakreślone przez klienta i musiałem dokładnie spełnić wszystkie założenia. Głównym założeniem był jego niewielki rozmiar i możliwość demontażu nóg. Kolejnym warunkiem było stworzenie wysuwanej szuflady dla keyboardu - czyli ulokowanie go na biurku z resztą sprzętu dla wygodnej i ergonomicznej pracy (poprzednio keyboard znajdował się osobno na drugim stole co bardzo obniżało komfort pracy). Klient sprecyzował również generalny wygląd (bryłę). Kolejnym elementem była przestrzeń RACK- 2U, 1U, 1U, 1U. Ostatnim i jakże ważnym warunkiem było wykończenie kolorystyczne - czerń i biel.
Do dzieła!
Swoją pracę zacząłem od projektowania komputerowego. Projekt biurka w skali 1:1 został wykonany w programie Sketchup. Cel - wykonanie bryły, która trafia w sedno sprawy, spełnia wszystkie wymogi dotyczące wymiarów, a następnie nadanie jej charakteru poprzez odpowiednie wymodelowanie kształtów. Dopiero czwarty projekt, który wykonałem został zaakceptowany i czekał na podjęcie decyzji dotyczącej wyboru materiałów do wykończenia. W moich myślach był oczywiście lakier - niestety brak warunków skutecznie wyeliminował to rozwiązanie. Innym bodźcem decydującym było również (moje) założenie, że pracę wykonuje sam, bez powierzania niektórych jej elementów osobom trzecim (tj. lakierowanie). Druga myśl, która mnie bardzo zaciekawiła i tak samo odstraszała okazała się być TĄ, na którą się zdecydowałem - Ciemny, fornir + biała skaj o strukturze baranka. O ile biurko nie stanowiło dla forniru żadnego problemu, o tyle skaj była dość dużym wyzwaniem ze względu na kształt i konstrukcje biurka.
Projekt 3D:
Finalny projekt w skali, na którego podstawie zostało wykonane biurko:

Kolorystyka projektu przekłada się na finalne wykończenie.
Budowa:
Biurko zostało wykonane z trzech różnej grubości płyt MDF: 18mm, 12mm, 6mm. Techniką wykonania była tzw "kanapka". Blat został wykonany w z dwóch różnych kształtów dla dołu i góry, które zostały połączone tak aby nadać mu odpowiednią grubość i tym samym umożliwić umieszczenie wysuwanej półki. Nogi wykonane są z 4 płyt MDF 18mm dając tym samym nogę o grubości 72mm. Nogi łączone są z blatem na pióro-wpusty i zabezpieczane dwiema śrubami. Do wykonania połączeń użyłem kleju, ścisków oraz lamelek. Wszystkie elementy biurka zostały frezowane za pomocą wcześniej przygotowanych szablonów. Wysuwana półka keyboardu osadzona jest na prowadnicach kulkowych. Siłownik umieszczony pod blatem usprawnia ruch półki. Do klejenia skaju oraz forniru użyłem kleju Pattex Classic.
Wykończenie:
-Czarny fornir lakierowany lakierem w wersji mat
-Biała skóra
Wyposażenie:
Cechy:
- 2U + 1U + 1U + 1U rack unit
- Wysówany keyboard
- Ukryty schowek
- Kompaktowy rozmiar
- Wbudowane oświetlenie
- Możliwość odłączenia nóg w celu transportu
Sprzęt:
1. Allen & Heath Zed R16
2. Akai MPC 2500 Special Edition
3. Axiom Pro 61
4. Muse Receptor VIP
5. furman m-10x e
6. imac 20"
7. Apple Wireless Keyboard & Trackpad
8. Focal CMS 50 Powered Reference Monitor
Zdjęcia ukończonego projektu:

Zdjęcia paneli akustycznych wykonanych do studia - w tym samym wykończeniu co biurko.

Zapraszam do komentarzy i oceny.