Siema ziomki
Tak powoli planuję sobie budżety na małe domowe studio i inne pierdoły i mam rozkminę.
Zakładam, że chcę mieć:
- mpc
- syntezator (np. mikrokorg)
- monitory
- gramofon
- majk
- pc
- słuchawy
- mikser
I o ten mikser (z usb) się rozchodzi. Chciałbym sobie wszystko tak po podłączać, żebym nie musiał już więcej nic przepinać (kabli). Czyli jak robię bicik na mpc; jak ziomek nagrywa rap; jak sampluje z gramofonu na mpc - chcę tylko kontrolować suwaki i pokrętła na mikserze.
I pytanie: czy mógłbym to podłączyć jak na obrazku i by działało?
Trochę zagmatwane, ale chodzi mi o to, że jak np. monitory wepnę bezpośrednio do MPC to jak puszczę dźwięk z kompa to przy wyłączonej empececie nic nie usłyszę w monitorach (?). Czy dlatego ctrl room out by się sprawdził w takiej sytuacji? Konkretnie w przypadku samplowania z gramca do mpc, czy by to zadziałało?
I jeszcze jedno pytanko. Jak mam gramca podłączonego czinczami do miksera i mixer -> mpc (jackami) to potrzebny mi jest przedwzmacniacz czy miksery już mają? Czy to zależy od modelu?
No i czy ewentualnie ktoś by polecił jakiś taki mikser? Czy lepiej jest zamiast miksera z usb dokupić interfejs? Jak to wtedy podłączyć?
Z góry dzięki ; )
elo
konfiguracja
- DonPadzior
- Admin
Wszystko powinno być podłączone dokładnie tak jak to narysowałeś, czasami (w dużej mierze) miksery posiadają też Sub Outy czyli jeszcze dodatkowe wyjścia submixów i wtedy MPC'tkę podłączyłbym do któregoś submixu zamiast do kontrolki bo możesz w łatwy sposób sobie wtedy wybierać źródło z którego leci audio na MPC. Zaraz ktoś się tu przyczepi że przecież na kontrolkę też można wybierać sobie źródła odsłuchu ale w mikserach małego formatu kontrolka jest najczęściej tylko zduplikowanym wyjściem Main'ów...
Co do gramofonu to powiem ci że ciężko ci będzie znaleźć mikser z wejściami Phono, w zasadzie to tylko soundcrafty są jedynymi znanymi mi mixerami gdzie masz przełącznik deck/line w związku z czym proponowałbym zakupić jakiś najtańszy dj mixer albo preamp.
Co do wyjścia USB w mixerach to mam mieszane uczucia bo do tej pory były to tylko dwukanałowe dodatki pozwalające na "obycie się bez interfejsu" ale ostatnio np. Behringerowskie Xenyxy z serii UFX pokazują że w mixerach można zamontować całkiem niezłe kilkunastokanałowe interfejsy. W przypadku posiadania osobnego interfejsu to poprostu wpinasz main oput mixera w wejścia interfejsu a w wyjścia interfejsu wpinasz Monitory.
EDIT:
z obrazka wynika że podłączać będziesz laptopa....weź pod uwage też że przy dużej ilości sprzętu wpiętego w mixer prędzej czy później natkniesz się na jakieś niemiłe przydźwięki...
Co do gramofonu to powiem ci że ciężko ci będzie znaleźć mikser z wejściami Phono, w zasadzie to tylko soundcrafty są jedynymi znanymi mi mixerami gdzie masz przełącznik deck/line w związku z czym proponowałbym zakupić jakiś najtańszy dj mixer albo preamp.
Co do wyjścia USB w mixerach to mam mieszane uczucia bo do tej pory były to tylko dwukanałowe dodatki pozwalające na "obycie się bez interfejsu" ale ostatnio np. Behringerowskie Xenyxy z serii UFX pokazują że w mixerach można zamontować całkiem niezłe kilkunastokanałowe interfejsy. W przypadku posiadania osobnego interfejsu to poprostu wpinasz main oput mixera w wejścia interfejsu a w wyjścia interfejsu wpinasz Monitory.
EDIT:
z obrazka wynika że podłączać będziesz laptopa....weź pod uwage też że przy dużej ilości sprzętu wpiętego w mixer prędzej czy później natkniesz się na jakieś niemiłe przydźwięki...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- b0b
- Pad7
Faak meen, dzięki sensei za konkretną i wyczerpującą temat odpowiedź jak będziesz wracał do PL przez Koszalin to masz tu swoją miejscówkę na browara/jointa/wódkę tylko PW wcześniej
Cieszę się, że jakoś udało mi się to rozkminić i dzięki za dodatkowe info z preampem. Więc chyba najlepiej pierw kupić jakiś przyzwoity mikser z usb, żeby już coś można było działać, a później dokupić sam dobry interfejs.
Haha miło mi, że tak dogłębnie przestudiowałeś rysunek, ale chciałem tu pokazać PC'ta , bo do niego będę to podłączać. Tylko jakoś tak mi się skojarzyło żeby go narysować:
Ale to nie jest taki stary, tylko taki rysunek
Ende dzięki za zainteresowanie. Pietruh - cieszy mnie to
Cieszę się, że jakoś udało mi się to rozkminić i dzięki za dodatkowe info z preampem. Więc chyba najlepiej pierw kupić jakiś przyzwoity mikser z usb, żeby już coś można było działać, a później dokupić sam dobry interfejs.
Haha miło mi, że tak dogłębnie przestudiowałeś rysunek, ale chciałem tu pokazać PC'ta , bo do niego będę to podłączać. Tylko jakoś tak mi się skojarzyło żeby go narysować:
Ale to nie jest taki stary, tylko taki rysunek
Ende dzięki za zainteresowanie. Pietruh - cieszy mnie to
- b0b
- Pad7
A powiedz mi jeszcze szefie czy taki np. zwykły przedwzmacniacz by stykał? Czy ma tak dużo wad, że się nie opłaca?
http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gramo ... 71009.html
- DonPadzior
- Admin
ja się tera na maca przesiadam bo słyszołech że to stabilne bestyje są:
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- dudi
- Pad16
monacor najlepszyb0b pisze:A powiedz mi jeszcze szefie czy taki np. zwykły przedwzmacniacz by stykał? Czy ma tak dużo wad, że się nie opłaca?