Zajawka tli od dłuższego czasu, wpadłem na pomysł żeby przenieść robienie bitów na wyższy level.
Z tego co rozumiem do kompletnego "studia" domowego będzie mi potrzebne:
1. Komputer z programem [jest, nawet z orginalnym ]
2. Głośniki: najrozsądniej byłoby chyba kupić KRK RP6 lub Yamahę hs80, chyba że macie jakieś inne propozycje?
3. Słuchawki: AKG K 240 myślę że by wystarczyły. Ewentualnie trochę droższe Audiotechnica ATH-M50 lub Beyerdynamic DT 770 Pro, ale nie wiem czy będę tyle chciał przeznaczyć na słuchawki więc co sądzicie o pierwszych
4. Interfejs- mam Lexicon Alpha, wystarczy chyba, nie muszę wymieniać?
5. Gramofon- Myślałem nad jakimś Numarkiem, albo kupić jakiegoś Technicsa SL?
6. Mixer- Tu nie mam zupełnie pomysłu Przeznaczyć mam zamiar około 600-800 złotych, ale mogą być droższe propozycje
7. Kontrolery [tu wybrałem następujące]
a) Pady - MPC 2500 [wybrałbym 2000XL ale z tego co rozumiem nie można tego podłączyć do komputera]
b) Klawiatura M-AUDIO - Keystation 61
c) Dodatkowy sterownik: nanokontrol
I z czasem zamierzam dokupić jeszcze Pusha poleconego przez @totepady [tylko będę musiał zaktualizować do tego Abletona 9 a to dodatkowy wydatek]
I tak, proszę mi powiedzieć czy zestaw jeśli chodzi elementy jest kompletny? [to znaczy nic już nie będzie dodatkowo potrzebne]
Proszę również ocenić wybór przy poszczególnych częściach, a przy brakujących zasugerować coś [jeśli coś nie pasuje w wybranych również proszę o zasugerowanie zmiany]
Bardzo Dziękuję wszystkim za pomoc
Pozdrawiam
Kompletowanie studia
- dudi
- Pad16
1. nie wymaga odpowiedzi
2. z głośnikami sprawa taka, że im wyższy model np. KRK tym lepiej, ale dobrze mierzysz na domowe warunki
3. AKG z tego co wiem dają radę, sam mam wspomniane Beyerdynamic'i i szczerze polecam jeśli hajsy będą się zgadzać
4. tu sporo zależy do czego konkretnie, ile wyjść, etc.
5. Co do Numark'ów to mam TTX'a - elegancki, ale swoje kosztuje. SL'e tylko używane w tej chwili, do samplowania zdecydowanie wystarczy coś tańszego
6. mixer, ale jaki - DJski, scratch mixer, mixerro bum bum do połączenia wszystkiego, czy mikser na przykład z Zelmera?
7. a tu pierwsze primo - MPC 2500/2000xl to nie kontroler (tzn. może nim być, ale generalnie to sampler/sekwencer). Reszta wg mnie zda egzamin jeśli chcesz łączyć pracę hardware z pracą przy kompie, jak nie to zastanów się czy w ogóle MPC chcesz kupować (bo może to nie złe przyporzadkowanie, a rzeczowy błąd, że MPC podajesz w kontrolerach)
Sprzętu nigdy dość, ale zależy jakie masz potrzeby. Można się skusić na coś 12 bitowego, na kompresory, EQ sprzętowe, etc, etc. Ale to co wypisałeś do walenia biciorów będzie najs. Ewentualnie jeszcze mikrofonik, jeśli będziesz chciał żeby do ciebie typy wbijali jakieś rapy położyć. A... no i akustyka pomieszczenia - wyciszenia takie tam.
2. z głośnikami sprawa taka, że im wyższy model np. KRK tym lepiej, ale dobrze mierzysz na domowe warunki
3. AKG z tego co wiem dają radę, sam mam wspomniane Beyerdynamic'i i szczerze polecam jeśli hajsy będą się zgadzać
4. tu sporo zależy do czego konkretnie, ile wyjść, etc.
5. Co do Numark'ów to mam TTX'a - elegancki, ale swoje kosztuje. SL'e tylko używane w tej chwili, do samplowania zdecydowanie wystarczy coś tańszego
6. mixer, ale jaki - DJski, scratch mixer, mixerro bum bum do połączenia wszystkiego, czy mikser na przykład z Zelmera?
7. a tu pierwsze primo - MPC 2500/2000xl to nie kontroler (tzn. może nim być, ale generalnie to sampler/sekwencer). Reszta wg mnie zda egzamin jeśli chcesz łączyć pracę hardware z pracą przy kompie, jak nie to zastanów się czy w ogóle MPC chcesz kupować (bo może to nie złe przyporzadkowanie, a rzeczowy błąd, że MPC podajesz w kontrolerach)
Sprzętu nigdy dość, ale zależy jakie masz potrzeby. Można się skusić na coś 12 bitowego, na kompresory, EQ sprzętowe, etc, etc. Ale to co wypisałeś do walenia biciorów będzie najs. Ewentualnie jeszcze mikrofonik, jeśli będziesz chciał żeby do ciebie typy wbijali jakieś rapy położyć. A... no i akustyka pomieszczenia - wyciszenia takie tam.
-
- Padawan
4 sprecyzowanie: no ogólnie do podłączenia całęgo zestawu, przy takim interfejsie raczej mixer będzie wszystkim sterował a on sam bedzie wpięty do mixera [jest taka opcja co nie]
6 sprecyzowanie: do podłączenia wszystkiego Pobawiłbym się w sumie w scratch, ale nie wiem czy taki mixer łączy możliwości odpowiedniego połączenia wymienionych elementów.
7 sprecyzowanie: rzeczowy błąd. Miło będzie czasem oderwać się od kompa.
Dzięki za odpowiedź
6 sprecyzowanie: do podłączenia wszystkiego Pobawiłbym się w sumie w scratch, ale nie wiem czy taki mixer łączy możliwości odpowiedniego połączenia wymienionych elementów.
7 sprecyzowanie: rzeczowy błąd. Miło będzie czasem oderwać się od kompa.
Dzięki za odpowiedź
-
- Pad10
ile chcesz przeznaczyć na gramofon?
mikser może być: gemini umx-5, stanton sk-one/sk6f/SA.5 poczytaj/pooglądaj sobie i wybierz jakiś
a jeżeli chcesz skrecze + podłączenie wszystkiego, to jeszcze jakiś mikser studyjny by się przydał. wtedy gramofon wpinasz do miksera DJ, mikser dj do miksera studyjnego i do niego podłączasz resztę.
mikser może być: gemini umx-5, stanton sk-one/sk6f/SA.5 poczytaj/pooglądaj sobie i wybierz jakiś
a jeżeli chcesz skrecze + podłączenie wszystkiego, to jeszcze jakiś mikser studyjny by się przydał. wtedy gramofon wpinasz do miksera DJ, mikser dj do miksera studyjnego i do niego podłączasz resztę.
MPD 32 (fingerdrumming in progress)
- dudi
- Pad16
4. mixer wpięty do interfejsu chyba?
6. no niespecjalnie, scratch mixery są raczej 2 kanałowymi urządzeniami, więc nie spełni twoich oczekiwań - zostaje mikser do skreczydeł i mikser studyjny, który będzie ci łączył wszystko do kupy, żebyś się nie musiał co chwila przepinać kablami
6. no niespecjalnie, scratch mixery są raczej 2 kanałowymi urządzeniami, więc nie spełni twoich oczekiwań - zostaje mikser do skreczydeł i mikser studyjny, który będzie ci łączył wszystko do kupy, żebyś się nie musiał co chwila przepinać kablami
-
- Padawan
Zgadza siędudi pisze:4. mixer wpięty do interfejsu chyba?
Rozumiem. W takim razie jaki mikser studyjny w granicy tych 6-8 stów byś polecił?6. no niespecjalnie, scratch mixery są raczej 2 kanałowymi urządzeniami, więc nie spełni twoich oczekiwań - zostaje mikser do skreczydeł i mikser studyjny, który będzie ci łączył wszystko do kupy, żebyś się nie musiał co chwila przepinać kablami
też git, ale ten co napisałem można za 500zł wyrwać, ma 8 wjazdów mono, 2 stereo, polecam, mam go u siebie i jest zajebisty